Σημαντική ανακοίνωση για τον παρόντα δικτυακό τόπο

Ο παρών δικτυακός τόπος σταμάτησε να ενημερώνεται μετά την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων του. Ο δικτυακός τόπος του Νέου Δήμου Χανίων που περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chania.gr.
Τηλέφωνο Δημοτικής Ενότητας Ελ. Βενιζέλου 2821 3 43800
Η Κοινότητα Μουρνιών έγινε Δήμος το 1985 για ιστορικούς λόγους.
  • Το 1570 στην επανάσταση του Καντανολέωντος εναντίον των Ενετών ο γενικός στρατιωτικός αρχηγός των επαναστατών ο Ιωάννης Φράγκος Φωτεινός ήταν από τις Μουρνιές. Μετά την καταστολή της επανάστασης, οι Ενετοί σαν αντίποινα κατέστρεψαν το χωριό με ρητή εντολή να μεταφερθούν τα οικοδομικά υλικά μακριά, για να μην ξαναυπάρξει ποτέ χωριό. Τους κατοίκους όσους δεν κρέμασαν τους εξόρισαν στα Κύθηρα και στην Λακωνία..
  • Λόγω των μαχών που έγιναν στην περιοχή στην Επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι σαν αντίποινα εκτός από την σφαγή πυρπόλησαν και το χωριό.
  • Το 1833 οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν και εξεγέρθηκαν στις Μουρνιές εναντίον των Αιγυπτίων. Μετά την Καταστολή της εξέγερσης οι Αιγύπτιοι κρέμασαν στα δένδρα πάνω από 100 επαναστάτες.
  • Είναι ο τόπος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης υπάρχουν διάφορα μνημεία που σημαδεύουν την Ιστορία από τα χρόνια της Α’ Βυζαντινής περιόδου και εντεύθεν.

Το Νεροκούρου αναφέρεται από τον ΒΕΓΟΖΖΟ το 1577 ως επαρχία Κυδωνιάς. Το 1834 στην αιγυπτιακή απογραφή αναφέρεται με 30 χριστιανικές και 6 τούρκικες οικογένειες. Το 1900 Νεροκούρου & Τζομπανά είναι ένας Δήμος. Το 1920 γίνεται ομώνυμος αγροτικός Δήμος. Το ότι τα Νεροκούρου ήταν κατοικημένα στην Μινωική εποχή αποδεικνύεται από πολλά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σαρακηνοί & Βενετοί έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην περιοχή.

Επιλογές

Φωτογραφίες

Copyright © 2009 Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την MSC AE.
Για την λειτουργεία της ιστοσελίδας χρησιμοποιείται Joomla! που είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL.