Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Hμερίδα «Αλληλεπιδράσεις: τοπικότητα και δημιουργία» στο ΚΑΜ


 

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο της έκθεσης φοιτητικών εργασιών "Σχέσεις Αλληλεπίδρασης: Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Νομός Χανίων" που πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, το ΚΑΜ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων συνδιοργανώνουν την ημερίδα με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις: τοπικότητα και δημιουργία» την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009.

 Η ημερίδα περιλαμβάνει:

17:00     Έναρξη ημερίδας.

17:30     Παρουσίαση του τμήματος Αρχιτεκτόνων από την πρόεδρο του τμήματος καθηγήτρια  Ζωή Καραμάνου.

18:00     Ομιλία Μανόλη Μαρμαρά, καθηγητή, αντιπρόεδρο Τμήματος Αρχιτεκτόνων, με τίτλο «Η πόλη των Χανίων ως πεδίο άσκησης των φοιτητών αρχιτεκτονικής»

18.30       Ομιλία Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,   

               με τίτλο «Πόλη και Ύπαιθρος».


Η έκθεση περιλαμβάνει τις εργασίες των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2004  άρχισε να λειτουργεί στα Χανιά το έκτο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Το 2009 το Τμήμα έχει πλέον πέντε έτη σπουδών, δηλαδή περίπου 300 φοιτητές και σε λίγο θα έχει τους πρώτους διπλωματούχους.

Αυτά τα πέντε χρόνια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με την καθοδήγηση και επίβλεψη των διδασκόντων έχουν ερευνήσει θέματα, κτίρια και περιοχές του νομού Χανίων, έχουν καταγράψει και αναλύσει μνημεία, πολεοδομικές ενότητες και δήμους του νομού, ανθρωπογενή και φυσικά τοπία, τρόπους δόμησης και οικοδομικές λεπτομέρειες, με άριστη επιστημονική τεκμηρίωση, κοινωνικοϊστορικές αναφορές και τεχνική αρτιότητα. Έχουν προτείνει λύσεις για υπαρκτά προβλήματα του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και έχουν σχεδιάσει προτάσεις που συνδυάζουν ένα φρέσκο νεανικό κύμα ιδεών, μια αισιόδοξη προοπτική και ένα απόθεμα επιστημονικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης. Οι λύσεις τους προσπαθούν να απαντήσουν στα πραγματιστικά ερωτήματα των εκάστοτε περιοχών μελέτης.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ζώντας στα Χανιά, επηρεάζονται άμεσα από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής, το οποίο επενεργεί άμεσα και έμμεσα στην ερευνητική τους σκέψη και επομένως και στη δομή του σχεδιασμού.

Η έκθεση φιλοδοξεί να ερευνήσει και να αναδείξει αυτές τις σχέσεις αλληλεπίδρασης, να τις επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό των πολιτών των Χανίων, καθώς και να προβάλει, βάζοντας στο μικροσκόπιο, μια νέα γενιά μελλοντικών αρχιτεκτόνων που συνδυάζουν έναν υποσχόμενο νεωτερισμό με επιρροές από τις τοπικές ιδιαιτερότητες του νησιώτικου μεσογειακού νομού μας.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009. Ώρες λειτουργίας: Κυριακή- Πέμπτη 10:00-14:00 και 19:00 - 23:00. Ελεύθερη είσοδος.