Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Έκθεση αρχιτεκτονικής «Legorreta + Legorreta, Όψεις και χρώμα, Μυστήριο και μαγεία στην αρχιτεκτονική»


Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής», οργανώνει με την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων-τμήμα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, την έκθεση αρχιτεκτονικής «Legorreta + Legorreta, Όψεις και χρώμα, Μυστήριο και μαγεία στην αρχιτεκτονική» από 17 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2008.

«Ο Ricardo Legorreta κληρονόμησε από τον πατέρα του την πνευματικότητα, την κοινωνική συνείδηση και τη βαθιά αγάπη για το τόπο του, το Μεξικό και καλλιέργησε κοντά στον Jose Villagran την αγάπη για την αρχιτεκτονική. Mε τους Luis Barragan, Chucho Reyes και Pedro Coronel, μελέτησε το χρώμα και την ομορφιά του περιβάλλοντος. Με αυτές τις αξίες και επιρροές και το προσωπικό του πάθος και ρομαντισμό έβαλε τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία του.

Βασικά στοιχεία της τόσο ευδιάκριτης αρχιτεκτονικής του, αποτελούν οι επιβλητικοί τοίχοι, το χρώμα, το φως και το νερό. Και τα τέσσερα, στοιχεία που έλκουν την καταγωγή τους βαθιά μες την Μεξικανική παράδοση και πολιτισμό. Τοίχοι που προδίδουν ηρεμία, απομόνωση αλλά και φόβο, ειρήνη και ασφάλεια.
Τοίχοι πετάσματα, χωρίσματα που εξασφαλίζουν την αρμονική μετάβαση από το έξω στο μέσα, από το δημόσιο στο ιδιωτικό. Τοίχοι ευθείς, επιμήκεις με γεωμετρική διαδοχή στοιχείων-ανοιγμάτων που επιτρέπουν στο φως να φλερτάρει μαζί τους.

Η φαινομενικά απλή τυπολογία των ανοιγμάτων, επαναλαμβανόμενη στα περισσότερα έργα του γραφείου, μελετάται ώστε να κατευθύνει, να οριοθετεί και να εγκλωβίζει το φως. Τα χρώματα έντονα, δυναμικά επιβάλλονται στο τοπίο, συνομιλούν μαζί του, φιλτράρουν και αντανακλούν το φως προσδίδοντας θεατρικότητα στους εσωτερικούς χώρους, μετατρέποντας μαγικά επιφάνειες και υλικά στη διάρκεια της ημέρας.

Το νερό αφήνεσαι να το ακούσεις και να το ανακαλύψεις. Συνομιλεί με γλυπτά, κυλά μέσα από σχισμές, σχηματίζει μικρά ρυάκια και γεμίζει κρήνες, στέρνες και πισίνες, με τα όριά τους να χάνονται, να συγχέονται με τη γραμμή του ορίζοντα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τις ιδιαίτερες κάθε φορά αρχιτεκτονικές προτάσεις Legorreta + Legorreta, που έχουν σαν στόχο να ανταποκρίνονται στην απαίτηση κάθε πελάτη, ιδιωτικών ή δημόσιων κατασκευών, προσφέροντας αρμονία, γαλήνη και ευχαρίστηση».

Άννα Σκιαδά, επιμελήτρια έκθεσης

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιούνιο του 2008. Η έκθεση που μεταφέρεται στα Χανιά θα παρουσιαστεί στους ειδικά διαμορφωμένους για την έκθεση χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η επίσημη εκδήλωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2008, στις 20:00 στο ΚΑΜ παρουσία του πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα, κ. Manuel Cosio.

Συν-διοργανωτές επίσης της έκθεσης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού και του Μουσείο San Ildefonso της πόλης του Μεξικού.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-14:00 και 19:00 – 22:00.
Τιμή εισόδου στην έκθεση: 4 €. Για φοιτητές / παιδιά δωρεάν είσοδος.

Χορηγοί: ΑΝΕΚ LINES, HELLENIC HOMES, MINOA PALACE, DOMOCENTER, TOΥΡNAS AE