main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/7/2011, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στη προτομή του ήρωα Διοικητή της 173  Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού, Αντιστράτηγου  Εμμανουήλ  Χατζηδάκη.

 

Για τον Εμμανουήλ  Χατζηδάκη – φίλες και φίλοι - οι λέξεις είναι πενιχρές για να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητά του, την εργατικότητα, την τιμιότητα, την φιλοτιμία και την γενναιότητά του.

 

Γέννημα θρέμμα της ηρωικής γης της Κρήτης το 1927, έμελλε να βάψει με το αίμα του την άλλη ηρωική γη της Κύπρου, 47 χρόνια μετά.

 

Ο Μανώλης Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Καλάμι το 1927 και ανδρώθηκε μέσα στις κακουχίες εκείνης της εποχής. Τελείωσε αριστούχος από το Γυμνάσιο Βάμου.

 

Με την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Χατζηδάκης, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Γράμμου, όπου ανέδειξε από νωρίς το ήθος, τον ηρωισμό και την ανδρεία του, καθοδηγώντας και εμψυχώνοντας τους στρατιώτες του στο πεδίο της μάχης σαν ένας άξιος ηγήτορας.

 

Yπηρέτησε σε πολλές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και το 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο αναλαμβάνοντας την Διοίκηση της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού η οποία είχε την έδρα της στο στρατόπεδο «Ανδρέα Δημητρίου» στη περιοχή Καραόλου της Αμμοχώστου.

 

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής από την 20η  έως την 22α  Ιουλίου 1974,  η Μοίρα υπό τη δική του Διοίκηση και καθοδήγηση, κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα του Τουρκοκυπριακού θύλακος  Αμμοχώστου. Η εκκαθάριση του θύλακος ήταν θέμα ωρών. Μετά από τις απειλές των Τούρκων, ότι θα ισοπέδωναν την Αμμόχωστο εάν συνεχίζονταν οι βολές των πυροβόλων της Μονάδας, η δράση της Μοίρας ανεστάλη.

 

Ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης κατηύθυνε τα πυρά της Μοίρας από το Σταθμό Διοικήσεώς του, ο οποίος είχε στηθεί στο υπόγειο μιας ατέλειωτης οικοδομής στην αρχή του δρόμου που οδηγούσε στο στρατόπεδο του Καραόλου.

 

Και ενώ την 22α Ιουλίου 1974, είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός για τις τέσσερις το απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα, ένα Τούρκικο αεροπλάνο, πέταξε πάνω από το στρατόπεδο Καραόλου, με συγκεκριμένο στόχο το Αρχηγείο Χατζηδάκη.

 

Το Τούρκικο αεροπλάνο αφού πλησίασε σε απόσταση βολής από το Αρχηγείο, έριξε μία ρουκέτα στο υπόγειο της ατέλειωτης οικοδομής, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Διοικητή Εμμανουήλ  Χατζηδάκη, τον Έλληνα Ανθυπασπιστή Ευάγγελο Κατσάνο και τον Ελληνοκύπριο Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Σώτο Χατζηπροκοπίου.  

 

Κυρίες και Κύριοι, 

 

Σήμερα, υποκλινόμαστε στη μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Χατζηδάκη, θαυμάζομε την ανδρεία του και τον ηρωισμό του.Ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νεότερη γενιά και φωτεινό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για το κοινό καλό και τις ανώτερες αξίες.

logo imageσυμβαίνει

Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021