main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/03/2010, Ομιλία Δημάρχου Χανίων, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριε Εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης

Σεβασμιώτατοι

Κύριοι Υπουργοί

Κύριοι Βουλευτές

 

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα όλοι εδώ, στο Ακρωτήρι, ένα τόπο ιστορικό, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμού σε δύο πολιτικούς, που άφησαν το δικό τους σημάδι και επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη της νεότερης ιστορίας της χώρας. Ο συγκεκριμένος χώρος συνδέεται με τις πρώτες εθνικές επιτυχίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγάλου Κρητικού, που αναδείχθηκε στον σημαντικότερο πολιτικό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Υπόδειγμα πολιτικής και διπλωματικής μεγαλοφυΐας, με παγκόσμια ακτινοβολία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημάδεψε την εποχή του τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Καθιερώθηκε ως το ασύγκριτο πρότυπο εθνικού ηγέτη και έγινε το σημείο αναφοράς για να αντλούμε διδάγματα σε κάθε περίπτωση εθνικής δοκιμασίας ή πολιτικής κρίσεως. Η ζωή του αναλώθηκε στον ασταμάτητο αγώνα για την ελευθερία, αλλά και στον αγώνα για τη δημιουργία μας σύγχρονης ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας.

 

Πέτυχε να διπλασιάσει τα εδάφη της Ελλάδας και να την επιβάλλει ως υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, με σκοπό την εδραίωση της διεθνούς θέσης της αλλά και της διεθνούς ειρήνης.  Στο εσωτερικό της χώρας κατάφερε να προωθήσει ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, την εκπαίδευση, τη διοίκηση, την υγεία, το στρατό. Με γνώμονα τη συγκρότηση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης πολιτείας, δημιούργησε ένα Κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό και ευνομούμενο, μέσα από την καθιέρωση νέων κρατικών και κοινωνικών θεσμών.

 

Ακόμη και στις μέρες μας η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου κυριαρχεί ως πρωτεργάτη των ελληνικών και ευρωπαϊκών ιδεών και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Με το έργο του κίνησε και ενέπνευσε τις δυνάμεις του λαού και αφύπνισε ξεχασμένα ιδεώδη της φυλής. Ως μεγάλος πολιτικός ίσως έκανε λάθη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του. Ποτέ όμως κανείς δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό, τη διορατικότητα και την ικανότητα του να είναι ηγέτης ενός λαού, που απέκτησε όχι μόνο εδάφη και εθνική συνείδηση, αλλά και ισονομία στη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά πράγματα.

 

Συγχρόνως σήμερα τιμούμε και το γιο του, Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας και έθεσε την προσωπική του σφραγίδα σε κρίσιμες στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής.

 

Άξιος γιος πανάξιου πατέρα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, μετριοπαθής, συνετός, χαμηλών τόνων, αλλά αποφασιστικός και αποτελεσματικός, έδωσε το μέτρο της σοβαρότητας, όταν πορεύτηκε και αυτός στους δρόμους της πολιτικής και της διπλωματίας.

 

Στον κόσμο και την εποχή μας το όνομα Βενιζέλος αποτελεί τον φωτεινό φάρο στους δρόμους της ένδειας των ιδανικών. Και είναι σίγουρο ότι η άσκηση υπεύθυνης πολιτικής απαιτεί θάρρος, δεξιοσύνη και ιδιαίτερες αρετές, που σπανίζουν στις μέρες μας. Μα προσβλέποντας στις διαχρονικές αξίες, που αυτοί οι δύο, πατέρας και γιος, μας κληροδότησαν, αντλούμε τη δύναμη να τις υπηρετήσουμε, όπως αρμόζει σε Έλληνες.

 

Στο  σημείο αυτό θα ήθελα να καλωσορίσω στον ιστορικό τούτο τόπο τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ιδιαίτερη η τιμή για όλους εμάς προσωπικότητες της εμβέλειας και του κύρους του κ. Χριστόφια να δίνουν το παρόν και να ομιλούν στο εξέχουσας σημασίας ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευχή, η οποία απηχεί τη σαφή και συνεπή θέση μας απέναντι στο Κυπριακό, για μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των νομίμων κατοίκων της Μεγαλονήσου.

 

Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα την Κύπρο και έχοντας την τιμή να ενημερωθώ επανειλημμένα από εσάς στα πλαίσια των συναντήσεων, που πραγματοποιούνται στο Προεδρικό Μέγαρο με τις ξένες αποστολές, θέλω να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στις προσπάθειες σας.

#Εκδηλώσεις,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021