main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

10/09/2020, Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα 10/09/2020 στο Κ.Α.Μ, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου του Δημαρχείου Χανίων από διαδηλωτές. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ:

“Αυτές τις μέρες κλείνουμε περίπου ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων στον Δήμο Χανίων. Ένας χρόνος όπου μια νέα δημοτική ομάδα προσπάθησε και προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να αλλάξει αντιλήψεις και προβλήματα τα οποία χρονίζουν στον Δήμο Χανίων εδώ και πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Μια προσπάθεια, η οποία είναι καθημερινή και μια προσπάθεια που έχει πολλές δυσκολίες. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την μεγάλη περιπέτεια της COVID 19, κληθήκαμε να διαχειριστούμε προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν, μα κυρίως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αντιλήψεις, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τρόπους, με τους οποίους η κοινωνία των Χανίων είχε μάθει για χρόνια να πορεύεται.

 

Κάθε αλλαγή προφανώς φέρνει και αντιδράσεις, και κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε προβλήματα και ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες προφανώς έρχονται σε σύγκρουση με τις όποιες αντιλήψεις έχουν δημιουργήσει.

 

Κλείνουμε αυτόν τον ένα χρόνο με μια θλιβερή κατάσταση, κλείνουμε αυτόν τον ένα χρόνο όχι από εκεί που η κοινωνία των Χανίων επέλεξε να είμαστε, όχι από εκεί που η Δημοκρατία επέλεξε να είμαστε, όχι από εκεί που οι πολίτες έθεσαν την ευθύνη της διοίκηση του Δήμου.

 

Βρισκόμαστε σήμερα εκτός Δημαρχείου, η Δημοτική Αρχή και οι λειτουργίες του Δήμου Χανίων, βρίσκονται σε αναστολή. Ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να λειτουργήσει και ο Δήμος Χανίων καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, η οποία έρχεται από το παρελθόν. Μια κατάσταση που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο η κοινωνία μας την ανέχτηκε, και που όλοι μαζί φέρουμε την ευθύνη της εκτροφής αυτής της ανομίας. Μια ανομία μειοψηφιών, που θεώρησαν και κατάφεραν στον παρελθόν, να μπορούν να κινούνται εκτός νόμου. Μειοψηφιών, που με την ανοχή πολλών, κατάφεραν να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να ακυρώσουν, να καταλάβουν και να καταλύσουν ότι σημαντικότερο έχουμε καταφέρει ως κοινωνία, την δημοκρατία.

 

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μέσω της οποίας, ο Δήμος Χανίων δίνει χιλιάδες αγώνες καθημερινά για να αντιμετωπίσει τα τόσα πολλά προβλήματα που έχει να διαχειριστεί. Και είναι και πολλά και κρίσιμα, και καθημερινά βρισκόμαστε ενώπιον αυτής της πρόκλησης, μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων και μαζί με όλες τις υπηρεσίες, αντιμετωπίζουμε την γραφειοκρατία, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, για να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες.

 

Δυστυχώς, λοιπόν, οι μειοψηφίες αυτές αισθάνονται τόσο ισχυρές, που σήμερα κατέλαβαν το Δημαρχείο Χανίων, κατέλαβαν το βασικό κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι την δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τους δημοκρατικούς θεσμούς, ξεχνώντας όμως ότι έτσι βάζουν απέναντι τους την ίδια την κοινωνία.

 

Θέλω λοιπόν, να καταδικάσω απερίφραστα την ενέργεια αυτή. Να δηλώσω στους καταληψίες ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την ίδια την κοινωνία. Με την ίδια την κοινωνία που καθημερινά ανέχεται σιωπηρά την συμπεριφορά τους. Ανέχεται σιωπηρά τους εκατοντάδες βανδαλισμούς σε μνημεία και κτίρια της πόλης, θεωρώντας οτι κάποιοι λίγοι μπορούν να απαξιώσουν την δημοκρατία μας. Και η σύγκρουση αυτής της θλιβερής μειοψηφίας με την κοινωνία δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους.

 

Έχω επικοινωνήσει ήδη με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει αυτή την στιγμή να κάνει ήρωες αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς αυτή την στιγμή δεν επιδιώκει την αυτονόητη κατά τα άλλα επιλογή του Δήμου να καλέσει την αστυνομία και να εκκενώσει το κτίριο, που δεν είναι ούτε του Δημάρχου, ούτε της Δημοτικής Αρχής. Το κτίριο αυτό είναι της κοινωνίας και μέσα από τις λειτουργίες αυτού του κτιρίου θα πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία.

 

Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία μας να ανοίξουν την Δευτέρα, μια κρίσιμη διαδικασία με μια δύσκολη και δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι κοινωνικές δομές και να εξυπηρετηθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να λειτουργήσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, για να εξασφαλίσει τα έσοδα αλλά και να καταβάλλει τις οφειλές ο Δήμος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, θα πρέπει να λειτουργήσει κάθε υπηρεσία, η οποία άμεσα ή έμμεσα συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που όλοι περνάμε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και ένα καταστροφικό καλοκαίρι για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

 

Θα ήθελα λοιπόν να γίνει κατανοητό στην κοινωνία, να γίνει κατανοητό στους πολίτες των Χανίων, ότι η ανομία έχει όρια. Τα όρια τα βάζει ο νόμος αλλά και η ίδια η κοινωνία με την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει σε αυτές τις μειοψηφίες. Για δεκαετίες εκθρέψαμε αυτή την ανομία, νομίζω όμως ότι σήμερα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πολύ περισσότερο όταν στην παρουσία μου στο Δημαρχείο και στο απλό ερώτημα “ποιο είναι το αίτημα σας”, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “δεν έχουμε αίτημα”.

 

Κάποιοι λοιπόν, νεκρώνουν την ζωτική λειτουργία για την κοινωνία, που επιτελεί ο Δήμος Χανίων, κάποιοι αγνοούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, μη έχοντας να καταθέσουν κανένα απολύτως αίτημα. Την καταδίκη την κάνει η δημοτική αρχή, την καταδίκη την κάνει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ή τουλάχιστον οι επικεφαλής της πλειοψηφίας των παρατάξεων. Η κατακραυγή για αυτήν την ασυδοσία κάποιων θα έρθει από την ίδια την κοινωνία και πιστεύω ότι θα το αποδείξει το επόμενο διάστημα. Τέρμα πια σε αυτές τις πρακτικές.”

 

p1

p2