main contentSKIP_TO_MAIN_CONTENT}
top of page
\"random

07/12/2010,Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων οργανώνει έκθεση αφιερωμένη ζωγράφο Θ.Καλούμενο

Η έκθεση αυτή που οργανώνεται από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ και με τη συμβολή της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ και του ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ με παράλληλες εκδηλώσεις είναι φόρος τιμής στη μνήμη του Θοδωρή Καλούμενου και μια προσπάθεια αναφοράς στη ζωή και το έργο του.

Στα στενά χρονικά όρια που βρεθήκαμε για την ετοιμασία της αλλά και το εύρος, η ποιότητα και η ποικιλία των δημιουργιών του καλλιτέχνη, δε μας επιτρέπουν να θεωρούμε το αποτέλεσμα ανάλογο μίας «ολοκληρωμένης» επιμέλειας. Εξάλλου αν και σχετικοί με την τέχνη δε λειτουργούμε σαν επαγγελματίες επιμελητές, η δε φιλία μας με τον καλλιτέχνη φόρτιζε και δυσκόλευε την προσπάθειά μας.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Θοδωρή προσέγγιζε με επιστημονική θεώρηση τα πράγματα. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του, οι θέσεις και οι προτάσεις του, εκφράζονταν με άρτια ανάπτυξη, θεμελίωση και εκτελεστική δεινότητα. Το χρώμα, το δυνατό σχέδιο, τα ετερόκλητα υλικά συμμαχούσαν για να ολοκληρωθεί άψογα το κάθε έργο του, όπως και κάθε τι που αναλάμβανε, με βαθειά υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, τρόπος συμπεριφοράς σε κάθε έκφραση της ζωής του, σε κάθε δράση.

Άνθρωπος με ποιότητα, παιδεία, συνεχή αυτοκριτική και θεμελιωμένη κριτική άποψη, τοποθετείται από εμάς στην κατηγορία των εκλεκτών (ελίτ) της τέχνης. Ο ίδιος, κοινωνικότατος αλλά και απομονωμένος στον κόσμο του, παρακολουθούσε τις εξελίξεις, όχι πάντα ψύχραιμος, αλλά με χιούμορ και δηκτικότητα που τα προσέφερε άφθονα με το οξύ πνεύμα του.

Το ζωγραφικό του έργο που χωρίς ακαδημαϊκούς χαρακτηρισμούς ήταν τολμηρό, πρωτότυπο, τρυφερό και έντονα πολιτικό, συμπληρωνόταν από τα γραπτά του, τις κατασκευές, την τηλεόραση και άλλα. Παρέμεινε σεμνός παρά ταύτα, αρνούμενος να ενταχθεί στον εκλεπτικισμό (elitisme) όπως αυτός παρουσιάζεται συνήθως από τους σύγχρονους «παράγοντες» στα κέντρα προώθησης και εκμετάλλευσης του έργου των εν ζωή καλλιτεχνών.

Είμαστε βέβαιοι στην καταξίωση του έργου του, που συντίθεται από τα φυσικά του χαρίσματα τα οποία αξιοποίησε με την ακατάπονη εργασία του, καλλιεργώντας τα αλλά και προσφέροντας έντιμα τους καρπούς που απέφεραν.

Κοντολογίς, ο Θοδωρής Καλούμενος, , έπραξε στη ζωή του αυτά για τα οποία αισθάνονταν ταγμένος, χωρίς να επηρεαστεί από τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που βίωσε και έφυγε ευθυτενής κοιτάζοντας κατάματα το μεγάλο κριτή. Το χρόνο.

Οι επιμελητές της έκθεσης
Αντώνης Νταγαδάκης και Νίκος Ράμμος
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη - Σάββατο:
Κυριακή:
Δευτέρα:

10:00-14:00 και 18:00-21:00
10:00-14:00
κλειστά

photo1
photo2
#Εκδηλώσεις,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

logo imageσυμβαίνει

Παιδική Παράσταση κλόουν στα Τσικαλαριά
Τακτική δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 17/7/2019
Ξεκινά στα Χανιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού “Dance Days 9”: Στις 15/7/2019
"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2019" στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου χανίων
“Balance and Harmony Festival 2019”
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Θανάσης Λάλας «ΠΟΥΘΕ(Ε)ΝΑ ο ιδανικός τόπος για διακοπές» Ο «Κος Τίποτα» στη χώρα του «Πουθενά»: Από 1 - 24/7/2019 στο ΚΑΜ
Έναρξη εγγραφών για την Παιδική Εξοχή – Κατασκήνωση Καλαθά του Δήμου Χανίων
Δήμος Χανίων: Διατίθενται οι πρώτες ειδικές κάρτες στο πλαίσιο του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ
Υποβολή εργασιών για τον τόμο “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Έως 20 Αυγούστου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»