main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

2/3/2018, Συνάντηση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, με τον επικεφαλής του “Συνηγόρου του Πολίτη”, Αν. Ποττάκη

Με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής του “Συνηγόρου του Πολίτη”, Ανδρέα Ποττάκη, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 2/3/2018, στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων, που πραγματοποιεί κλιμάκιο του “Συνηγόρου του Πολίτη” στις Περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Φραγκάκης, τονίστηκε από πλευράς του κ. Ποττάκη ότι η αρχή κρίνει πάρα πολύ σημαντική την άμεση επικοινωνία και την επαφή με τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλη την επικράτεια, γι΄ αυτό και στον πυρήνα των επαφών, που πραγματοποιούνται, εξετάζονται μεταξύ άλλων ζητήματα, όπως η σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, θέματα δυσλειτουργιών και κακοδιοίκησης από τη δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βάμβουκας έθεσε στον κ. Ποττάκη τα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους, όπως η επικάλυψη και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε σχέση με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες. “Συχνά, μάλιστα, δίδεται η εσφαλμένη εντύπωση στους πολίτες ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για πολλές αρμοδιότητες, που ανήκουν σε άλλους φορείς του Δημοσίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας. Επίσης, σοβαρά ζητήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, είναι οι καθυστερήσεις, που προκαλούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και οι μη έγκαιρες και περιορισμένες χρηματοδοτήσεις της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Ο Δήμαρχος Χανίων είχε ακόμη την ευκαιρία να αναπτύξει προτάσεις, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Θεωρώ πολύ σημαντική κατάκτηση για τη χώρα μας την ύπαρξη του “Συνηγόρου του Πολίτη”. Την πρωτοβουλία μάλιστα του κ. Ποττάκη να επισκεφθεί Δήμους και να ακούσει απευθείας τα ζητήματα, που του θέτουν, την κρίνω ως πολύ σημαντική. Έθεσα τα ζητήματα, που αντιμετωπίζουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων ότι το Κράτος δεν αντιμετωπίζει διαχρονικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα πραγματικό σκέλος του, με αυξημένες μάλιστα ευθύνες και δυσκολίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν μέχρι σήμερα στις Υπηρεσίες του Δήμου η πρόσβαση σε έγγραφα, που θα διευκόλυναν το έργο τους, όπως π.χ. το Ε9. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την προσπάθεια, που γίνεται από πλευράς του “Συνηγόρου του Πολίτη”, ενώ πρόκειται για έναν θεσμό, που πρέπει περαιτέρω να ενισχυθεί από το κεντρικό κράτος, ώστε να επιτελέσει καλύτερα τον ρόλο του”.

p1logo imageσυμβαίνει

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Στις 18/12/2019
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 18/12/2019
“Χριστούγεννα στα Περιβόλια”: 13 – 15/12 πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις για όλους
"Το νου σας.... έρχονται οι Καλικάντζαροι!". Στις 14/12/2019, στο Χαζίρειο, Αγίας Μαρίνας
“Χριστούγεννα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων”: Στις 15/12/2019, στους Κάμπους Κεραμιών
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ: Στις 15/12/2019
«Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται…»: Στις 19/12/2019 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση Σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων την 16η Δεκεμβρίου 2019
Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.