Είσοδος      |     
Εξυπηρέτηση
Αιτήματα | Κωδικός υπηρεσίας: 162

Αδέσποτα

Περιγραφή

Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομικής Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων είναι αρμόδιο για την μέριμνα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, όπως προβλέπεται από το Ν.4039/2012,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

Ενημέρωση για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

- Ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο περισυλλέγει αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τα οδηγεί τμηματικά σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία. Εκεί υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του ΥΠ.Α.Α.Τ., υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση, εμβολιάζονται, εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. και στειρώνονται. Τέλος υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τα κτηνιατρεία αυτά διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους.

- Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλεια τους επιστρέφονται σε αυτόν.

- Tα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που έχουν πλέον αποθεραπευτεί μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις ή σωματεία που λειτουργούν νόμιμα. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται από τον υπεύθυνο υιοθεσίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον Αντιδήμαρχο Χανίων - αρμόδιο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς - και τον νέο κηδεμόνα, η ΔΗΛΩΣΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ, σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος 4 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

- Ζώα που δεν υιοθετούνται και εφόσον κρίνονται υγιή, επανεντάσσονται άμεσα και συγκεκριμένα στο οικείο περιβάλλον τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων.

- Οι πολίτες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε περιοχές εντός του Δήμου Χανίων, μπορούν να ενημερώνουν τον Δήμο μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων t-agro@chania.gr και d-oikanap@chania.gr ή στα τηλέφωνα 2821 3 41645 και 2821 3 41649 για να δηλώσουν το είδος του ζώου ή των ζώων καθώς και την περιοχή που τα έχουν εντοπίσει."

 

Υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς

Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την εικόνα της εγκατάλειψης αλλά και της κακοποίησης αδέσποτων ζώων που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του, έχει ξεκινήσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σκυλάκια και γατάκια που ζουν στους δρόμους της πόλης και που αναζητούν την ζεστασιά και την ασφάλεια μιας ανάδοχης οικογένειας διατίθενται για υιοθεσία από τον Δήμο Χανίων μέσω της ένταξης τους σε πρόγραμμα κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς .

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, σώστε το από το δρόμο, και η αγάπη του, η αφοσίωση και η ευγνωμοσύνη του θα σας ανταμείψει με χιλιάδες τρόπους.

Ανοίξτε την αγκαλιά σας και υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς και ο Δήμος θα σας το παραδώσει αποπαρασιτωμένο, εμβολιασμένο, στειρωμένο καθώς και με ηλεκτρονική σήμανση (microchip).

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς είναι γρήγορη και απλή. Στείλτε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση t-agro@chania.gr ή επισκεφθείτε το γραφείο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων στην οδό Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον (1ος όροφος ), Τηλ. Επικοινωνίας: 28213-41645, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Επικοινωνία

Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

 Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον (1ος όροφος)

 Email: t-agro@chania.gr

 Τηλ. Επικοινωνίας: 28213-41645

Αρχεία

  1. Αίτηση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς
  2. Πεπραγμένα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς