Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Θέατρο

Θέατρο Αθήναιον Μολιέρου Ταρτούφος


Θέατρο Αθήναιον

 

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ - 21.30
Θέατρο Αθήναιον
Μολιέρου
Ταρτούφος

Να λοιπόν μια κωμωδία για την οποία έγινε πολύς θόρυβος, η οποία καταδιώχθηκε για πολύ καιρό, και οι άνθρωποι τους οποίους αναπαρέστησε μας απέδειξαν πως είναι οι πιο ισχυροί στη Γαλλία, απ'' όλους όσους είχα μέχρι τώρα αναπαραστήσει.
Οι Μαρκήσιοι, οι Φιλάρεσκες και οι Γιατροί, ανέχτηκαν ήπια την αναπαράστασή τους και υποκρίθηκαν πως διασκεδάζουν κι εκείνοι, μαζί με μ'' όλον τον κόσμο, με τις προσωπογραφίες που φτιάχτηκαν για αυτούς, μα οι Υποκριτές δεν καταλαβαίνουν από αστεϊσμούς.
Είναι ένα έγκλημα που δεν θα μπορούσαν να μου συγχωρήσουν. Οπλίστηκαν όλοι ενάντια στην κωμωδία μου με μια τρομακτική οργή. Είχαν όμως την σύνεση να μην της επιτεθούν από την πλευρά που εκείνη τους έπληξε, είναι πολύ διπλωμάτες για να κάνουν κάτι τέτοιο, και ξέρουν να δρουν πολύ καλά ώστε να μην αποκαλύπτουν τα βάθη της ψυχής τους. Ακολουθώντας την αξιέπαινη συνήθειά τους, κάλυψαν τα συμφέροντά τους με την δικαιολογία του Θεού, και ο Ταρτούφος έγινε στο στόμα τους ένα έργο που προσβάλλει την ευσέβεια.
Είναι γεμάτο, από τη μια ως την άλλη άκρη του, με λόγια αποτρόπαια και δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι άξιο για την πυρά. Κάθε του συλλαβή είναι ανόσια, κάθε χειρονομία εγκληματική, και το παραμικρό κλείσιμο του ματιού, και το παραμικρό κούνημα του κεφαλιού, το παραμικρό βήμα προς τα δεξιά ή τ'' αριστερά κρύβει μυστήρια, τα οποία χρησιμοποιούν ως μέσο για να μιλήσουν εναντίον μου. Μάταια την υπέβαλα στη φωτισμένη κρίση των φίλων μου, στη λογοκρισία όλου του κόσμου, μάταιες οι διορθώσεις που έκανα, μάταιη και η κρίση του Βασιλιά και της Βασίλισσας που την είδαν, η επιδοκιμασία των πριγκίπων και των υπουργών, που την τίμησαν δημόσια με την παρουσία τους. Τίποτα δεν κατάφερε να τους μεταπείσει, και κάθε μέρα βάζουν αδιάκριτους ζηλωτές να κραυγάζουν δημοσίως, να μου απευθύνουν ύβρεις θεαρέστως και να με καταριούνται με φιλανθρωπία.

Σκηνοθεσία ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
Μεταγραφή Κ.Χ. ΜΥΡΗΣ
Σκηνικά -Κοστούμια ΡΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Φωτισμοί ΗΛΙΑΣ ΒΑΚΑΚΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΙΑΚΟΣ

Παίζουν :

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΙΑΚΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΨΩΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΗΓΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ, ΦΙΛΙΤΣΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ : 22 € - Φοιτητικό, Μαθητικό : 17 €