main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/09/2016, Εργασία Φυτοπροστασίας των πεύκων από το έντομο Thaumetopaea pityocampa στο Δήμο Χανίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ  

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ  

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΞΟΔΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Δ/νση: Κυδωνίας 29, Χανιά Κρήτς, ΤΚ 73135

Τηλ.: 28213 41 760 Fax: 2821341750

www.chania.gr, email: dimos@chania.gr

 

Χανιά 13 / 09 / 2016

Α.Π.: 54683

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                           ΠΡΟΣ,

                                                                                                                                                                                                                           Κάθε ενδιαφερόμενο

 

 

Ο Δήμος Χανίων ενδιαφέρεται να αναθέσει την εργασία “Φυτοπροστασία των πεύκων από το έντομο Thaumetopaea pityocampa στο Δήμο Χανίων”.

Η ανάθεση αφορά στην εργασία ψεκασμού των πεύκων για την καταπολέμηση του εντόμου Thaumetopaea pityocampa, το οποίο στο στάδιο της προνύμφης προσβάλλει τις βελόνες του πεύκου. Συγκεκριμένα, το έντομο Thaumetopaea pityocampa, της οικογένειας των Λεπιδοπτέρων, παρουσιάζει δραστηριότητα κατά την κρύα περίοδο του έτους, ενώ τους θερμούς μήνες διαχειμάζει μέσα στο έδαφος με τη μορφή pupa. Εκτός από την προσβολή των πευκοβελόνων που προκαλεί στα δέντρα η προνύμφη του, η οποία είναι φυλλοφάγος, η επαφή της με τον άνθρωπο, δημιουργεί ερεθισμούς, κνησμό, αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα κλπ ιδιαίτερα στα παιδιά. Θα ψεκαστούν ανά δημοτική ενότητα οι παρακάτω περιοχές:

Δημοτική ενότητα Ν Κυδωνίας: Άλσος των Αγίων Αποστόλων όπου υπάρχουν πεύκα μέχρι την μύτη του Ακρωτηρίου όπου σταματάει η βλάστηση των δέντρων και εμφανίζετε φρυγανώδης βλάστηση καθώς και τα πεύκα που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία (μικρά και μεγάλα πεύκα),στο Νηπιαγωγείο Σταλού τα πεύκα της αυλής και τα πεύκα κατά μήκος της οδούς Οσίας Ειρήνης, έξω από το κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού.

Δημοτική ενότητα Χανίων: Άλσος Αγίου Ματθαίου και γύρω δρόμοι, Ιερατική σχολή, Τάφοι Βενιζέλων, άλσος Προφήτη Ηλία, Πολυκλαδικό σχολείο αύλειος χώρος και το άλσος που το περιβάλλει , Σόδυ οι στροφές του δρόμου, αλσύλλιο Δημοτικών σφαγείων, 7 Γυμνάσιο και 9&10 Δημοτικό σχολείο, οδός Ακρωτηρίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Βερνάδου, Δαγκλή,-πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Αγία Μαγδαληνή κήπος, Αγία Φωτεινή κοιμητήριο, η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Μόντε Βάρδια περιοχή Αγίου Ιωάννη (8ο Δημοτικό σχολείο και πευκώνας, εργατικές κατοικίες, ειδικό σχολείο, Πρεβεντόριο και άλσος αυτού που καταλήγει στη Δεληγιανάκηδων, Δεξαμενή κλπ), περιοχή Δικαστηρίων, οδός Κ. Μαλλινού τα πεύκα που έρχονται μέσα από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Δημοτικού Κήπου και Λενταριανών εργατικές κατοικίες, δασάκι, 2oΔημοτικό σχολείο, Πάρκο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, οδός Μουστεράκηδων & Φούμηδων Ν Χώρα.

Δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου: περιοχή Κορακιών,μοναστήρι αδιέξοδο αριστερά, Κουμπελή σχολείο ,δίπλα στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, δρόμος Κουνουπιδιανών προς Πιθάρι (προς Δημαρχείο),οδός Ευαγγελιστρίας πίσω από την Αριστοτέλους, Παζινός – δρόμος προς το χωριό (σχολείο), Μαράθι-Λουτράκι,Στέρνες (πίσω από το σχολείο), στον δρόμο προς Περβολίτσα, Μουζουράς (σχολείο),δρόμος προς Αγ. Τριάδα, σούπερ μάρκετ Νέα Αγορά, δρόμος Κουνουπιδιανών προς Αγ. Ονούφριος, οδός Πύργου και πάροδος αλσύλιο (Κουνουπιδιανά), Αγ. Ονούφριος οικισμός όλοι οι δρόμοι και προς τον οικοδομικό συνεταιρισμό Αγίου Ονουφρίου στην οδό Γαλανάκη, Άγιο Ονούφριο δασάκι απέναντι από το λιμανάκι 1η Πάροδος Νιάρχου, Στέρνες (μεγάλο δάσος εκτός του χωριού),Τερσανάς, Χωραφάκια – εκκλησία Αγ Νικολάου, σχολείο Αρώνι , πλατεία Καθιανών, Καμπάνι – πλατεία – πολιτιστικός σύλλογος, Πλακούρες πλατεία κλπ γύρω–διάσπαρτα πεύκα σε όλο το χωριό, δρόμος προς αεροδρόμιο, Χορδάκι, δρόμος Κουνουπιδιανών Καλαθά –Χωραφάκια (πολλά πεύκα σε όλη τη διαδρομή), Καμπάνι-περιοχή Εφτάστομη-πολλά πεύκα, Καμπάνι –περιοχή Φρασκί –πολλά πεύκα σε κατοικήσιμη περιοχή ,Καμπάνι –περιοχή απέναντι από το κόμβο του Σκοπευτηρίου-πολλά πεύκα σε σπίτια και στο δρόμο, Καμπάνι-περιοχή στη βορεινή πλευρά του πολιτιστικού συλλόγου-πολλά πεύκα σε κατοικήσιμη περιοχή Δημοτικό σχολείο Αρωνίου, άλσος Αρωνίου, Στέρνες, Νεκροταφείο Αργουλιδέ.

Δημοτική ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου : Παιδικός σταθμός Νεροκούρου Άγιοι Σαράντα , Δημοτικό σχολείο Νεροκούρου και μουσείο σχολικής ζωής μαζί με το περιφραγμένο αλσύλιο. Ένα δέντρο στο αδιέξοδο του παράλληλου δρόμου της εθνικής οδού Μουρνιών στο δρόμο απέναντι από το <<Εν κήπο>>.

Δημοτική ενότητα Σούδας: Παιδικός σταθμός ( Α,Β,Γ) και Δημοτικό σχολείο Ναυστάθμου Κρήτης.

Δημοτική ενότητα Θερίσου : πεύκα έξω από την δεξαμενή του ΤΟΕΒ στην Αγιά.

Ο ψεκασμός θα γίνει με το βιολογικό σκεύασμα Bacillus thuringiesis. Ο ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί περίπου αρχές Νοεμβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τα ευρήματα των δειγματοληψιών. Η εργασία του ψεκασμού θα πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με το τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων, θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζει η νομοθεσία σύμφωνα με το ΕΤΕΠ 10-06-05-00 .Το πρόγραμμα ψεκασμού θα γνωστοποιείται στο Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος δύο ημέρες τουλάχιστον πριν την ημέρα του ψεκασμού απαραίτητα. Σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία όπως στα σχολεία (παιδικοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια , λύκεια), τις πλατείες και στο άλσος των Αγίων Αποστόλων στη παιδική χαρά και το γύρω δρόμο που την περιβάλλει, θα γίνει επανάληψη του ψεκασμού μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του ψεκασμού σε όλο το Δήμο. Τα δέντρα έχουν μεγάλο ύψος και χρειάζεται πιεστικό με υψηλή πίεση περίπου 20 atm και άνω, ώστε να στέλνεται το ψεκαστικό παρασκεύασμα σε όλη την κόμη του δέντρου και να το λούζει πολύ καλά μέχρι πλήρης απορροής. Συμπληρωματικά και όπου χρειαστεί σε σχολεία ή σε πάρκα ή σε πολυσύχναστα σημεία θα γίνει κόψιμο και κάψιμο της φωλιάς των εντόμων, μηχανική καταπολέμηση πριν εγκαταλείψουν τα έντομα τις φωλιές . Επίσης όπου υπάρχει βροχή μετά τον ψεκασμό θα γίνει επανάληψη του ψεκασμού. Θα ψεκαστούν από 6000 έως 8500 δέντρα . Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν είκοσι ημέρες για την ολοκλήρωση του ψεκασμού, θα πέσουν 94 tn ψεκαστικού παρασκευάσματος περίπου 4-5 βυτία του τόνου την ημέρα .Κόστος φαρμάκου μέση τιμή 40€ ανά τεμάχιο των 500gr. Κόστος εντομοκτόνου φαρμάκου 47χ40€= 1880 €μαζί με τον ΦΠΑ. Ψεκαστικό μηχάνημα οδηγός και εργάτης για το ψέκασμα και την μηχανική καταστροφή της φωλιάς των εντόμων όπου αυτό χρειαστεί υπολογίζεται όπως φαίνεται παρακάτω:

94tnΧ75€/tn=7050 μαζί με τον ΦΠΑ. Υπολογίζουμε ότι για την καλύτερη πραγματοποίηση της συλλογής των φωλιών των εντόμων από τα πολύ ψηλά πεύκα (μηχανική καταπολέμηση) προβλέπονται 10 ώρες γερανοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος ώστε να κοπούν οι φωλιές των εντόμων και να καταστραφούν. (ώρες απασχόλησης γερανού με χειριστή 10hx62€ /h=620€). Υπολογίζετε, ότι το κόστος συνολικά των ψεκασμών καθώς και η μηχανική αντιμετώπιση όπου χρειαστεί, για την προστασία των πεύκων μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακόσια πενήντα ευρώ 9.550,00€ . Στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται όλα τα υλικά, μηχανήματα και εργασία για την υλοποίηση της εργασίας ψεκασμού και μηχανική καταπολέμησης, συλλογή και καταστροφή της φωλιάς των εντόμων. Ο ανάδοχος θα πρέπει υποχρεωτικά, να κατέχει άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους, μαζί με την άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έως και την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 στις 14.00, στο πρωτόκολλο του Δήμου Χανίων, στη διεύθυνση Κυδωνίας 29, σε κλειστό φάκελο, ο οποίος θα αναφέρει επάνω:

Για Γραφείο Προμηθειών,

Προσφορά για την εργασία "Φυτοπροστασία των πεύκων από το έντομο Thaumetopaea pityocampa στο Δήμο Χανίων"

 

 

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ

Δ/ΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

 

 

 

ΜΠΟΛΑΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

#Ανακοίνωση,#Προκηρύξεις/Διακηρύξεις