main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

07/12/2010,Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων οργανώνει έκθεση αφιερωμένη ζωγράφο Θ.Καλούμενο

Η έκθεση αυτή που οργανώνεται από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ και με τη συμβολή της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ και του ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ με παράλληλες εκδηλώσεις είναι φόρος τιμής στη μνήμη του Θοδωρή Καλούμενου και μια προσπάθεια αναφοράς στη ζωή και το έργο του.

Στα στενά χρονικά όρια που βρεθήκαμε για την ετοιμασία της αλλά και το εύρος, η ποιότητα και η ποικιλία των δημιουργιών του καλλιτέχνη, δε μας επιτρέπουν να θεωρούμε το αποτέλεσμα ανάλογο μίας «ολοκληρωμένης» επιμέλειας. Εξάλλου αν και σχετικοί με την τέχνη δε λειτουργούμε σαν επαγγελματίες επιμελητές, η δε φιλία μας με τον καλλιτέχνη φόρτιζε και δυσκόλευε την προσπάθειά μας.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Θοδωρή προσέγγιζε με επιστημονική θεώρηση τα πράγματα. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του, οι θέσεις και οι προτάσεις του, εκφράζονταν με άρτια ανάπτυξη, θεμελίωση και εκτελεστική δεινότητα. Το χρώμα, το δυνατό σχέδιο, τα ετερόκλητα υλικά συμμαχούσαν για να ολοκληρωθεί άψογα το κάθε έργο του, όπως και κάθε τι που αναλάμβανε, με βαθειά υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, τρόπος συμπεριφοράς σε κάθε έκφραση της ζωής του, σε κάθε δράση.

Άνθρωπος με ποιότητα, παιδεία, συνεχή αυτοκριτική και θεμελιωμένη κριτική άποψη, τοποθετείται από εμάς στην κατηγορία των εκλεκτών (ελίτ) της τέχνης. Ο ίδιος, κοινωνικότατος αλλά και απομονωμένος στον κόσμο του, παρακολουθούσε τις εξελίξεις, όχι πάντα ψύχραιμος, αλλά με χιούμορ και δηκτικότητα που τα προσέφερε άφθονα με το οξύ πνεύμα του.

Το ζωγραφικό του έργο που χωρίς ακαδημαϊκούς χαρακτηρισμούς ήταν τολμηρό, πρωτότυπο, τρυφερό και έντονα πολιτικό, συμπληρωνόταν από τα γραπτά του, τις κατασκευές, την τηλεόραση και άλλα. Παρέμεινε σεμνός παρά ταύτα, αρνούμενος να ενταχθεί στον εκλεπτικισμό (elitisme) όπως αυτός παρουσιάζεται συνήθως από τους σύγχρονους «παράγοντες» στα κέντρα προώθησης και εκμετάλλευσης του έργου των εν ζωή καλλιτεχνών.

Είμαστε βέβαιοι στην καταξίωση του έργου του, που συντίθεται από τα φυσικά του χαρίσματα τα οποία αξιοποίησε με την ακατάπονη εργασία του, καλλιεργώντας τα αλλά και προσφέροντας έντιμα τους καρπούς που απέφεραν.

Κοντολογίς, ο Θοδωρής Καλούμενος, , έπραξε στη ζωή του αυτά για τα οποία αισθάνονταν ταγμένος, χωρίς να επηρεαστεί από τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που βίωσε και έφυγε ευθυτενής κοιτάζοντας κατάματα το μεγάλο κριτή. Το χρόνο.

Οι επιμελητές της έκθεσης
Αντώνης Νταγαδάκης και Νίκος Ράμμος
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη - Σάββατο:
Κυριακή:
Δευτέρα:

10:00-14:00 και 18:00-21:00
10:00-14:00
κλειστά

photo1
photo2
#Εκδηλώσεις,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

logo imageσυμβαίνει

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Ακροάσεις νέων μουσικών για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης: Στις 20/10, στο Κ.Α.Μ. - Σε πολύ καλό κλίμα η συνεργασία Δήμου Χανίων - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»