Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Έκθεση «Το Αρχιτεκτονικό Έργο των Δημήτρη και Τάσου Μπίρη..."


Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής», οργανώνει με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. την έκθεση «Το Αρχιτεκτονικό Έργο των Δημήτρη και Τάσου Μπίρη, Το Αμφίδρομο Πέρασμα από την Εφαρμογή στη Διδασκαλία» από 12 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου, 2008.

Το αρχιτεκτονικό και το εκπαιδευτικό έργο των αδελφών Μπίρη είναι γνωστό. Παρ'' όλα αυτά και παρόλη την αναντίρρητη επιρροή του στις εξελίξεις της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής δε δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί στο σύνολό του σε μία έκθεση που να περιλάβει τις δύο αυτές σημαντικές δραστηριότητές του. Το ΚΑΜ επιχειρώντας να παραμείνει ένας ευαίσθητος και αμερόληπτος παρατηρητής των εξελίξεων της Αρχιτεκτονικής και αναγνωρίζοντας τη σημασία και την ποιότητα του αρχιτεκτονικού έργου των αδελφών Μπίρη, καθώς και την προσφορά τους στον εκπαιδευτικό χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), αλλά και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου ο Τάσος Μπίρης είχε την ευθύνη της οργάνωσης του μαθήματος των συνθέσεων, θα παρουσιάσει το σύνολο της δουλειάς τους σε μια μεγάλη έκθεση σε συμπαραγωγή με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στην οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων, την ιστορία της και το μέλλον της προσανατολισμένα, ιδιαίτερα στη διδασκαλία των αρχιτεκτονικών συνθέσεων και της Τεχνολογίας της κατασκευής. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:


1ο μέρος: Η Διδασκαλία των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, 11:00 - 14:30

Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες:

Ελένη Αμερικάνου, επίκουρος καθηγήτρια ΔΠΘ,

Αριστομένης Βαρουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Γκανιάτσας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ,

Τάκης Κουμπής

2ο μέρος: Η Οικοδομική και Τεχνολογική Διάσταση των Αρχιτεκτονικών Σπουδών, 15:30 - 19:00

Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες:

Μαρία Βογιατζάκη, επίκουρος καθηγήτρια ΑΠΘ,

Ειρήνη Εφεσίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ,

Νίκος Παπαμανώλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

και ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Παπαγρηγοράκης.

Η είσοδος στις εργασίες της ημερίδας είναι ελεύθερη. Την επιμέλεια της ημερίδας έχει ο Τάσος Μπίρης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Δημήτρη Μπίρη.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00 - 21:00.

Σάββατο και Κυριακή 12:00 - 20:00.