JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Πληροφορίες Επισκεπτών->Ιστορία->Αρχαιολογικοί Χώροι - Ιστορικά Μνημεία->Βυζαντινών και Νεότερων Χρόνων->Εκκλησιαστικά Συγκροτήματα
Δημοσιευμένα Άρθρα: 14

Μετόχι Παναγίας Αρκουδιώτισσας

19-05-2010 Το μετόχι ανήκει στη Μονή Γδερνέτου. Περιλαμβάνει μία σπηλιά, στην οποία υπάρχει σταλαγμίτης με τη μορφή αρκούδας, απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Ο ναός βρίσκεται μέσα στη σπηλιά και έχει κτιστή πρόσοψη. Τα κελιά αποτελούν αξιόλογες λαϊκές κατασκευές.

Περιοχή Τάφων Βενιζέλων

19-05-2010 Στην περιοχή των τάφων των Βενιζέλων, στη θέση «Φρύδια» Ακρωτηρίου, είναι κτισμένος ο ναός των Προφητών Ηλίου και Ελισσαίου. Πρόκειται για ένα δίκλιτο συγκρότημα, που κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι τα τυπικά στη δυτική Κρήτη, που συνδέονται με την καθυστερημένη υστερογοτθική παράδοση και χρονολογούν το μνημείο και την ολοκλήρωση του μεταξύ των μέσων και του τέλους του 16ου αι.

«Λερά»

20-05-2010 Η περιοχή του Σταυρού ελέγχεται από την 7η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περιορίζεται σε έλεγχο των εκσκαφικών εργασιών. Η σπηλιά έχει ανασκαφεί από τον Κ. Δαβάρα καθώς και από τον P.Faure . Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οπωσδήποτε έδειξε ότι η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τη Νεολιθική εποχή και ότι στα ελληνικά χρόνια ήταν ιερό αφιερωμένο στον Πάνα και στις Νύμφες.

«Αρκούδα» ή «Αρκουδιώτισσα», στην περιοχή Μονής Γουβερνέτου

20-05-2010 Η σπηλιά ανασκάφηκε το 1966 από τον Κ. Δαβάρα και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί . Τα αντικείμενα που βρέθηκαν δείχνουν ότι η σπηλιά ήταν ιερή τόσο στα μινωικά όσο και στα ελληνικά χρόνια, με πιθανή λατρεία της Άρτεμης σε μορφή Αρκούδας, όπως δείχνει και ο μεγάλος σταλαγμίτης στην είσοδο.

«Μετόχι Παναγίας Περβολίτσας» στο Μουζουρά.

20-05-2010 Μικρό αγροτικό μετόχι της Μονής Αγ. Τριάδος, κοντά στο Μουζουρά, όπου υπάρχει και η μοναδική στο Ακρωτήρι πηγή νερού.

«Αγ. Γεώργιος» στην περιοχή Μονής Γουβερνέτου

20-05-2010 Ανασκαφή δεν έχει γίνει. Επιφανειακή έρευνα έχει δώσει ασαφή κεραμική.