Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Θέατρο

“Υπόγειο μπλουζ” στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ


 

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το έργο του γνωστού αυστριακού συγγραφέα Πέτερ Χάντκε «Υπόγειο μπλουζ» (2003), σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, σκηνοθεσία και εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπαλαντίνου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Άγριος άντρας), Νίκη Μιχαλούδη (Άγρια γυναίκα) και Μαρία Μπαλαντίνου (φωνή που ακούγεται από τα μεγάφωνα των σταθμών).
Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα ανέβει στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ, επί της οδού Υψηλαντών 12, στα Χανιά την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 8 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30μμ. Σύνολο 12 παραστάσεις. Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο θίασος θα παρουσιάσει το «Υπόγειο μπλουζ» στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στην Λεμεσό της Κύπρου, προσκεκλημένος από την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού προκειμένου να συμμετάσχει εκεί στις εργασίες διήμερου συμποσίου με θέμα «Θέατρο και Περιφέρεια».

Το έργο: Ένας εξαγριωμένος άντρας ταξιδεύει με το μετρό. Μπαινοβγαίνει στο συρμό ή, όταν νιώθει στριμωγμένος, κρατιέται γερά από μια χειρολαβή. Η ψυχή και τα νεύρα του δεν είναι απλώς τεντωμένα, πάνε να εκραγούν. Το λιγότερο. Όποιος στέκεται δίπλα του ή ανεβαίνει και κατεβαίνει στους πολλούς σταθμούς από περιφέρεια σε περιφέρεια μιας μητρόπολης - όλοι ανεξαιρέτως οι συνεπιβάτες του μεγαλώνουν απλώς την οργή του, του προκαλούν αηδία. Καλύτερα να είχε μείνει στο σπίτι του. Αλλά γιατί να μείνει αυτός στο σπίτι του; «Όχι, να πάτε εσείς στο σπίτι σας, εσείς. Γιατί επιτέλους δεν μένετε μια φορά, μηδενός εξαιρουμένου και ολημερίς, στα λαγούμια σας και στα καταφύγιά σας;» Η αηδία του με τον κόσμο περιλαμβάνει τα πάντα, όλα τα αντιλαμβάνεται σαν υποκρισία, ψευτιά και ασχήμια, και αυτό τον εξοργίζει ολοένα περισσότερο, αγωνιά, γίνεται κωμικός μες στην παραφορά της αλήθειας του. Επινοεί για μεμονωμένους επιβάτες ιστορίες που απροσδόκητα μετατρέπονται σε ύβρεις. Τους ψέλνει τον εξάψαλμο ώσπου μια επιβάτισσα τον αποστομώνει αρχίζοντας τον αντίλογο δίχως αυτός να βρει την ευκαιρία να ξαναπεί λέξη.

Η παράσταση θα συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την εργογραφία του συγγραφέα, κριτικές από το διεθνή τύπο, ένα κείμενο της φιλολόγου Λίλας Τρουλλινού με έμφαση στη στάση του Πέτερ Χάντκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, φωτογραφικό υλικό κ.α.

Το «Υπόγειο μπλουζ» (Untertagblues), ανέβηκε το 2003 από τον Luc Bondy στο Burgtheater της Βιέννης και λίγες μέρες αργότερα στη Γερμανία από τον Claus Peymann, στο Berliner Ensemble. Στην Ελλάδα ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά.

Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570.

Περισσότερα στο: http://www.theatrokydonia.gr