Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Βραδιά ποίησης στο πλαίσιο της έκθεσης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, 20 Χρόνια Μετά…»


Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι – Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο της έκθεσης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, 20 Χρόνια Μετά», πραγματοποιεί βραδιά ποίησης το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, στις 20:00.

Πριν από την τελευταία μέρα της έκθεσης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, 20 Χρόνια Μετά», η Μαρία Μπουλουγούρη θα διαβάσει ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και ο αρχιτέκτονας Νίκος Πατσαβός θα μιλήσει με θέμα «Η Ελλάδα του Γιάννη Ρίτσου». Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Έμη Παπαβασιλείου».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει 30 πορτραίτα του Γιάννη Ρίτσου με φωτογραφίες του αρχιτέκτονα Κώστα Φινέ, μνήμη από τα 20 χρόνια από το θάνατό του. Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αναφέρεται συχνά στα πολύ μικρά πράγματα που πλαισιώνουν τη ζωή μας. Η ύπαιθρος, τα σπίτια που κατοικούσαν αυτή την ύπαιθρο, τα στοιχεία που συγκροτούσαν αυτά τα σπίτια -τα κουφώματα, οι πόρτες, τα έπιπλα- ακόμα και τα υφάσματα και τα μικρά αντικείμενα που τα συμπλήρωναν, όλα αυτά υποβάλλουν το χώρο που γνώρισε ο Ρίτσος στα χρόνια που έζησε. Αυτή η Ελλάδα είναι παρούσα στην ποίησή του μ’ ένα τρόπο συναρπαστικό, εικονογραφημένο μέσα από τ’ αντικείμενα που αναδύουν τις λησμονημένες αξίες που έφερναν μαζί τους, τις χειρονομίες μιας εποχής που χάθηκε για πάντα. Σκιές που περιπλανώνται στους έρημους κάμπους ή μέσα στις πόλης τα στενά, γυναίκες και άντρες, μέσα σε εγκαταλειμμένες αυλές που δεν υπάρχουν πια και σε μισοερειπωμένα σπίτια με την ελπίδα και το πείσμα χαραγμένα στα πρόσωπα. Αυτήν την Ελλάδα, μαζί με τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, μαζί με τα κτίσματα που κατοικούν το χώρο, αναδεικνύει η έκθεση, φωτίζοντάς την με ντοκουμέντα της εποχής και με αποσπάσματα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Επίσης έως τις 30 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση «4η Triennale – Επιλογές, Αρχιτεκτονική στην Κρήτη 2004 – 2007».

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00, Σαβ/Κυρ. 11:00 – 15:00.