Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

14/7/2015, Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης, δημιουργικότητας & καινοτομίας 2015 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

14.07.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 02:07

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, το Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και πολλές άλλες βιβλιοθήκες της χώρας μας, διοργανώνουν Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας για παιδιά με θέμα: «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…» από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Το πρόγραμμα των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2015 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αφηγήσεις, μουσικά, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εργαστήρια κατασκευών, πειράματα κ.ά.

Σκοπός του προγράμματος είναι να πλημμυρίσει η Βιβλιοθήκη από ιστορίες, ανθρώπους, μουσική, επιστήμες, τέχνες, χάρτες, χρώματα, φύση, συναισθήματα και κυρίως παιδιά.!!!
Γιατί
ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ…

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ανταπόκριση και την υποστήριξη των εθελοντών μας, που προσφέρουν και φέτος την καλή τους διάθεση και τις δεξιότητές τους, ώστε να μετατρέψουμε το χώρο των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, σε … …διαστημόπλοια, …δάση …μουσεία, κινηματογράφο, και τόσα άλλα!!!

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη... είναι ο χάρτης του κόσμου»
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η βιβλιοθήκη είναι ένας πολύχρωμος Χάρτης! Τα παιδιά ανακάλυψαν τα σημεία του ορίζοντα και τα βιβλία που ήταν κρυμμένα στα ράφια. Μετά τα διάβασαν, βρήκαν τα κύρια σημεία και τα ανάλυσαν. Έμαθαν πώς να τα αποτυπώσουν σε ένα μεγάλο χάρτη...

Χρησιμοποιήσαμε σύμβολα, πληροφορίες και ζωγραφιές από πολλά βιβλία όπως έκαναν οι παλιοί χαρτογράφοι. Τα παιδιά έμαθαν να δημιουργούν γνωστικούς χάρτες, τα μυστικά της ταξινόμησης και της σύνδεσης των πληροφοριών.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στη Βιβλιοθήκη μας, με εμψυχωτή της δράσης τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα κ. Κυριάκο Βασιλομανωλάκη.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την άψογη παρουσία και συμμετοχή του. Η πολύτιμη πείρα του είναι σπουδαίo μάθημα για κάθε παιδί και εμπειρία για κάθε ενήλικα.

π1

 p2

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…είναι μια κουφάλα δέντρου»

Ξεχωριστό το απόγευμα της Δευτέρας 29-6-15 για τους μικρούς φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού.

Η κα Αγγελική Καστρινάκη, εκπαιδευτικός εμψυχώτρια του προγράμματος, διάβασε το βιβλίο της Ροδούλα Παππά «Μια φορά κι ένα καιρό-Ένα κλουβί».

Η βραβευμένη συγγραφέας προβάλλει με λεπτότητα και μαεστρία τις βαθύτερες εσωτερικές αγωνίες. Ένα καλογραμμένο κείμενο πολλαπλών αναγνώσεων, που κάθε φορά σε προβληματίζει με διαφορετικό τρόπο.

Οι μικροί μας φίλοι έκαναν «βουτιά» σ’ ένα δάσος μαγικό γεμάτο κίνηση και εικόνες απόλυτα εναρμονισμένες με το κείμενο, ακολουθώντας την βραβευμένη συγγραφέα και τον ήρωα του βιβλίου της.
Μια πολύ τρυφερή ιστορία κατανόησης του ίδιου μας του εαυτού.

Η κα Καστρινάκη με πολύ ευαισθησία και επαγγελματισμό «έπαιξε» με τα παιδιά και κατάφερε να ακουμπήσει την εκφραστική τους δυνατότητα, κι εκείνα με πινέλα και χρώματα απήντησαν, ότι τους αρέσει να περπατούν σε δάση και μυστικά μονοπάτια, που οδηγούν πάντα σε ξέφωτα.

p3

p4

«Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη…είναι διαστημόπλοιο»

Η δύναμη της περιέργειας να δουν τον ουρανό, τα άστρα, τους πλανήτες, το σύμπαν, οδήγησε μεγάλο αριθμό παιδιών στο αστροαπόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Φορώντας τα κατασκοπικά γυαλιά του «Κέπλερ» συμμετείχαν σ’ ένα μαγικό ταξίδι στο διάστημα, που σχεδίασε και παρουσίασε στα παιδιά ο εκπαιδευτικός κ. Σωτηρόπουλος Χρήστος, μέσα από βιβλία, φωτογραφίες και video.

Και η περιέργεια των μικρών φίλων έγινε παρατήρηση, έγινε γνώση, έγινε γιορτή!

 p5

p6

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…είναι Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης»

Ξεχωριστό το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015 για τους μικρούς φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού.

Η κα Αφροδίτη Παπαδάκη αρχιτέκτονας, εμψυχώτρια του προγράμματος διάβασε το βιβλίο του Φρανκ Βίβα: «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας».

Ο συγγραφέας «οδήγησε» τους μικρούς μας φίλους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα παιδικά μάτια εντυπωσιάζονται, εμπνέονται, προβληματίζονται. Ο Φρανκ Βίβα κάνει μια εισαγωγή στην μοντέρνα αρχιτεκτονική και το design. Μια εισαγωγή στο μαγικό κόσμο της Αρχιτεκτονικής, που διευρύνει τους ορίζοντες των παιδιών και οξύνει την όρεξή τους για δημιουργία.

Η κα Παπαδάκη κατάφερε να ελευθερώσει την εκφραστική δυνατότητα των παιδιών, και με τα ατίθασα αρχιτεκτονικά τους όνειρα δημιούργησαν τα «δικά τους» έργα τέχνης από απλά ανακυκλώσιμα υλικά.

p7

p8

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

"Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη... είναι εργαστήριο πληροφορικής"
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Στην δραστηριότητα μας διαβάσαμε το παραμύθι «Πώς να κάνετε έναν
ελέφαντα να χορέψει» του Άγγελου Αγγέλου & της Έμης Σίνη και συζητήσαμε
για τους ήρωες και το νόημα του παραμυθιού.
Στην συνέχεια αφού όλοι συμφωνήσαμε, ότι είναι ένα πολύ ωραίο και διδακτικό παραμύθι, σκεφτήκαμε
να το αφηγηθούμε και σε φίλους μας μακρύτερα από τα Χανιά, οπότε και
καταφύγαμε στην βοήθεια του υπολογιστή, ώστε να αναζητήσουμε τρόπους,
για να το ψηφιοποιήσουμε.

Με αυτό τον τρόπο και με τη βοήθεια του
υπολογιστή θα μπορούσαμε, να το κρατήσουμε και για εμάς, αλλά και να το
μοιραστούμε και με άλλους, χωρίς βέβαια να υποκαταστήσουμε την αξία
του βιβλίου.

Ανακαλύψαμε την ηχογράφηση, που μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή
και με τη χρήση λογισμικού παρουσιάσεων ενσωματώσαμε έτοιμες εικόνες,
αλλά και χαρακτήρες του παραμυθιού που ζωγραφίσαμε οι ίδιοι,
δημιουργώντας με όλα αυτά μια πολυφασική παρουσίαση με εικόνα,
ήχο και κίνηση.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Γιάννη Σταγάκη, που με την καλύτερη
διάθεση δούλεψε με τους μικρούς μας φίλους για πολλή ώρα, βοηθώντας τους
να δημιουργήσουν την ιστορία τους μέσα από τον υπολογιστή.

p9

p10

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη ...είναι η μηχανή του χρόνου – πειρατές

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2015, μαζευτήκαμε στον αγαπημένο σε όλους μας χώρο, της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Σούδας, για να μπούμε στη μηχανή του χρόνου, να γυρίσουμε πολύ παλιά...και να γίνουμε πειρατές!

Ζήσαμε μια ιδιαίτερη εμπειρία ταξιδεύοντας με το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου:" Οι καλοί και οι κακοί πειρατές".
Όλοι είχαμε γίνει μια ομάδα καθισμένη γύρω από το παραμύθι! Φανταστήκαμε μακρινές θάλασσες, καράβια, μάχες και λάφυρα.! Ακολουθήσαμε τους πρωταγωνιστές και αποφασίσαμε να ντυθούμε οι ίδιοι πειρατές!

Σχεδιάσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε, ζωγραφίσαμε και φορέσαμε καπέλα και μονόφθαλμο! Και ξεκινήσαμε πολύ χαρούμενοι για την ανίχνευση του ...κρυμμένου θησαυρού που μέσα του περιέχει στην πραγματικότητα κάτι πολύτιμο για μας τα παιδιά...μικρές λιχουδιές!!

Ένας ήταν ο νικητής αλλά όλοι γεύτηκαν "το χρυσάφι"!!!

Με τη σειρά μας ευχαριστούμε πολύ την εκπαιδευτικό Δέσποινα Νικολιδάκη για την πολύ όμορφη παρουσία της δράσης.

p1

p2

"Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη...είναι αίθουσα χορού Zumba"

«Είναι ωραία να χορεύεις!» είπαν οι μικροί φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού, το πρωί της Τετάρτης, 8 Ιουλίου 2015.

Είναι ωραία να μαθαίνεις τις χορευτικές φιγούρες της Zumba από την εμψυχώτρια του προγράμματος κα Κορίνα Λεκάκου.

Η κίνηση προκαλεί έντονη αίσθηση ευχαρίστησης και ευφορίας. Ο χορός είναι πειθαρχία και αγάπη σ’ αυτό που κάνεις.

Ο χορός σε βοηθά να καταλάβεις τι σημαίνει «προσπαθώ». Ο χορός μας φέρνει σε επαφή με την έννοια και την αίσθηση της αρμονίας.

Όλα τα παραπάνω μας «είπαν» τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα!

Με τη σειρά μας ευχαριστούμε πολύ την κ. Κορίνα Λεκάκου και τη σχολή «Έκφρασις Dance Studio», που μας ξεσήκωσε στους ρυθμούς της zumba!

p13

p15

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι …εργαστήριο πληροφορικής»

Για τον «μεγαλύτερο» και «ισχυρότερο» υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον κάνει να «χορέψει» ;
Ο Άγγελος Αγγέλου μας δίνει απαντήσεις μέσα από το βιβλίο του «Πώς να κάνεις έναν ελέφαντα να χορέψει».

Το βιβλίο αυτό αφηγήθηκε στους μικρούς μας φίλους ο κ. Γιάννης Σταγάκης, εκπαιδευτικός πληροφορικής, εμψυχωτής του προγράμματος, την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 το απόγευμα.

Ένα βιβλίο που με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρουμε, αρκεί να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη.

Ένα σύγχρονο παραμύθι που μας μιλάει για την δύναμη της θέλησης, και την αξία της προσπάθειας. Γιατί η δύναμη δεν απορρέει από το μέγεθος, αλλά από κάτι πολύ πιο βαθύ και σημαντικό, που βρίσκεται μέσα μας.

Οι μικροί μας φίλοι με την βοήθεια του κ. Σταγάκη δανείστηκαν ρόλους από την ιστορία της αφήγησης, τους οποίους αποτύπωσαν στον υπολογιστή με εικόνα και ήχο.

p16