Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις ανάδειξης μνημειακών ελαιοδέντρων


Οι εκδηλώσεις αυτές που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ, τη Νομαρχία Χανίων και τους Δήμους Βουκολιών, Καντάνου και Κολυμπαρίου θα πραγματοποιηθούν σε δυο χρονικές φάσεις:

Η πρώτη θα περιλαμβάνει επισκέψεις στα μνημειακά ελαιόδεντρα Βουβών, Καντάνου και Π. Ρουμάτων, καθώς και στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Ελαίας Γη» στο Δρομόνερο, όπου εκτίθενται πάνω από 200 έργα τέχνης 72 καλλιτεχνών σχετικά με την ελιά και τα προϊόντα της.

Η δεύτερη θα περιλαμβάνει ημερίδα με εισηγήσεις και παρουσιάσεις που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στα Παλαιά Ρούματα.

Στόχοι των εκδηλώσεων

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, που θα συνεχιστούν με ανάλογες που θα γίνουν τον Οκτώβριο στους Δήμους Ζαρού, Ρούβα και Γόρτυνας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελαιοδέντρων που έχουν επισημανθεί, καταγραφεί και ανακηρυχθεί από τον ΣΕΔΗΚ ως μνημειακά.

Η ανάδειξη επιβάλλεται γιατί τα δέντρα αυτά ηλικίας δυο έως τριών χιλιάδων ετών αποτελούν πολύτιμα μνημεία κοινής προσπάθειας της φύσης και του ανθρώπου που αξίζει να προστατευτούν και να προβληθούν στο ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά τα δέντρα αυτά επιβάλλεται να αξιοποιηθούν ως ζωντανά αποδεικτικά στοιχεία της χιλιόχρονης ιστορίας της ελιάς στην Κρήτη που έμμεσα επιβεβαιώνουν την αναγνωριζόμενη πλέον από όλους πολιτιστική, υγιεινή και γευστική υπεροχή του Κρητικού ελαιολάδου.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 9.30 π.μ. με επίσκεψη στη μνημειακή Ελιά στις Βούβες Κισάμου, θα συνεχιστεί με επισκέψεις στην Έκθεση «Ελαίας Γη» στο Δρομόνερο και στη μνημειακή ελιά Αγ. Γεωργίου στην Κάντανο και θα καταλήξει με επίσκεψη στη 1 μ.μ. περίπου στη μνημειακή ελιά στα Παλαιά Ρούματα. Κατά τις επισκέψεις αυτές οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για φωτογραφίσεις και ενημέρωση από τους δημάρχους για τα στοιχεία του μνημειακού χαρακτήρα κάθε δέντρου, των δράσεων και εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και εκείνων που σχεδιάζονται να γίνουν. Στην ημερίδα που θα αρχίσει στη 1.45 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στα Π. Ρούματα θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:

Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της ελιάς στην Κρήτη (δρ Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος). Εργασίες ανάδειξης μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης - Προτάσεις για μελλοντικές δράσεις (δρ Νίκος Μιχελάκης - επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ). Προγράμματα για ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημεια- κών ελαιοδέντρων (Στράτος Μηλιδάκης δ/ντής Τμ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ). Θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την οποία θα γίνει φιλοξενία των συνέδρων με παραδοσιακά εδέσματα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να μετακινούνται με αυτοκίνητα ΙΧ ή με πούλμαν που θα διατεθεί δωρεάν από τους οργανωτές και θα αναχωρήσει το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 8.30’ π.μ. από την πλατεία Νέων Καταστημάτων στα Χανιά όπου και προβλέπεται να επιστρέψει μετά τη λήξη των εκδηλώσεων στις 6 μ.μ. περίπου. Ο ΣΕΔΗΚ στο πλαίσιο προγραμμάτων του σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από εργασίες επισήμανσης, καταγραφής, ψηφιοποίησης και ανάδειξης 10 μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ελαιόδεντρα στις Βούβες, την Κάντανο και τα Π. Ρούματα στους χώρους των οποίων θα λάβουν χωρά οι εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν. Ανάλογες όμως εργασίες ανάδειξης έγιναν και στα ελαιόδεντρα στον Σαμωνά Αποκορώνου, στη Γέννα Συβρίτου, στο Κ. Τριπόδω Γεροποτάμου, την Γόρτυνα Μεσσαράς, την Παλιάμα Ζαρού, την Πανασό Ρούβα και το Καβούσι Ιεράπετρας. Οι εργασίες ανάδειξης που έγιναν περιλαμβάνουν μια αρκετά πλήρη καταγραφή με λεπτομερείς μετρήσεις των διασταλτικών χαρακτηριστικών του κορμού και περιγραφή της θέσης, του ιδιοκτήτη και της σχέσης του δέντρου με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου. Μετά την καταγραφή ακολούθησε δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος χωρικής προβολής με μεγάλες εικονογραφημένες έγχρωμες ενημερωτικές πινακίδες αλλά και πινακίδες οδικής σήμανσης. Παράλληλα, τα δέντρα αυτά, μαζί και με άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό της ελαιοκομίας στην Κρήτη περιλήφθηκαν σε ντοκυμαντέρ (DVD), σε ειδική ιστοσελίδα και σε βιβλίο που δημιουργήθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ με τον γενικό τίτλο ο «Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη».

Και τα τρία αυτά μέσα περιλαμβάνουν τα αρχαιολογικά μνημεία που σώζονται στο νησί από την Προϊστορική και Μινωική περίοδο μέχρι τα Μεταβυζαντινά και Νεότερα χρόνια, τα πανάρχαια ελαιόδεντρα ηλικίας δυο έως τριών χιλιάδων χρονών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημειακά καθώς και την πνευματική κληρονομιά που σχετίζεται με παρουσία της ελιάς και του ελαιολάδου στη λογοτεχνία, την παράδοση και τη θρησκεία της Κρήτης.

Ωστόσο για την παραπέρα αξιοποίηση των δέντρων επιβάλλεται να γίνουν και άλλα έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου τους, έργα βελτίωσης της οδικής προσπέλασης τους ώστε να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητά τους από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τα έργα αυτά ανήκουν οπωσδήποτε στην αρμοδιότητα των Δήμων πολλοί από τους οποίους όπως οι Δήμοι Κολουμπαρίου, Βουκολικών και Καντάνου έχουν αρχίσει ήδη τις σχετικές μελέτες και τις εργασίες υλοποίησης. Βέβαια η ολοκλήρωση της ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημειακών ελαιοδέντρων απαιτεί και πολλές άλλες δράσεις  όπως η τοποθέτησή τους σε ειδικές διαδρομές, και μονοπάτια, η αναφορά τους σε οδηγούς, χάρτες κ.ά. για τα οποία ο ΣΕΔΗΚ ετοιμάζει ήδη σχετικό πρόγραμμα.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

8.30 π.μ.: Αναχώρηση πούλμαν από πλατεία Νέων Καταστημάτων Χανιά

9.30 - 10 π.μ.: Μνημειακή ελιά Βουβών. Ενημέρωση από δήμαρχο Κολυμπαρίου κ. Π. Πολυχρονίδη

10.30 - 11 π.μ.: Δρομόνερο: Επίσκεψη της Έκθεσης Ζωγραφικής «Ελαίας Γη» της Εταιρείας Πολιτισμού «Ελαιουργείον» όπου εκτίθενται άνω από 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σχετι-

κά με την ελιά

11.45 π.μ. - 12.15 μ.: Μνημειακή ελιά Αγ. Γεωργίου Καντάνου.Ν Ενημέρωση από δήμαρχο Καντάνου κ. Ε. Δασκαλάκη

1 - 1.30 μ.μ.: Μνημειακή ελιά Π. Ρουμάτων. Ενημέρωση από δήμαρχο Βουκολιών κ. Ν. Μπομπολάκη

1.45 μ.μ.: Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου - Π. Ρούματα:

2 μ.μ.: Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της ελιάς στην Κρήτη. Από τα απολιθωμένα φύλλα στα μνημειακά ελαιόδεντρα, δρ Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος

2.15 μ.μ.: Εργασίες ανάδειξης μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις, δρ Νίκος Μιχελάκης - επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

2.30 μ.μ.: Προγράμματα για ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημειακών ελαιοδέντρων και ελαιώνων ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας (Στράτος Μηλιδάκης – δ/ντής Τμ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ)

2.45 μ.μ.: Συζήτηση – Συμπεράσματα – Προτάσεις

3 μ.μ.. Φιλοξενία συνέδρων.

Σημείωση: Οι μετακινούμενοι με το πούλμαν κατά τις μετακινήσεις θα πρέπει με φροντίδα τους να βρίσκονται έγκαιρα μέσα σε αυτό κατά τις αναχωρήσεις.