main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

9/08/2013, «Γαλάζια Σημαία»: σε 11 παραλίες του Δήμου Χανίων

Σε 11 παραλίες του Δήμου Χανίων κυματίζει - για μία ακόμη χρονιά - η «Γαλάζια Σημαία», το διεθνές περιβαλλοντικό σύμβολο ποιότητας που απονέμεται σε οργανωμένες παραλίες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα όπως είναι π.χ. η καταλληλότητα και καθαρότητα των νερών της ακτής και η ασφάλεια των λουομένων σε αυτήν. Οι 11 παραλίες του Δήμου Χανίων- από τις 20 συνολικά σε επίπεδο Νομού Χανίων - που βραβεύτηκαν και φέτος με τη Γαλάζια Σημαία είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

 1. Αγία Μαρίνα,

 2. Άγιοι Απόστολοι 1,

 3. Άγιοι Απόστολοι 2,

 4. Άγιος Ονούφριος,

 5. Καλαθάς,

 6. Καλαμάκι,

 7. Μαράθι,

 8. Νέα Χώρα,

 9. Σταλός,

 10. Σταυρός,

 11. Χρυσή Ακτή

Αναφορικά με τον αριθμό των «Γαλάζιων Σημαιών», ο Δήμος Χανίων βρίσκεται φέτος στην 6η θέση στο σύνολο των Δήμων όλης της χώρας με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες», με τους υπόλοιπους δήμους να είναι οι εξής:

 1. Κέρκυρα: 35 Γαλάζιες Σημαίες

 2. Αγ. Νικόλαος Κρήτης: 23 Γαλάζιες Σημαίες

 3. Ρόδος: 20 Γαλάζιες Σημαίες

 4. Αριστοτέλης Χαλκιδικής: 14 Γαλάζιες Σημαίες

 5. Σιθωνία: 12 Γαλάζιες Σημαίες

 6. Χανιά: 11 Γαλάζιες Σημαίες

Ο Δήμος Χανίων τα τελευταία τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του βραβείου ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων. Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος Χανίων για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι και τα όσα είχε αναφέρει ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης - η οποία είναι ο διαχειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα - Λεωνίδας Κόλλας, ο οποίος στο πλαίσιο ημερίδας που είχε γίνει στα Χανιά είχε εξάρει τις προσπάθειες του Δήμου Χανίων τονίζοντας πως «είναι από τους λίγους Δήμους σε πανελλήνιο επίπεδο που διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη στο σύνολο των παραλιών του καθώς, πέρα από την απαιτούμενη ποιότητα νερών κολύμβησης, εκπληρώνει και μια σειρά από άλλα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται για τις γαλάζιες σημαίες».

Το Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” (“Blue Flags”) αποτελεί σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, και που διαρκώς αυξάνονται, και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές, ενώ κατά καιρούς αναμορφώνονται τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές που βραβεύονται. Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης FEE (Foundation for Environmental Education) το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο διαχειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.

 

 p1

#Παραλίες,#ΔΗΜΟΣ,#Χανιά ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 25/10/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Έως τις 20/11/2019
«Η ψυχική υγεία στην εφηβεία»: Στις 24/10/2019 στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
Ενημερωτική Ημερίδα - Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Χανίων: Στις 23/10 στο ΤΕΕ - ΤΔΚ
Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 21/10/2019
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»