main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

Πολιτισμός

 Ο Δήμος Χανίων χαρακτηρίζεται για την πολιτιστική κληρονομιά, κουλτούρα και την ιστορία του. Διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία, αξιόλογες συλλογές καθώς και ιστορία, η οποία πρέπει να αναδειχθεί μέσω πολιτιστικών δρώμενων εντός της των γεωγραφικών του ορίων. Με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας, διοργανώνονται τόσο από το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Χανίων όσο και από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, τοπικών εορτών και παγκόσμιων ημερών, οι οποίες έχουν καθιερωθεί και εορτάζονται κάθε χρόνο. Οι κυριότερες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω ανά κατηγορία:

  

1. Εκθέσεις

 Αγροτικός Αύγουστος

 Η έκθεση του Αγροτικού Αυγούστου έχει καταστεί πλέον θεσμός στο Δήμο Χανίων. Πραγματοποιείται εντός του πρώτου 15-μερου του Αυγούστου και αποτελεί έκθεση κρητικών αγροτικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης με στόχο την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης, την προβολή της τοπικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, καθώς και την προσέλκυση ενδιαφερομένων επενδυτών για τη δημιουργία συνεργασιών και τη διενέργεια εξαγωγών.  Στην έκθεση συμμετέχουν και φορείς που ασχολούνται με την τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη της Κρήτης, προβάλλοντας όχι μόνο τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες φιλοξενίας που προσφέρει ο τόπος μας.

Από το 2011 η έκθεση του Αγροτικού Αυγούστου «ταξιδεύει» με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τον Πειραιά με πλήθος πολιτών να την επισκέπτονται.

 

 2. Φεστιβάλ

 Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Χανίων

 Με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από το μήνα Ιούλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Χανίων το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις κ.α.

Φεστιβάλ "Μίκης Θεοδωράκης", κάθε χρόνο 

Από το 2015 , διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου μουσικού (29/7) το Φεστιβάλ "Μίκης Θεοδωράκης" με πληθώρα εκδηλώσεων.

Φεστιβάλ "Μίκης Θεοδωράκης" 2018

3. Θεματικές εορτές παράδοσης

 • Γιορτή Τσικουδιάς:  Κάθε χρόνο το δεύτερο 15-ημερο του Σεπτεμβρίου διοργανώνονται από το Δήμο Χανίων γιορτές τσικουδιάς σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους των Δημοτικών Ενοτήτων, με σκοπό την αναβίωση των εθίμων του τόπου μας και των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης, ένα από τα οποία είναι και η τσικουδιά.

 • Γιορτή σαρδέλας: Κάθε χρόνο, ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους διοργανώνει τη γιορτή της σαρδέλας στις Δημοτικές Ενότητες Χανίων και Σούδας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μουσικοχορευτικά δρώμενα και παραδοσιακό κέρασμα στους Δημότες. 

 • Γιορτή Κλήδονα.: Με πρωτοβουλία του Δήμου κάθε χρόνο, στις 24 Ιουνίου, διοργανώνονται γιορτές Κλήδονα σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες που περιλαμβάνουν μουσικές και χορευτικές παραστάσεις με θέμα την αναβίωση του εν λόγω  εθίμου.

 

4. Εθνικές και Τοπικές Επέτειοι - Ημέρες Μνήμης

 • Εορτασμός εθνικών επετείων 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου: Στα πλαίσια των εορτασμών των δύο ιστορικών επετείων διοργανώνονται παρελάσεις στη Δημοτική Ενότητα Χανίων (και σε επιλεγμένες Δημοτικές Ενότητες), επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

 • Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις τιμής για τη Μάχη της Κρήτης πραγματοποιούνται περί το δεύτερο 15-ημερο του Μαΐου. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές  τιμάται η ιστορική Μάχη της Κρήτης που, κατά πολλούς, έκρινε σε μεγάλο βαθμό  την έκβαση του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης αποτελούν κάθε χρόνο σημείο αναφοράς με υψηλές παρουσίες.

 • Επέτειος του Βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου: Κατά την εκδήλωση αυτή  τιμάται η Επέτειος του Βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο άγαλμα του Καγιαλέ, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου.   

 • Εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του Θερίσου:Με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου, κάθε Μάρτιο διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών « Ελευθέριος Βενιζέλος» και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν επιμνημόσυνες δεήσεις και επισκέψεις στο Μουσείο Θερίσου. 

 • Εκδηλώσεις για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα :Με αφορμή την επέτειο της ένωσης της νήσου Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913 διοργανώνονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φωτογραφικές εκθέσεις, ομιλίες και διαλέξεις.

 • Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Πεσόντων και των Αγνοούμενων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (24 Ιουλίου): Κατά την εκδήλωση αυτή τιμάται η μνήμη των Πεσόντων και των Αγνοουμένων που θυσιάστηκαν μαχόμενοι  κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με απόδοση τιμών στο Μνημείο  που βρίσκεται στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.   

 • Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (14  Σεπτεμβρίου):Κατά την εκδήλωση αυτή  τιμάται η μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που εκδιώχθηκαν από το Τουρκικό Κράτος με επιμνημόσυνη δέηση,  κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Μνημείο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κισσάμου και Μάρκου Μπότσαρη.   

 • Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Επέτειο της Έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων και την επέτειο Απαγχονισμού των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου:Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το μήνα Μάιο διοργανώνεται επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών.

 • Εορτασμός της Ημέρας Ηνωμένων Εθνών (24 Οκτωβρίου):Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών διοργανώνεται επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Ηρώο Πεσόντων (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας). 

 • Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο εκτελεσθέντων (29 Αυγούστου 1944) στην Αγιά: Στις 13 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν χωριά στα Εννιά Χωριά, στη Λίμνη και στο Κούνενι ( Βάθη). Στις 29 του ίδιου μήνα εκτέλεσαν στον Γολγοθά 25 πατριώτες και γι’ αυτό το λόγο στήθηκε μνημείο στην Αγιά προς τιμή των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Με πρωτοβουλία του Δήμου κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στο εν λόγω μνημείο.         

 • Εορτασμός της εθνικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ομιλίες) με θέμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973.

 • Ημέρα Μνήμης για τον Αντιστράτηγο Εμμ. Χατζηδάκη (22 Ιουλίου): Κατά την εκδήλωση αυτή τιμάται η μνήμη του Διοικητή της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Εμμ. Χατζηδάκη με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Καλάμι.  

 • Ηλιάκεια : Κάθε χρόνο, το Μάιο, διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη σε συνεργασία με το  Δήμο Καρπάθου.

 

5. Εκδηλώσεις

 • Ναυτική Εβδομάδα: Κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με το Ναύσταθμο Κρήτης, διοργανώνεται η Ναυτική Εβδομάδα που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων. Η Ναυτική Εβδομάδα, διοργανώνεται παράλληλα και σε άλλα λιμάνια της χώρας με σκοπό να αναδειχθεί η συμβολή του Πολεμικού, του Λιμενικού Σώματος και του Εμπορικού Ναυτικού στην εθνική άμυνα, στην οικονομική πρόοδο της χώρας και στις καθημερινές κοινωνικές ανάγκες. Πολλές από τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας, πραγματοποιούνται σε μνημεία του Δήμου (π.χ. Φρούριο Ιτζεδίν, Παλαίκαστρο, Νησίδα Σούδας).

 • Εκδήλωση του Φάρου Πολιτισμού :Κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις Πολιτισμού, που περιλαμβάνουν εκθέσεις και δρώμενα εκφράζοντας την ειρήνη, την συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών της Μεσογείου.

 • Εκδηλώσεις εορτασμού ανάρτησης γαλάζιων σημαιών :Κάθε χρόνο  πραγματοποιούνται τελετές ανάρτησης των Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες του Δήμου, που πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής γαλάζιων σημαιών.    

 • Εορτασμός της πανσέληνου του Αυγούστου :Με αφορμή το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου πραγματοποιούνται υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία και χώρους πολιτισμού του Δήμου Χανίων. 

 • Εκδήλωση Φιλοτελισμού :Κατά την εκδήλωση αυτή που συνήθως συμπίπτει με την Ημέρα των Ταχυδρομείων (9 Οκτωβρίου) διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία.

 • Εκδηλώσεις Αποκριάς-Καθαρά Δευτέρας :Κατά το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, διοργανώνονται διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις, παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας.

 • Εκδηλώσεις για την ημέρα της Πρωτομαγιάς :Την ημέρα της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Δήμου σε διάφορα σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων με στόχο τον εορτασμό της άνοιξης και την ημέρα – ορόσημο των εργατικών αγώνων.  

 • Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις : Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων οργανώνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπως: αναβίωση εθίμων, κατασκευές χριστουγεννιάτικων ειδών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 • Εβδομάδα των Παθών :Την εβδομάδα πριν από το Πάσχα (γνωστή και ως Μεγαλοβδόμαδα) πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία του Δήμου σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα.

 • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας :H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.) αποτελεί μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο.  Διοργανώνεται το δεύτερο 15-μερο Οκτωβρίου και ο Δήμος Χανίων, συμμετέχει ως «Πόλη 12 αστέρων» από το 2011. 

 

6. Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Ημέρες

 • Εορτασμός της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο: Στο πλαίσιο των εορτασμών της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) διακόπτεται συμβολικά η κυκλοφορία στους δρόμους με ταυτόχρονη διοργάνωση διαφόρων καλλιτεχνικών δρώμενων με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας και της εναλλακτικής μετακίνησης.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS: Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS, κάθε χρόνο στη 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Δήμου διαλέξεις και ομιλίες με θέμα την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου: Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία του Δήμου, ομιλίες και διαλέξεις με θέμα την μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ποίησης και της ημέρας κατά του ρατσισμού: Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ποίησης και της ημέρας κατά του ρατσισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Δήμου, διαλέξεις και ποιητικές βραδιές.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γης: Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ομιλίες) με θέμα το περιβάλλον.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της μουσικής: Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις και υπαίθρια φεστιβάλ στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μουσικής.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας: Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιούνται θεατρικά, μουσικά δρώμενα και ομιλίες με θέμα το ρόλο της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας των ζώων: Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των ζώων κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιούνται ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.λ.π. με θέμα τα ζώα.

 

 

#Εκδηλώσεις,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Πολιτισμός ,#ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ

logo imageσυμβαίνει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 22/10/2021
Παράταση ακροάσεων για την Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων - Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 22/10
«Τοπία, Άνθη και Πολιτισμός των Χανιών – Ρομαντισμός»: Έκθεση ζωγραφικής στο Μεγάλο Αρσενάλι από τις 20/10
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival
«ΒΑΓΙΑ»: Βιβλιοπαρουσίαση για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, στις 18/10 στο Μεγάλο Αρσενάλι
«Ανοιχτά Πανιά 2021»: “Aquarium”- Δρώμενα χορού και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με τη χρήση διαδραστικών ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών, στο Θέατρο «Δημ. Βλησίδης» στα Χανιά
"Όταν η τέχνη συναντά τη ζωή της θάλασσας": Έκθεση γλυπτικής σιλικόνης του Γ. Ν. Μπλαζάκη από τις 16/10 στο Χαμάμ της οδού Κατρέ
«Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω»-Έκθεση σύγχρονης τέχνης: Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων
Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.Κ.ΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων – Αιτήσεις συμμετοχής από 11/10
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης Θεατρικό εργαστήρι από τον Δήμο Χανίων & την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ για τα στερεότυπα & την αποδόμησή τους
Έναρξη προγραμμάτων άθλησης για τους δημότες για τη σεζόν 2021-22: Από σήμερα, 04/10/2021