Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Χορός

Ο επιβλητικός αυτοσχεδιασμός και η τεχνική του παραδοσιακού χορού στην Κρήτη


Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός - Τομέας Επισκόπηση Της Μουσικής και του Χορού στην Ελλάδα) και οι Κύδωνες (Εθνικός Επιστιμονικός Εκπαιδευτικός Οργανισμος Πολιτισμικών Ερευνών & Μελετών) διοργανώνουν την πολιτισμική-χορευτική εκδήλωση «Ο επιβλητικός αυτοσχεδιασμός και η τεχνική του παραδοσιακού χορού στην Κρήτη»

Προλογίζουν:
Δημήτρης Λέκκας μουσικολόγος καθηγητής Ε.Α.Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρό-εδρος του οργανισμού.
Θρασύβουλος Τσουχλαράκης πολιτισμολόγος-ερευνητής με ‘’μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση,’’ γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού οργανισμού «ΚΥΔΩΝΕΣ» & υπότροφος του Ε.Α.Πανεπιστημίου Πατρών.
Νίκος Αποστολάκης μέλος της εκτελεστικής κυδωνικής επιτροπής, κοσμήτωρ του οργανισμού.
Σπύρος Ανδρουλάκης μέλος της εκτελεστικής κυδωνικής επιτροπής, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. του οργανισμού.

      Στο πλαίσιο της εν λόγω παρουσίασης θα υπάρξει περιεκτικότατη έκθεση πλείστων πολιτισμικών, εποπτικών στοιχείων, αλλά και προφορικών μαρτυριών. Θα αναδειχθεί μέσω του αυτοσχεδιασμού η στάση, η τεχνική, η έκρηξη, η σβελτάδα και η αρμονία του γνήσιου παραδοσιακού χορευτή ανά ανθρωπογεωγραφική περιοχή της Κρήτης.

Θα χορευτούν και θα εκφρασθούν οι κρητικοί παραδοσιακοί χοροί:
Γιτσικά ή Ρουμαθιανή Σούστα, Χανιώτης, Πεντοζάλι, Λαζώτης, Πηδηχτός Μυλοποτάμου, Σιγανός Ρεθύμνου, Πηδηχτός Μαλεβιζίου, Καστρινός Πηδηχτός, Τριζάλης, Ρεθεμνιώτικη Σούστα.

Τους παρααπάνω κρητικούς παραδοσιακούς χορούς θα αποδώσουν και θα εκφράσουν:
Θρασύβουλος Τσουχλαράκης, Μανόλης Κατσιγιαννάκης, Κωστής Χαλβατζάκης, Δημήτρης Χαλβατζάκης, Γεράσιμος Βερυκάκης, Στέλιος Χαλβατζάκης, Γιάννης Λεβάκης, Νεκτάριος Μαρουλάκης, Θεοχάρης Πετράκης, Χαράλαμπος Σιδεράκης, Άννα Μπομπολάκη, Στέλλα Αρκολάκη, Ξένια Χριστοδουλάκη, Ματούλα Κηρύκου, Αλεξάνδρα Ροδομαγουλάκη, Κατερίνα Πρωτοπαπαδάκη, Ναταλία Νικολάκη, Ελευθερία Λιμογιάννη.

Θα αποδώσουν μουσικά τους εν λόγω χορούς τα σχήματα των λυράρηδων:
Δημήτρη Βακάκη, Μανόλη Κατσιγιαννάκη και Αλέξανδρου Παπαδάκη.  

Επιστημονική κοινωνικο-ανθρωπολογική έρευνα παραδοσιακών χορών Κρήτης & επιμέλεια εκδήλωσης: Θρασύβουλος Τσουχλαράκης

 Επιπροσθέτως σας καταθέτουμε περιεκτική αναφορά της ταυτότητας του οργανισμού, καθώς και του διευρυμένου πλαισίου της καταστατικής του λειτουργίας που επιβεβαιώνουν το πολιτισμικό,  ερευνητικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του. Οι «ΚΥΔΩΝΕΣ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός, εκπαιδευτικός, οργανισμός πολιτισμικών ερευνών και μελετών, ο οποίος ιδρύθηκε το 2000. Προβάλλει και αναδεικνύει πολιτισμικά στοιχεία και μνημεία εθνικής κληρονομιάς  που σχετίζονται με την Κρήτη, ενώ δύναται να συγκρίνει αυτά και με πολιτισμικά στοιχεία του διευρυμένου ελληνικού ανθρωπογεωγραφικού χώρου, καθώς και άλλων πολιτισμικών εθνοτήτων. Συγκεκριμένα έχει ως αντικείμενο του την έρευνα, μελέτη, ανάδειξη, εκπαίδευση, της ιστορίας της Κρήτης και την προβολή των επιχώριων παραδοσιακών πολιτισμικών στοιχείων της. Σκοπός του οργανισμού να δημιουργηθεί μια ευεργετική ζεύξη μεταξύ των πανεπιστημιακών καθηγητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων α/βάθμιας και της β/βάθμιας, των φοιτητών -ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων - (τμήματα, φιλολογίας, λαογραφίας, εθνογραφίας, κοινωνιολογίας, πολιτισμού, κοινωνικής ανθρωπολογίας, φυσικής αγωγής και αθλητισμού, ιστορίας,  αρχαιολογίας κ.ά.)  και της κοινωνίας γενικότερα, ενώ επιδιώκει να συμβάλλει έμπρακτα στη κοινωνία χορηγώντας σε αυτήν τα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής ερευνητικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας.

Διοργάνωση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΚΥΔΩΝΕΣ

Τόπος

Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Ώρα

21.00

Είσοδος

Ελεύθερη

photo