JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Πληροφορίες Επισκεπτών->Ιστορία->Αρχαιολογικοί Χώροι - Ιστορικά Μνημεία->Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων

Περιοχή Σταυρού και κόλπος Καλαθά

19-05-2010
Διαχειριστής
προεπισκόπηση εκτύπωσης


(Οικισμός: Κορακιές, κοινότητα: Κουνουπιδιανά
απόφαση κήρυξης Φ.Ε.Κ.: ΥΑ Α/Φ31/36852/2942/12-10-1973
Φ.Ε.Κ. 1242/Β/16-10-1973)
Έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι, τόποι ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία.
Το μορφολογικό έλεγχο της περιοχής ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ασκεί η 7η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Η Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων ελέγχει τις διάφορες εργασίες εκσκαφής.
Ο P. Faure αναφέρει, ότι στην είσοδο της κοιλάδας και γύρω από τον κόλπο του Καλαθά έχει βρεθεί Νεολιθική ή Υπονεολιθική κεραμική.
Η J.Moody πιστεύει ότι στην περιοχή του κόλπου του Καλαθά, υπήρχε εγκατάσταση που ιδρύθηκε, με βάση την κεραμική, στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο και διήρκεσε έως την Μέση Μινωική. Ανάμεσα στην κεραμική που σώζεται από τα ανώτερα στρώματα υπήρχαν και λίγα όστρακα πιθανόν της Ύστερης Μινωικής ΙΙΙ/ Πρωτογεωμετρικής περιόδου (ίσως να υπήρχε κάποια δραστηριότητα και εκείνη την εποχή, που όμως, δεν έχει προσδιοριστεί). Με την εγκατάσταση γύρω από τον κόλπο του Καλαθά σχετίζεται και η κεραμική που βρέθηκε κατά μήκος του δρόμου ΒΑ του ξενοδοχείου «Τζανακάκη». Επίσης στο νησάκι απέναντι από την παραλία του Καλαθά βρέθηκε Νεολιθική και Μινωική κεραμική.
Στο ΝΔ άκρο του νησιού υπάρχει λατομείο.