JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Πληροφορίες Επισκεπτών->Ιστορία->Αρχαιολογικοί Χώροι - Ιστορικά Μνημεία->Βυζαντινών και Νεότερων Χρόνων->Εκκλησιαστικά Συγκροτήματα

Σπήλαιο και Ναός Αγ. Ιωάννου Ερημίτου (Καθολικό)

19-05-2010
Διαχειριστής
προεπισκόπηση εκτύπωσης


απόφαση κήρυξης Φ.Ε.Κ.:
Α. ΥΑ 21220/10-8-1967 Φ.Ε.Κ. 527/Β/24-8-1967 (Σπήλαιο)
Β. ΥΑ Β1/Φ38/10321/186/16-4-1982 Φ.Ε.Κ. 180/Β/21-4-1982 (Ναός)
 
 
Καθολικό ονομάζεται το συγκρότημα που είναι κτισμένο στο βάθος του φαραγγιού, του γνωστού με το όνομα «του Αγίου το αυλάκι» κοντά στο ερειπωμένο χωριό Γδερνέτο και δίπλα στη σπηλιά, όπου κατά την παράδοση κοιμήθηκε ο Αγ. Ιωάννης ο Ερημίτης. Αποτελεί εξάρτημα της Μονής Γδερνέτου.
Το συγκρότημα του Καθολικού αποτελείται από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη με το προαύλιο της και τα δύο διώροφα κτίσματα με μια μεγάλη γέφυρα με θολωτούς χώρους στα ποδαρικά της. Τα κτίσματα είναι τοποθετημένα σε δύο επίπεδα και φαίνεται ν’ αποτελούν δύο ανεξάρτητες κατασκευαστικά και χρονικά ενότητες.
Στην πρώτη ανήκει ο ναός με το προαύλιο του - με ανεξάρτητη είσοδο - και την εν μέρει κτιστή, εν μέρει λαξευτή στο βράχο κλίμακα προσπέλασης.
Ο ναός έχει κτισμένη μονάχα τη βόρεια όψη του. Ο υπόλοιπος καταλαμβάνει το εσωτερικό του αβαθούς σπηλαίου.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα δύο διώροφα κτίσματα και η γέφυρα-πλάτωμα για τη συγκέντρωση των πιστών.
Λίγο πριν από την είσοδο στο προαύλιο του ναού ένα δεύτερο θύρωμα υποδηλώνει τη θέση της σπηλιάς που κοιμήθηκε ο Άγιος. Ο χώρος μπροστά από την εκκλησία διαμορφώνεται τεχνητά με τη βοήθεια δύο θολωτών δωματίων προσαρμοσμένων στο βράχο.
Το Καθολικό κτίστηκε ανάμεσα στα τελευταία χρόνια του16ου αι. και το 1618, στην περιφέρεια της προϋπάρχουσας από το πρώτο μισό του 16ου αι. Μονής Γδερνέτου. Τα υπόλοιπα κτίσματα κατασκευάστηκαν γύρω στα 1621, για να εξυπηρετήσουν την προσωρινή στέγαση των προσκυνητών που ο αριθμός τους αυξανόταν σταθερά με τη διάδοση της λατρείας του Αγίου.
Δίπλα στο καθολικό βρίσκεται το προϊστορικό και ελληνικό σπήλαιο, που σύμφωνα με την παράδοση κοιμήθηκε ο Αγ. Ιωάννης ο Ερημίτης (έχει βάθος 150 μ.).
Το σπήλαιο δεν έχει ανασκαφεί. Σε έρευνα που έκανε ο P. Faure αναφέρει ότι βρήκε μια χάντρα, πιθανόν προϊστορική, μαζί με πολλά, φθαρμένα, αχρονολόγητα όστρακα, καθώς και κεραμική Μεσαιωνικών και νεώτερων χρόνων.