Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

“Σχέσεις αλληλεπίδρασης” Έκθεση φοιτητών για τα Χανιά


 

Εγκαινιάζεται την  Κυριακή 21 Ιουνίου η έκθεση φοιτητών εργασιών με θέμα: "Σχέσεις Αλληλεπίδρασης: Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Νομός Χανίων", που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ). Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Tμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, το ΚΑΜ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Κυριακή - Πέμπτη 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 - 11 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύ-θερη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με την καθοδήγηση και επίβλεψη των διδασκόντων έχουν ερευνήσει θέματα, κτήρια και περιοχές του νομού Χανίων, έχουν καταγράψει και αναλύσει μνημεία, πολεοδομικές ενότητες και δήμους του νομού, ανθρωπογενή και φυσικά τοπία, τρόπους δόμησης και οικοδομικές λεπτομέρειες, με άριστη επιστημονική τεκμηρίωση, κοινωνικοϊστορικές αναφορές και τεχνική αρτιότητα. Έχουν προτείνει λύσεις για υπαρκτά προβλήματα του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και έχουν σχεδιάσει προτάσεις που συνδυάζουν ένα φρέσκο νεανικό κύμα ιδεών, μια αισιόδοξη προοπτική και ένα απόθεμα επιστημονικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης. Οι λύσεις τους προσπαθούν να απαντήσουν στα πραγματιστικά ερωτήματα των εκάστοτε περιοχών μελέτης. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ζώντας στα Χανιά, επηρεάζονται άμεσα από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής, το οποίο επενεργεί άμεσα και έμμεσα στην ερευνητική τους σκέψη και επομένως και στη δομή του σχεδιασμού. Η Έκθεση φιλοδοξεί να ερευνήσει και να αναδείξει αυτές τις σχέσεις αλληλεπίδρασης, να τις επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό των πολιτών των Χανίων, καθώς και
να προβάλλει, βάζοντας στο μικροσκόπιο, μια νέα γενιά μελλοντικών αρχιτεκτόνων που συνδυάζουν έναν υποσχόμενο νεωτερισμό με επιρροές από τις τοπικές ιδιαιτερότητες του νησιώτικου μεσογειακού νομού μας.

 

Και ημερίδα

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις: τοπικότητα και δημιουργία» την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009: 5 μ.μ. Έναρξη ημερίδας. 5.30 μ.μ. Παρουσίαση του τμήματος Αρχιτεκτόνων από την πρόεδρο του τμήματος καθηγήτρια Ζωή Καραμάνου. 6 μ.μ. Ομιλία Μανόλη Μαρμαρά, καθηγητή, αντιπρόεδρο Τμήματος Αρχιτεκτόνων, με τίτλο «Η πόλη των Χανίων ως πεδίο άσκησης των φοιτητών αρχιτεκτονικής» 6.30 μ.μ. Ομιλία Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, με τίτλο «Πόλη και Ύπαιθρος».