Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα


Στις αρχές Απριλίου του 1897, 2.500 στρατιώτες από έξι ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η τότε Αυστρο-Ουγγαρία – αποβιβάστηκαν στην Κρήτη με αποστολή την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Είχε προηγηθεί, κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, η άφιξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και η αποβίβαση μικρών δυνάμεων πεζοναυτών, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής ανησυχούσαν μήπως η ανάφλεξη του Κρητικού Ζητήματος προκαλέσει νέες εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η παρουσία των Αυστρο-Ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων στην Κρήτη διήρκεσε ένα περίπου χρόνο, καθώς στα μέσα Απριλίου του 1898 τα στρατιωτικά τους τμήματα αποχώρησαν από το νησί.
Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της τελευταίας φάσης του Κρητικού Ζητήματος που αναδεικνύεται με την περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο 1897-1898, Ούγγροι στρατιωτικοί στην Κρήτη. Η Αυστρο-Ουγγρική συμμετοχή στο Κρητικό Ζήτημα, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με το Ινστιτούτο και Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Βουδαπέστης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.
Με συνδιοργανωτές το Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από τη Δευτέρα 10 έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, με ώρες επίσκεψης για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο 17.00 – 22.00.
Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που προέρχεται από τα στρατιωτικά αρχεία της Βουδαπέστης και της Βιέννης, από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται σε συνδυασμό με αντικείμενα της εποχής που χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τα Αυστρο-Ουγγρικά και τα ευρωπαϊκά στρατεύματα αλλά και από τις ελληνικές, τις οθωμανικές δυνάμεις καθώς και τους Κρητικούς επαναστάτες.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011, ώρα 20.00, από την Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα κ. Eszter Sándorfi.

π