JavaScript Menu by Deluxe-Menu.com
 
06 Μαΐου 2014  
Ο Δήμος μας->Ο Δήμος της Νέας Κυδωνίας


Δήμος Νέας Κυδωνίας

Τέσσερις Κοινότητες: Του Γαλατά, του Δαράτσου, του Σταλού και της Αγ. Μαρίνας ενώθηκαν κι αποτέλεσαν τον τέταρτο Δήμο του Νομού μας.
 
Σε λιγότερο χρόνο κι από δεκάλεπτο, με την πυκνή αστική και υπεραστική συγκοινωνία, - η αφετηρία της είναι στην Πλατεία 1866 των Νέων Καταστημάτων στα Χανιά - ο επισκέπτης βρίσκεται σ’ έναν χώρο προικισμένο με φυσικές καλλονές, γραφικές και πεντακάθαρες παραλίες , πανοραμική θέα, πυκνά λιόφυτα και πάνω απ’ όλα ένα ορίζοντα που ξανοίγεται στην απεραντοσύνη του βαθυγάλαζου κόλπου βόρεια και στις χιονοσκέπαστες, κορφές της χιλιοτραγουδισμένης Μαδάρας, νότια.
 
Στο πέμπτο χλμ. Από τα Χανιά, βρισκόμαστε στην διακλάδωση αριστερά μας, που οδηγεί στο Δαράτσο και στο Γαλατά. Ο Δαράτσος έχει τους συνοικισμούς: Παρηγοριά, Μακρύ Τοίχο και Κάτω Δαράτσο. Τα όρια της παλιάς κοινότητας Δαράτσου απλώνονται από τον Κλαδισό, ως το «Γλάρο».Κατοικήθηκε κύρια από τους πρόσφυγες του Ι9Ι4και Ι922και πήρε το όνομα Δαράτσο από τον Δυρραχιώτη τουρκαλβανό αγά Δουράτσο, που μετάφερε εδώ τον Πύργο από τους Αγ. Αποστόλους που έμενε πιο πριν. (Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές). Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, σώζονταν το τζαμί κι ο μιναρές που είχε αναγείρει, εκεί που σήμερα είναι η κεντρική πλατεία του χωριού. Το τζαμί αυτό, χρησιμοποιήθηκε για Δημοτικό σχολείο. Μέχρι που χτίστηκε το σημερινό κτίριο.
 
Από τους παλαιούς και τους νεότερους κατοίκους του, χτίστηκαν σι εκκλησίες: του Αγ. Σπυρίδωνα (πολύ παλιά), της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγ. Αντωνίου, Αγ. Μαρίνας, Αγ. Παντελεήμονα, Αγ. Σοφίας, Αγ. Αποστόλων κ.α.
 
Ο χώρος του Γαλατά είναι καθαγιασμένος με ποταμούς αιμάτων στους διάφορους πολέμους και ιδιαίτερα στην Μάχη της Κρήτης του 1941.
 
Το πασίγνωστο γερμανικό μνημείο που οι Χανιώτες το λένε: «Κακό πουλί» ή «Γερμανικό πουλί», στήθηκε από τον Γερμανικό στρατό, ύστερα από την κατάληψη της Κρήτης, την «από αέρος κατάληψη της νήσου».
 
Δυο μεγάλα σπήλαια στους Αγ. Αποστόλους χρησιμοποιήθηκαν άλλοτε σαν καταφύγια από τους κατοίκους στους διάφορους πολέμους και άλλες φορές σαν αποθήκες πολεμικού υλικού.
 
Σήμερα οι φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής με την ραγδαία τουριστική εξέλιξη της, αξιοποιούν τους χώρους: Χρυσής Ακτής, Αγ. Αποστόλων, Κούνδουρου (μπαγκαλόους), κλπ καλλιεργούν την γόνιμη γη της ενδοχώρας, και δημιουργούν μαζί με τ’ άλλα γραφικά χωριά του Δήμου, τις προϋποθέσεις και την υποδομή για ένα καλύτερο αύριο! ...Λίγο ψηλότερα, ο. Γαλατάς (υψομ. 90 μ.) απέχει από τα Χανιά έξι χιλιόμετρα Περίπου.
 
Χτισμένος, - κατά μια εκδοχή - από πέντε βυζαντινές οικογένειες, του Γαλατά της Πόλης, από τον καιρό του Νικηφόρου Φωκά, (961 μ.Χ.) πάνω στα ερείπια αρχαίων οικισμών, είναι μια εξαιρετική υγιεινή περιοχή, με ραγδαία εξέλιξη τουριστική. Παραγωγική, εξ’ άλλου η γη του Γαλατά, μας δίνει λάδι, κρασί, σταφίδα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά κ.π με ξεχωριστή γεύση και άρωμα.
 
Σήμερα, σι τέσσερεις γραφικοί οικισμοί του, Άνω και Κάτω Γαλατάς, Συκολιά και Τηγανήτου, κοντεύει να ενωθούν οικοδομικά.