main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

21/5/2019, Διευκρινίσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία

 

Από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων δίνονται στη δημοσιότητα οι
ακόλουθες διευκρινίσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία:

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών αρχών ενώ ο δεύτερος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου στα ίδια εκλογικά τμήματα.

Δικαίωμα εκλέγειν

- Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 1 του Ν. 4255/2014).

-Το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Των Δημοτικών καθώς πλέον και των Περιφερειακών αρχών έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.

-Η ψηφοφορία διαρκεί από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00 της ίδιας ημέρας. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17° έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.

Εκλογικά Τμήματα

Στα εκλογικά τμήματα με εγγεγραμμένους άνω των τριακοσίων (300) συστήνονται ζεύγη εκλογικών τμημάτων διακριτά σε Α΄ και Β΄. Η αρίθμηση κάθε ζεύγους είναι κοινή. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθεί στα εκλογικά τμήματα με διάκριση Α΄.Η ψηφοφορία για τις Δημοτικές εκλογές και την ανάδειξη συμβούλων ή Προέδρων κοινότητας θα διεξαχθείστα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση Β΄.Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε εκλογέα ολοκληρώνεται με τη ψηφοφορία στα ανωτέρω Α΄ και Β΄τμήματα. Αντιθέτως σε ένα εκλογικό τμήμα χωρίς την εφαρμογή της διάκρισης Α΄ και Β΄ θα διεξαχθούν οι εκλογές εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν υπερβαίνει τους τριακόσιους (300).

Εκλογικά τμήματα Δήμου Χανίων

 

Εκλογικοί Κατάλογοι

Οι Εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που οριστικοποιήθηκαν μετά την Α’ Αναθεώρηση του έτους 2019. Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ισχύσουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν οι εκλογείς που υπέβαλαν αίτηση εγγραφής μέχρι τις 28/02/2019, καθώς και οι ειδικοί κατάλογοι πολιτών Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση εγγραφής έως 28/02/2019.

Προσέλευση και Αναγνώριση των ψηφοφόρων

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή τη άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με βάση ισχύον Δελτίο Ταυτότητας ή ισχύον Διαβατήριο.


Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, ενδεχομένως να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες εξαιτίας λαθών μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στη περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο ναπροκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητας τους. Ενημερώνουμε ότι το τμήμα Δημοτικής κατάστασης του Δήμου Χανίων (Γρηγορίου Ε’ 50 & Κ. Σφακιανάκη) θα είναι ανοιχτό:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/05/2019 07.30πμ – 20.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/05/2019 08.00πμ – 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/05/2019  07.00πμ – 19.00

Για την ομαλή εξυπηρέτηση των εκλογέων και τη διευκόλυνσή τους, ενημερώνουμε ότι:

1: Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών λειτουργεί φόρμα (Μάθε που ψηφίζεις) για τον ακριβή εντοπισμό του εκάστοτε εκλογικού τμήματος, η οποία είναι προσβάσιμη στον εξής διαδικτυακό τόπο:https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

2: Πληροφορίες δίνονται και στο Δημαρχείο Χανίων (Κυδωνίας 29, 28213 41600-601-602-603) που θα παραμείνει ανοιχτό τις εξής ημέρες και ώρες: 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΧΑΝΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/05/2019 15.30 – 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/05/2019 08.00πμ – 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/05/2019 07.00πμ έως πέρας της εκλογικής διαδικασίας

 

Διευκολύνσεις εκλογέων

Εκλογείς λόγω σωματικής αδυναμίας που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειας ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπρόσωπου της δικαστικής αρχής (άρθρο 83 του Π.Δ. 26/2012). Εκλογείς που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στο τόπο εγγραφής τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει από 200χλμ, θα χορηγείται σχετική βεβαίωση από το Δήμο του τόπου διαμονής τους (κεντρικό Δημαρχείο και Δημοτικές Ενότητες).

 

logo imageσυμβαίνει

Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6)
Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τους εκτελεσθέντες κατά τη Μάχη της Κρήτης στα Περβόλια: Στις 19 & 20/6/2020
Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021