main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
\"random

16/11/2021, Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Συνεχίζονται από τις 19 Νοέμβρη 2021 οι επόμενοι τρεις κύκλοι του εργαστηρίου με θέμα τα στερεότυπα, προσκαλώντας και άλλους νέους σε ένα εφηβικό καλλιτεχνικό σαλόνι.
Μετά τα στερεότυπα, που αφορούν στο σώμα και στην οικογένεια, οι τρεις επόμενοι κύκλοι επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και στην σεξουαλικότητα. Πάντα με αφορμή το έργο του Φ. Βέντεκιντ, το Ξύπνημα της Άνοιξης, οι συμμετέχοντες, έφηβοι, ηλικίας 12 μέχρι 18 ετών, γνωρίζονται, παίζουν, μιμούνται και εξομολογούνται, στο σαλόνι, που έχει φτιάξει η ομάδα nomades artcore μέσα στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Μουσική, εικαστικά, videos πλαισιώνουν το θεατρικό αυτό εργαστήρι, που έχει σκοπό τόσο να προβληματίσει όσο και να ψυχαγωγήσει τους νέους.

Τα τριήμερα είναι αυτοτελή και οι θέσεις συμμετοχής περιορισμένες:

19,20,21 Νοέμβρη / ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΊΣΕΙΣ.

26,27,28 Νοέμβρη / ΚΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΜΟΥΑΡ

3,4,5 Δεκέμβρη / ΛΟΜΠΙ ΚΑΙ ΧΟΜΠΥ

Το έργο, το ξύπνημα της Άνοιξης, αφορά μια παρέα νέων, που έρχεται αντιμέτωπη με φόβους, ενοχές και ανασφάλειες και αποτυπώνεται μέσα από έντονες εικόνες τόσο η νεανική ανησυχία, όσο και η καταδυνάστευση αυτής της ηλικίας από δεκάδες στερεότυπα: σεξουαλικά, γονεϊκά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά.

Πόσες παγιωμένες καταστάσεις, κοινότυπες ιδέες μας κατακλύζουν καθημερινά και μας οδηγούν κόντρα σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε; Μέσα από ένα γρήγορο ‘scroll’ σε εικόνες και καταστάσεις που πηγάζουν από την οικογένεια, το σχολείο, την τηλεόραση, το κινητό, παντού μπορούμε να δούμε προκατασκευασμένες αντιλήψεις, που συνειδητά ή ασυνείδητα, γράφουν μέσα μας και εξακολουθούμε και τις στηρίζουμε κρατώντας αμετάβλητες νοοτροπίες, που έχουν παλιώσει και μας πνίγουν. Βαθμοί, status, φίλτρα, αξιολογήσεις. Οι έφηβοι, σε μια ηλικιακή περίοδο, που χτίζεται η προσωπικότητά τους, επηρεάζονται δομικά και συγκρούονται εξακολουθητικά με πολλά στερεότυπα. Έτσι η ορμή που χαρακτηρίζει αυτήν την ηλικία αντί να φανερώσει σπουδαίες προσωπικές ή συλλογικές ανακαλύψεις, εγκλωβίζεται και εκπαιδεύεται να στηρίζει συμβάσεις και γενικεύσεις. Στόχος σε αυτές να επικεντρωθούμε και να αλλάξουμε σε αυτό το εφηβικό σαλόνι.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά, ηλικίας 12 έως 18 ετών. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται κατά του Covid-19.

ΤΟΠΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΧΑΝΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 18:00- 20:30

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:6946363045

Δημιουργία και συντονισμός εργαστηρίων:

Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Πέτρος Ρουσσος, Γιάννης Σιούτης

Συνδιοργάνωση Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Με την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι [nomades artcore], είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, που ερευνά τη σχέση του θεάτρου με την κοινωνία, τον άνθρωπο και με τις άλλες μορφές τέχνης. Οι βασικοί άξονες που κινείται είναι το βίωμα, το φυσικό τοπίο, η συμμετοχή και η σύνθεση. Έχει πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα, συμμετοχικά projects, παραστάσεις χορού, performances ανά την Ελλάδα, όπως επίσης έχει δημιουργήσει πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στο εφηβικό και νεανικό κοινό δημιουργώντας θεματικούς κύκλους εργαστηρίων και παραστάσεις.

p1

p2

p3

p4