Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


 

Δήμος Χανίων - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

12/9/2008 - 14/9/2008

Σύμφωνα με το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα

Είσοδος : ελεύθερη

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008, και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων (οδός Σκρα, Χαλέπα) σημαντικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 90 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί πολυμελής αντιπροσωπεία από την Αξιούπολη του Ν. Κιλκίς, με επικεφαλής τη Δήμαρχο Αξιούπολης.
-Το πρώτο μέρος θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση, αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
-Στο δεύτερο μέρος, που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Δήμαρχοι Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης και Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης με θέμα «Ο αγώνας του Ελευθερίου Βενιζέλου για τη Μακεδονία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θα ακολουθήσει αναγόρευση σε εταίρους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» των Δήμου Αξιούπολης, του Τοπικού Συμβουλίου Σκρα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκρα.
Τέλος την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Χανίων, θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Αξιούπολης.

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων θα διατίθεται η νέα έκδοση του Ιδρύματος με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία, 1914-1918. Η σημασία της Μάχης του Σκρα (μια επισκόπηση)» και συγγραφέα τον Νικόλαο Παπαδάκη. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα προσφερθούν για την ενίσχυση του Μουσείου στο Σκρα.

Η Μάχη του Σκρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία έκρινε την τύχη της Ελληνικής Μακεδονίας. Σ’ αυτήν πολέμησαν οι Μεραρχίες Κρήτης, Αρχιπελάγους και Σερρών και είχαν αληθινή εκατόμβη θυμάτων.