Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Θέατρο

ΠΑΡΑΤΑΣΗ της Θεατρικής παράσταση «ΑΓΡΥΠΝΙΑ» του Λαρς Νουρέν από την εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


ph

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού αλλά και την αποτίμηση της αξίας της παράστασης από ένα πλήθος κριτικών σημειωμάτων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο, αποφάσισε την παράταση, κατά 3 ημέρες, των παραστάσεων της «ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ» του Λαρς Νουρέν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Συγκεκριμένα οι τρεις τελευταίες παραστάσεις του έργου θα είναι την Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Ιουνίου, στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ, με ώρα έναρξης τις 9.00 μμ.

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Παρασκευή 16 Απριλίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρώτο μέρος από το θεατρικό έργο του γνωστού σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «ΑΓΡΥΠΝΙΑ» (1983), σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη (Σαρλότ), Μαρία Μπουλουγούρη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Άλαν).   Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά και ανεβαίνει στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ, επί της οδού Υψηλαντών 12, στα Χανιά. Θα παίζεται μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε  Παρασκευή, Σάββατο και  Κυριακή στις 9:00μμ. Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ σχεδιάζει για το έτος 2011, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη λειτουργία του θεάτρου «Κυδωνία» στα Χανιά, να παρουσιάσει με τους ίδιους συντελεστές και το δεύτερο μέρος του θεατρικού έργου του Λαρς Νουρέν «ΑΓΡΥΠΝΙΑ».

Την ίδια εποχή, εκ παραλλήλου με τις παραστάσεις του Β μέρους, θα δοθεί μια σειρά παραστάσεων όπου ο θεατής θα μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρο το έργο, δηλαδή το Α και το Β μέρος μαζί. (Σύνολο 5 ώρες.)   Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης. Το έργο: Στο θεατρικό του έργο Αγρυπνία, ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Άβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.   Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η Αγρυπνία χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, όπου οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας.» (Απόσπασμα από συνέντευξη του Λαρς Νουρέν στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007.).

Η Αγρυπνία (NATTVARDEN) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης στη σκηνή Malarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.   Τα σημαντικότερα θεατρικά του έργα είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια κ.α. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.   Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 .

photo1