JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Πληροφορίες Επισκεπτών->Ιστορία->Αρχαιολογικοί Χώροι - Ιστορικά Μνημεία->Βυζαντινών και Νεότερων Χρόνων->Οικίες - Κτίρια Ιδιωτικού Χαρακτήρα

Οικία Αλεξάνδρας Μαλινάκη

20-05-2010
Διαχειριστής
προεπισκόπηση εκτύπωσης


Κοινότητα: Κουνουπιδιανά Οικισμός: Χωραφάκια
απόφαση κήρυξης Φ.Ε.Κ: ΥΑ ΑΡΧ/Β1/Φ38/10290/187/7-8-1995
Φ.Ε.Κ. 768/Β/6-9-1995
Η οικία της Αλεξάνδρας Μαλινάκη έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί τυπικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 18ου αι.
Ανήκει στον τύπο του καμαρόσπιτου, του κρητικού λαϊκού αγροτικού σπιτιού, που ήταν ο πιο διαδεδομένος και αγαπητός τύπος σπιτιού σ’ ολόκληρη την Κρήτη.
Η κάτοψη του σπιτιού είναι ένα μακρόστενο ορθογώνιο που συγκεντρώνει στο εσωτερικό του όλες τις λειτουργίες, μαγείρεμα, ύπνο, φύλαξη των καρπών και αγαθών της χρονιάς. Το χώρισμα του ορθογώνιου της κάτοψης με την καμάρα δημιουργεί στα πλάγια τέσσερις χώρους που έχουν λειτουργική αυτονομία, χωρίς να διασπάται η ενότητα του χώρου.
Η καμάρα χωρίζει το σπίτι σε δύο «σπάλες», την μπροστινή και την πίσω. Στη μπροστινή «σπάλα» αριστερά, διαμορφώνεται η κουζίνα με καμινάδα στη ΒΔ γωνία, ενώ στη δεξιά γωνία είναι η τραπεζαρία, με χτιστές πεζούλες σε όλο το μήκος της. Στο βάθος αριστερά του κτίσματος υπάρχει το τζάκι, το οποίο περιβάλλεται με χαμηλή τοξωτή καμάρα.
Δεξιά του χώρου διαμορφώνεται η γωνία για τον ύπνο, η οποία διαμορφώνεται σ’ ένα ξύλινο πατάρι, το σοφά. Ο χώρος που μένει από κάτω χρησιμεύει για αποθήκη.
Στους πλαϊνούς τοίχους υπάρχουν εσοχές (λαϊνοστάτες) για την τοποθέτηση της στάμνας και των διαφόρων οικιακών σκευών και αγγείων.
Ο κεντρικός χώρος, η σάλα, βρίσκεται απέναντι από την είσοδο και είναι σχεδόν τετράγωνος, χωρίς ανοίγματα στον τοίχο.
Στον αρχικό πυρήνα του σπιτιού προστέθηκε ακόμα ένα κτίριο, το παράσπιτο, το οποίο επικοινωνούσε με το καμαρόσπιτο με πόρτα που φέρει τοξωτό υπέρθυρο. Η πόρτα αυτή σήμερα έχει μετατραπεί σε ντουλάπι και η πρόσβαση στο παράσπιτο γίνεται μόνο από την αυλή.
Το παράσπιτο αποτελείται από δύο μεγάλα δωμάτια κεραμοσκεπή.
Στο πρώτο δωμάτιο υπάρχει ξύλινο πατάρι που χρησιμοποιείται για τον ύπνο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος χρησιμοποιείται σαν τραπεζαρία. Το δεύτερο δωμάτιο χρησιμοποιείται σαν κουζίνα και η επικοινωνία γίνεται με πόρτα που υπάρχει στον ανατολικό τοίχο του πρώτου.
Η κατασκευή του σπιτιού έγινε με αργολιθοδομή, με ακανόνιστες και λαξευμένες πέτρες στα ανοίγματα, με ισχυρό κονίαμα.
Η πιθανή χρονολόγηση κατασκευής του τοποθετείται στα τέλη του 18ου με αρχές 19ου αι.