Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Θέατρο

Αττική Σκηνή - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Αριστοφάνη Νεφέλες


Αττική Σκηνή - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Αριστοφάνη Νεφέλες

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ - 21.30
Αττική Σκηνή - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Αριστοφάνη
Νεφέλες

Ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης με το εκφραστικό όνομα Στρεψιάδης - αυτός που του αρέσουν οι στρεψοδικίες- έχει αναγκαστεί ν''αφήσει κι αυτός το χτήμα του και να κλειστεί μέσα στην Αθήνα (βρισκόμαστε στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες έκαναν κάθε τόσο επιδρομές στην Αττική). Έχει παντρευτεί από παλιά μια αριστικράτισσα, κι έτσι ο γιος τους, ο Φειδιππίδης, αναθρεμμένος σαν αριστοκράτης κι αυτός, έφτασε να καταχρεώσει τον πατέρα του με τις ιπποδρομίες και τ''άλλα του έξοδα. Ο Στρεψιάδης βρίσκεται τώρα στενεμένος από τους δανειστές του και γι''αυτό παίρνει την απόφαση να στείλει το γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη- φροντιστήριο είναι μια λέξη που τώρα πλάθει ο Αριστοφάνης κι έχει έντονο κωμικό χρώμα, σαν να λέγαμε εμείς σκεψοεργαστήρι! Εκεί διδάσκουν, λέει, μέσα σ''άλλα και την τέχνη να νικάς στα δικαστήρια, όσο άδικο και να έχεις. Ο Φειδιππίδης, όμως, δεν έχει καμιά όρεξη να χάσει την ξεγνοιασιά του και να κλειστεί στη σχολή του Σωκράτη, για να γίνει κιτρινιάρης σαν τους άλλους μαθητές του φιλοσόφου. Έτσι ο γέρος αναγκάζεται να πάει ο ίδιος στο στο φροντιστήριο, για να σπουδάσει τον άδικο λόγο. Σε λίγο, όμως, ο Σωκράτης τον διώχνει, γιατί ο Στρεψιάδης με το χοντρό μυαλό του δεν καταλαβαίνει τίποτα από τις λεπτές σοφίες που του δίνονται εκεί μέσα. Με τα πολλά καταφέρνει το γιο του να φοιτήσει στη σχολή του φιλοσόφου. Ο νέος τώρα μαθητής το πρώτο μάθημα θα το πάρει από τον ίδιο τον Άδικο Λογο που αγωνίζεται με τον Δίκαιο και τον νικάει. Έπειτα μπαίνει στο Φροντιστήριο, για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του.
Δεν περνάει πολλή ώρα, και ο Φειδιππίδης βγαίνει ξεσκολισμένος. Παιχνιδάκι είναι τώρα γι''αυτόν να δείξει στον πατέρα του πως θα ξεφύγει από τα νύχια των δανειστών του. Χαρούμενος ο Στρεψιάδης τον παίρνει μέσα στο σπίτι τους για να γιορτάσουν ένα τέτοιο κατόρθωμα. Γρήγορα όμως καταλαβαίνει πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του έχει ο ίδιος να τα πληρώσει, πικρά μάλιστα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή: ΑΤΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Μετάφραση : Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας
Παίζουν:
Τάσος Χαλκιάς, Ηλίας Λογοθέτης, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Θωμάς Παλιούρας, Μαρία Ζαχαρή, Αναστάσης Κολοβός, Ιωάννα Δελάκου, Ντέπυ Πάγκα, Μιχαέλλα Κοκκινογένη, Ματίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Μπάστα, Αντώνης Καλογήρου, Αναστασία Ζαφειροπούλου.

ΕΙΣΟΔΟΣ : 20 € - Φοιτητικό, Μαθητικό : 17 €