Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

8ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής In Situ, Θεωρία και Πράξη, υποβολή αιτήσεων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποβολή αιτήσεων για το Θερινό Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής IN SITU 2009

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων) οργανώνει το 8ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής In Situ, Θεωρία και Πράξη, από 17 έως και 27 Αυγούστου, 2009.

 

Τα θερινά εργαστήρια του KAM Ιn Situ,  Θεωρία και Πράξη, οργανώνουν από το καλοκαίρι του 2000 προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Οι προσεγγίσεις γίνονται με μέσον τις σύγχρονες τεχνολογίες αναπαράστασης και τη θεωρία που αφορά τη χρήση τους.

 Τα θερινά εργαστήρια συγκροτούν ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα της αρχιτεκτονικής και της τέχνης με πρακτική αιχμή. Το project κάθε χρόνου συνίσταται στην θεματοποίηση κάποιου τόπου, πού βρίσκεται πάντα στην περιοχή των Χανίων (in situ) και που συγκεντρώνει ιδιαίτερα αφηγηματικά χαρακτηριστικά. Ο στόχος του είναι η επινόηση αναπαραστάσεων του τόπου αυτού. Μια τέτοια προσέγγιση οργανώνει κάποια νομαδική σκέψη για τη συνεχή εκκρεμότητα της ταυτότητας του τόπου. Ο τόπος στήνεται ως ετερόκλητο-πολυφωνικό άθροισμα απρόβλεπτων εγκαταστάσεων με αστάθμητο και ασταθές κέντρο αναφοράς.

 Συμμετέχουν σε αυτό καθηγητές και φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών και τιμώμενοι προσκεκλημένοι (από την Ελλάδα και το εξωτερικό), που επιλέγονται ανάλογα με το εκάστοτε ετήσιο project.

 Οι εργασίες του 8ου Θερινού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής 2009 επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός στοιχειώδους επίπλου όπως είναι ένα μικρό συγκρότημα ραφιών. Επιχειρείται, μια μετάθεση από τους υπαρκτούς τόπους στο "αφηρημένο" στοιχείο της "διανοητικής δομής". Πώς κατασκευάζονται "σημασίες" από την οργάνωση της πλατφόρμας που είναι μια βιβλιοθήκη; Η έννοια της αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας θεματοποιείται στο εργαστήριο του 2009 ως κυριολεξία. Θα σχεδιαστούν ταξινομητικές κατασκευές, αρχειοθετικοί μηχανισμοί, ιεραρχικές μικροδομές και αποκρυπτικά σχήματα με τον πεζό τρόπο σχεδιασμού ενός επίπλου με ιδιαίτερα ράφια. Η έννοια της κατάταξης, της φύλαξης, της διατήρησης, της ιεράρχησης, κατασκευάζεται συνήθως με κάποια περισσότερο ή λιγότερη ορατή αναλογία: η θέση που θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν τα πράγματα σε ειδικά κατασκευασμένες θήκες είναι καθοριστική για την επιχειρούμενη αναλογία. Η διευθέτηση της ταξινόμησης αναλαμβάνεται με ράφια και η έννοια της ομαδοποίησης και της διαφοροποιητικής διάταξης βρίσκονται εξ αρχής συνδεδεμένες με την τοποθέτηση σε προετοιμασμένες θήκες που περιμένουν (σαν κενή δομή) πράγματα για να τα διατάξουν. Μια επιμονή στα ράφια αποδεικνύει λοιπόν ενα τυπικά αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για την επάρκεια της δομής ή την σημασία της δομής "χωρίς" ακόμα πράγματα από εκείνα που περιμένουν τα ράφια. Το εργαστηρίο του 2009 ζητά κάποια ιστορία της νοηματοδότησης που θα προκύπτει από τα είδη των αναδιατάξεων και όχι από τα περιεχόμενά τους. Τέτοιου είδους αναδιατάξεις προτείνει ήδη ένα κοινό έπιπλο όπως αυτό της "βιβλιοθήκης". Η ιστορίες της νοηματοδότησης μοιάζουν με τακτοποιήσεις σε ανύπαρκτα έπιπλα, τοποθετήσεις σε οργανωμένες πλατφόρμες με διαμερίσματα και τυπολογίες ανοιγμάτων, ομαδοποιήσεων και συνδέσεων των διαμερισμάτων αυτών. Η εννοιολογική αυτή αφετηρία θα αναζητήσει στο φετινό θερινό εργαστήριο μια πρακτική διαχείριση με σχεδίαση και ενίοτε με υλοποίηση τέτοιων μηχανισμών αποθήκευσης και κατάταξης, ομαδοποίησης και αποκοπής, απόκρυψης ή παρουσίασης. Το θερινό εργαστήριο του 2009 περιλαμβάνει ένα πρακτικό μέρος (που αφορά τη σχεδίαση της κατασκευής μιας έξυπνης πλατφόρμας με ξεχωριστές ή συνδεόμενες θήκες), ένα ψηφιακό μέρος (που περιλαμβάνει την υλοποίηση αντιστοιχιών αποθήκευσης στον χώρο μιας οθόνης) και ένα θεωρητικό μέρος (όπου επιχειρείται η συσχέτιση της έννοιας της βιβλιοθήκης, του ξεχωριστού ραφιού, του κλειδωμένου ερμαρίου, περιεχόμενου σε σώμα επίπλου, ή του συρταριού με θεωρητικές συνθήκες σχετικές με την κατάταξη την ιεράρχηση και την συγκρότηση κανονιστικών σχημάτων για την αρχιτεκτονική).

 Το εργαστήριο θα διαρκέσει ένδεκα μέρες και απαιτεί από τους συμμετέχοντες φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ψηφιακή κάμερα ή βιντεοκάμερα. Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kamworkshops@gmail.com ώς τις 20 Ιουλίου 2009. Εκπρόθεσμες δηλώσεις θα εξεταστούν με δυσμενέστερους όρους. Οι αιτήσεις μπορούν να συμπληρωθούν στο ειδικό ψηφιακό έντυπο που προσφέρεται στην ιστοσελίδα www.kamworkshops.com. Οι αιτήσεις μπορούν επίσης να σταλούν με ξεχωριστό απλό e-mail που θα περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό σημείωμα σε αρχείο word όπου αναγράφονται αριθμός τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, διεύθυνση επικοινωνίας, συνοδευόμενο από τρεις έως έξι εικόνες (αρχεία jpg), χαμηλής ανάλυσης με αντιπροσωπευτική δουλειά. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από μεταπτυχιακούς αποφοίτους και φοιτητές Αρχιτεκτονικών σχολών και σχολών Καλών Τεχνών. Τα δίδακτρα συμμετοχής είναι 270 ευρώ και καλύπτουν διαμονή σε δίκλινα δωμάτια και πρόχειρο μεσημεριανό γεύμα. Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΑΜ, Νίνα Παπαδουλάκη, 28210 40201.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε καθημερινά στην Νίνα Παπαδουλάκη στο τηλ:28210 40201 και e-mail:culture@kam-arsenali.gr.