Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Τα “Τίμια δώρα” στα Χανιά (αναλυτικό πρόγραμμα)


Ξεχωριστά από κάθε άλλη χρονιά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στον τόπο μας. Τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό θα βρίσκονται στα Χανιά από το πρωί της Τρίτης 23 έως και το πρωί του Σαββάτου 27 τρέχοντος μηνός.
Η  ευλογία αυτή έρχεται στον τόπο μας σε μια περίοδο που έχει κλονιστεί το θρησκευτικό αίσθημα και έχει υποστεί δοκιμασία ο Θεοφόρος σεβασμός των ανθρώπων προς το Άγιο Όρος ένεκα της γνωστής υπόθεσης των ανταλλαγών ακινήτων του δημοσίου με περιουσία της Ι.Μ. Βατοπεδίου· αποκτά για τούτο ιδιαίτερη αξία.
Χθες το πρωί, στις 10, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την επίλυση οργανωτικών προβλημάτων και άλλων πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με την άφιξη, την παραμονή των Τιμίων Δώρων στα Χανιά καθώς και την αναχώρησή των. Στο περιθώριο της σύσκεψης δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (φωτ.), ο αντινομάρχης Χανίων κ. Κώστας Γύπαρης και ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Βαγγέλης Σαματάς.
Ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε τα εξής: "Το γεγονός της Θείας Συγκαταβάσεως προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εμπλουτιστεί, να θεωθεί και να οδηγηθεί σε αυτό το σπουδαίο γεγονός της σωτηρίας του.
Έχομε λοιπόν την επίσκεψη του Θεού στον άνθρωπο, την επίσκεψη του Θεού στον κόσμο και γι'' αυτό τον λόγο, κατά τον Ιερό Αυγουστίνο, η γέννηση του Χριστού ήταν το πέρασμα του Θεού στον άνθρωπο, στον κόσμο. Και λέω στον άνθρωπο, διότι ο Θεός, ο Χριστός, ο γιος του Θεού έλαβε την ανθρώπινη φύση, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος έγινε άνθρωπος για να θεώσει τον άνθρωπο.
Φέτος τα Χριστούγεννα, στην Ιερά Μητρόπολή μας, θα έχουμε την ευλογία και τη χαρά να προσκυνήσουμε τα δώρα εκείνα των Μάγων τα οποία προσέφεραν στον νεογέννητο Χριστό, πριν δύο χιλιάδες χρόνια περίπου. Γι'' αυτό τον λόγο λοιπόν παρακαλώ και καλώ όλους να προσέλθουμε, να προσκυνήσουμε και να λάβουμε την ευλογία τους. Πέρα από κάθε τι το οποίο υπάρχει στην περιρρέουσα  ατμόσφαιρα, πέρα από το κάθε τι ανησυχητικό το οποίο υπάρχει, πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογία που μπορεί να υπάρξει στον κόσμο.
Εμείς ως ορθόδοξοι Χριστιανοί ακολουθούμε μία παράδοση και αυτή την παράδοση προσπαθούμε να τη βιώσουμε και να ετοιμάσουμε τον εαυτό μας ώστε να προσκυνήσουμε τον Χριστό, όπως πραγματικά οι Μάγοι, με καθαρά καρδία, προσκύνησαν τον Χριστό. Με αυτή την ευχή εύχομαι και εγώ προσωπικά σε όλο το πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας να προσκυνήσει τα δώρα των Μάγων που προσφέρθηκαν στον Χριστό: Με καθαρά καρδία και ιδιαιτέρως με μυστηριακή ζωή. Χρόνια Πολλά".
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Χανίων κ. Κώστας Γύπαρης δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Αισθανόμαστε εξαιρετική τιμή που μετά από προσπάθειες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δαμασκηνού έγινε επιτέλους κατορθωτό να έρθουν από το Άγιο Όρος στην περιοχή μας, στα όμορφα Χανιά μας, τα τίμια δώρα του Θεανθρώπου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και καλούμε όλους τους Χανιώτες και όλες τις Χανιώτισσες να έρθουν να προσκυνήσουν τα τίμια δώρα. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είμεθα υπερήφανοι γι'' αυτή την εξέλιξη και είμεθα βοηθοί και αρωγοί στην προσπάθεια του Μητροπολίτου μας. Χρόνια Πολλά".
Ο αντιδήμαρχος κ. Σαματάς ανέφερε: "Εκ μέρους του δημάρχου Χανίων κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη παρίσταμαι εδώ προκειμένου να προσφέρουμε και εμείς ως δήμος στις εκδηλώσεις γι'' αυτό το μεγάλο γεγονός. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την υποδοχή, στην αρχή της οδού Χάληδων, των Αγίων Δώρων, το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μήνα. Από μεριάς μας ζητούμε στον κόσμο να προσκυνήσει τα τίμια δώρα και ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα".
Αναλυτικά το πρόγραμμα της παραμονής των Τιμίων Δώρων στα Χανιά, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, από την Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, έχει ως εξής:
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008
10 π.μ. Άφιξις των τιμίων Δώρων στον Αερολιμένα Χανίων.
10.45 π.μ. Άφιξις των τιμίων Δώρων στην Πλατεία 1866.
11 π.μ. Επίσημος δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Προσφωνήσεις σεβασμιωτάτου, νομάρχου και δημάρχου, αντιφώνησις από τον καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.
1 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
3 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
5 μ.μ. Εσπερινός.
7 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
9 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008
6 π.μ. Όρθρος, ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, Εσπερινός, Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου.
2 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
4 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
6 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
10 μ.μ. Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008
11 π.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
1 μ.μ. Παράκληση των τιμίων Δώρων.
3 μ.μ. Αναχώρησις των τιμίων Δώρων. για την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής.
Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008
7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, εορτή της οικογένειας.
2.30 μ.μ. Αναχώρηση των τιμίων Δώρων.
6 μ.μ. Άφιξη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.
10 μ.μ. Τέλεση της ακολουθίας της αγρυπνίας στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος.
27 Δεκεμβρίου 2008
11 π.μ. Αναχώρηση των τιμίων Δώρων δια μέσου των λοιπών Μοναστηρίων του Ακρωτηρίου στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.
30 Δεκεμβρίου 2008
6 μ.μ. Αναχώρηση των τιμίων Δώρων από τον κρατικό Αερολιμένα Χανίων