Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Δημόσια συζήτηση με τον γνωστό διανοητή Γεράσιμο Βώκο στο ΚΑΜ


 

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Η Διάσταση του Χώρου στη Φιλοσοφία», οργανώνει τη δημόσια συζήτηση με τίτλο «Χώρος και Επιτήρηση» με τον γνωστό διανοητή Γεράσιμο Βώκο την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008, στις 19:30. 

Ο Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), προσκλήθηκε από το ΚΑΜ για να αναπτύξει το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Χώρος και επιτήρηση», διερευνώντας τις συνέπειες που προκύπτουν από την ολοένα αυξανόμενη, απρόβλεπτη και ιδιαίτερα ανησυχητική εισβολή της επιτήρησης στην προσωπική μας ζωή.

Η ιδέα γι'' αυτή την πρόσκληση γεννήθηκε από ένα κείμενο του, που παρουσιάζει την ιδέα του Panopticum, ενός τύπου «κεντρογενούς» αρχιτεκτονικής, εμπνευσμένου από τον φιλόσοφο Jeremy Bentham το 1780. Το αντικείμενο της προτεινόμενης από τον φιλόσοφο δομής του Panopticum είναι η οργάνωση του χώρου με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε ένα άτομο να επιτηρεί όλους τους φυλακισμένους σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, χωρίς αυτοί να μπορούν να το αντιληφθούν, δημιουργώντας ταυτόχρονα στους κρατούμενους ένα αίσθημα μιας αόρατης συνεχούς επιτήρησης.

Ο Γεράσιμος Βώκος σημειώνει: «Αν βρισκόταν ένας τρόπος να κυριαρχήσουμε σε όλα όσα μπορεί να συμβούν σε έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων, να τακτοποιήσουμε όλα όσα τους περιβάλλουν ούτως ώστε να επιτύχουμε την εντύπωση που θέλουμε να επιτύχουμε, να βεβαιωθούμε για τις πράξεις τους, τις σχέσεις τους, για όλες τις περιστάσεις της ζωής τους ώστε τίποτα να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε να εμποδίσει τον επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας τέτοιος τρόπος θα αποτελούσε ένα πολύ ενεργό και πολύ χρήσιμο εργαλείο, που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν σε διάφορα αντικείμενα πολύ μεγάλης σημασίας».

Με τα λόγια αυτά, ένας βουλευτής, του οποίου το όνομα δυστυχώς δεν αναφέρεται στα πρακτικά, παρουσιάζει, στις 13 Δεκεμβρίου 1791, ημέρα Τρίτη, στη Νομοθετική Συνέλευση, στο Παρίσι «Μια νέα αρχή για την κατασκευή κτιρίων επιτήρησης και κυρίως σωφρονιστικών καταστημάτων».

Τι συνεπάγεται η νέα αυτή αρχή για την αντίληψη του χώρου και τη ζωή των ανθρώπων, μόλις δύο χρόνια από την έναρξη της αστικής επανάστασης;

Πρόθεσή μου είναι να παρουσιάσω και να συζητήσω με το κοινό στα Χανιά μερικές όψεις αυτής της ερώτησης».

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.