main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

19/8/2011, Μ. Σκουλάκης: Υποχρέωση όλων μας η προστασία των δημόσιων χώρων και των μνημείων της πόλης μας από τα γκράφιτι και τα συνθήματα

Παρέμβαση στο θέμα του σεβασμού και της προστασίας των δημόσιων χώρων και των μνημείων της πόλης αλλά και του Δήμου των Χανίων, από τα ανεξέλεγκτα γκράφιτι και τα κάθε λογής συνθήματα, κάνει με σχετική δήλωση-κάλεσμα ευαισθητοποίησης προς του πολίτες, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Σκουλάκης “τα ανεξέλεγκτα γκράφιτι που «ξετρυπώνουν» σε κάθε αρχαιολογικό ή άλλο μνημείο, δημόσιο/ιδιωτικό κτίριο ή χώρο στην πόλη μας δεν συνάδουν με την υψηλή αισθητική δημιουργία του τόπου μας και «βεβηλώνουν» την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αυτού. Η κατάσταση αυτή, η οποία γίνεται αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας – όπως άλλωστε φανερώνουν και τα ποιοτικά ευρήματα από τα εκατοντάδες ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι επισκέπτες κρουαζιέρας - οφείλουν να μας προβληματίσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

 

Ειδικά για την Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, σημεία που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, η εικόνα κτιρίων ή μνημείων χωρίς χρώμα, αλλά ανακατεμένες λέξεις από σπρέι, δεν μας τιμά. Για αυτό άλλωστε το λόγο είχα πρόσφατα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και με τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Μ. Μανουσάκη, με τους οποίους και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

 

Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τι είναι ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη του και για ποιους λόγους θα έπρεπε, αν όχι να συγκινείται στη θέα του, τουλάχιστον να σέβεται την ύπαρξή του. H Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι αποτελούν ανοιχτά μουσεία πολιτισμού και ως τέτοια οφείλουμε όλοι να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χανίων, από την αρχή του χρόνου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια – και παρά τη δεδομένη λειψανδρία εργατοτεχνικού προσωπικού - για τον καθαρισμό μνημείων, δημόσιων κτιρίων, πάρκων, πλατεών κ.α. από spray graffiti. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό έχουν καταναλωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για το σκοπό αυτό:

- περί τα 150-200 lt ακριλικού χρώματος

- περί τα 50 lt λαδομπογιάς

- περί τα 20 lt διαλυτικού

 

Είναι ωστόσο απαράδεκτο μετά από κάθε προσπάθεια καθαρισμού και βαψίματος να ξεφυτρώνουν -στα ίδια σημεία - πολλαπλάσια, ακαλαίσθητα γκράφιτι που αγγίζουν τα όρια του βανδαλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος κόμβος των Μουρνιών, όπου μόλις τοποθετήθηκαν τα καινούργια φανάρια και ασβεστώθηκαν οι γύρω επιφάνειες στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κάποιοι «υπεύθυνοι» συμπολίτες μας πήγαν και τις μουτζούρωσαν με «ποδοσφαιρικά συνθήματα»

 

Εμείς από την πλευρά μας – ως Δήμος Χανίων – θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ευπρεπισμού του Δήμου μας σε όλα τα σημεία και σε αυτή τη προσπάθεια καλούμε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς μας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με το ζήτημα των γκράφιτι και την αποτροπή αυτού του φαινομένου” καταλήγει ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς- Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6)
Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021