main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

Εθελοντισμός - Mαζί μπορούμε περισσότερα!

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Χανίων μεριμνά για την ευαισθητοποίηση, ενθάρρυνση, ενεργοποίηση, στήριξη και συντονισμό αυτοτελών εθελοντικών οργανώσεων, μεμονωμένων εθελοντών, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για εθελοντικές δράσεις στο Δήμο Χανίων.

 

Ενδεικτικά ασχολείται με :

 1. Την καταγραφή, χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις.

 2. Τη δημιουργία « Τράπεζας Εθελοντών », μέσω μοντέλου προσέλκυσης, με σκοπό τον καταμερισμό τους σε εθελοντικούς τομείς δράσης, σύμφωνα με τις επιλογές τους και το διαθέσιμο χρόνο τους. Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα δίνονται στη δημοσιότητα μόνο όταν οι ίδιοι το επιθυμούν.

 3. Τη στήριξη, τον σχεδιασμό και τη συνεργασία με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και της πολιτείας εντός και εκτός γεωγραφικών ορίων του Δήμου Χανίων καθώς και κάθε είδους διαρκών και αυτοτελών εθελοντικών δράσεων και προγραμμάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 4. Το σχεδιασμό επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, το τμήμα Μηχανογράφησης του Δήμου Χανίων, και τα ΜΜΕ.

 5. Την επιμέλεια ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ένταξη, συνεργασία και συνέργεια σε εθελοντικές δράσεις μέσω ενημερωτικών εντύπων, ανακοινώσεων και λοιπών, ενεργειών προβολής από το δικτυακό τόπο του Δήμου Χανίων και κάθε άλλο πρόσφορο και αποτελεσματικό μέσο.

 6. Το σχεδιασμό εξειδικευμένης και συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης των εθελοντών και εκπαιδευτών.

 7. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινωνικών ερευνών από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας που αποτιμούν τις ανάγκες εθελοντικών προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης και υποστήριξης κοινωνικών ομάδων.

 8. Την ανάληψη πρωτοβουλιών και την κατάρτιση μελετών και προτάσεων για την χρηματοδότηση ή κάθε είδους παροχή βοήθειας εθελοντικών δράσεων.

Μολονότι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η αλήθεια είναι πως βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας, βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού κι ένα μέσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με δεδομένο μάλιστα, ότι στις μέρες μας δεν έχει πλαίσια και όρια, αλλά μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το επίπεδο του πολιτισμού, θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως την οργάνωση ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος και από την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέχρι την εκπαίδευση κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων.

Συγκεκριμένα, έχουμε προσδιορίσει τους ακόλουθους τομείς δράσης:

 • α) Κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια,
 • β) Υγεία και πρόληψη,
 • γ) Υπηρεσίες σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,
 • δ) Πολιτική προστασία, περιβάλλον και πολιτισμός και
 • ε) Τουρισμός.

Για να είμαστε αποτελεσματικότεροι φροντίσαμε να επιμορφώσουμε τους εθελοντές με τρίμηνο πρόγραμμα 15 θεματικών ενοτήτων, ενώ έχουμε ήδη διοργανώσει συνέδριο και ημερίδες. Στόχος μας είναι να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός τους, να παρακινούνται όλο και περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν στις δράσεις και αυτές να πληθαίνουν και να ποικίλλουν.

 

Πληροφορίες:
Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

κα Κτενιαδάκη Ελένη

Τηλ: 2821341691 και 2821341696

logo imageσυμβαίνει

Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 10/12/2019
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»