main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

25/4/2019, Σημαντική εξέλιξη! Κήρυξη ως διατηρητέων μνημείων των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα - Ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Χανίων

Βάμβουκας: Ολοκληρώσαμε με επιτυχία όλες τις διαδικασίες για να μην κατεδαφιστούν τα ιστορικά κτίρια της ΑΒΕΑ

p1

Μια άκρως σημαντική εξέλιξη προέκυψε την Μεγάλη Πέμπτη (25/4) αφού ικανοποιήθηκε το αίτημα του Δήμου Χανίων για να κηρυχθούν ως μνημεία οι δύο υψικάμινοι (καμινάδες) και το εναπομείναν κτίριο του κεντρικού λεβητοστασίου του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΑΒΕΑ. Η συγκεκριμένη απόφαση της Υπουργού και του Υφυπουργού Πολιτισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 103Δ/6-3-2019).

Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι: “Αποφασίζουμε τον χαρακτηρισμό ως μνημείων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1β και 1γ του ν. 3028/2002 του εναπομείναντος κτηρίου του κεντρικού λεβητοστασίου του βιομηχανικού συγκροτήματος ΑΒΕΑ με το σωζόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά χώραν και δύο υψικαμίνους.... Επίσης αποτελεί σημαντικό στοιχείο ιστορικής μνήμης για την πόλη των Χανίων και ειδικά για την περιοχή αυτή της δυτικής εξάπλωσης της πόλης της Νέας Χώρας. Τέλος αποτελούν μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας στην περιοχή των Χανίων, υλικό φορέα της συλλογικής μνήμης της πόλης και τμήμα της ιστορίας της”.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας,Είναι μια σημαντική επιτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, που το διεκδίκησε και ολοκληρώθηκε μέσα στη θητεία της.

Πριν 18 χρόνια, κατεδαφίστηκε ένας μεγάλος πλούτος που διέθετε η πόλη μας, ένα ατόφιο βιομηχανικό μνημείο του προπερασμένου αιώνα. Σαν απλός πολίτης, είχα προσπαθήσει τότε για την διάσωσή του, αλλά συνάντησα από τους τότε υπεύθυνους αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης της αξίας των νεότερων μνημείων και μικροπολιτικά συμφέροντα, με το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα.

Το εργοστάσιο αυτό είχε στηρίξει οικονομικά τα Χανιά και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Νέας Χώρας, ενώ η παραμονή του ως βιομηχανικού μουσείου, θα ήταν εκτός των άλλων ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και των Χανίων”.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα, προήλθε μετά από μία σειρά συντονισμένων ενεργειών του Δήμου Χανίων και των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι μετά από τα, με ημερομηνία 11-7-2016 και 6-9-2017, αιτήματα του Δήμου Χανίων προς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και την Υπουργό Πολιτισμού αντίστοιχα, για την κήρυξη των δύο καμινάδων και του εναπομείναντος κτιρίου των 460 τ.μ. του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ, ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, στην οποία διαβιβάσθηκε το αίτημα, απέστειλε στις 2-7-2018 έγγραφο με φάκελο τεκμηρίωσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο εισηγήθηκε τον χαρακτηρισμό ως νεότερου μνημείου του εναπομείναντος συγκροτήματος της παλιάς ΑΒΕΑ. Στη συνέχεια, στις 20-12-2018 συνεδρίασε το Ειδικό Όργανο Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου-Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, όπου παρέστη εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων για να στηρίξει τη θέση του Δήμου και γνωμοδότησε θετικά για τον χαρακτηρισμό αυτόν. Τέλος, στις 25-2-2019 εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Μαρτίου 2019 και κοινοποιήθηκε στον Δήμο Χανίων την Μεγάλη Πέμπτη (25/4/2019).

Από τη θέση του Δημάρχου, μου δόθηκε τουλάχιστον η δυνατότητα να συμβάλλω μετά από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες, στη διατήρηση των υπολειμμάτων του εργοστασίου, για να μας θυμίζουν το βιομηχανικό μας παρελθόν, συνδεδεμένο με ένα πολύτιμο προϊόν του τόπου μας, το λάδι, ικανοποιώντας ένα ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. 

logo imageσυμβαίνει

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Ακροάσεις νέων μουσικών για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης: Στις 20/10, στο Κ.Α.Μ. - Σε πολύ καλό κλίμα η συνεργασία Δήμου Χανίων - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»