Είσοδος      |     
Δημ. Ενοτ. Σούδας

Δημοτική Ενότητα Σούδας


map

Η Σούδα είναι μια παραλιακή δημοτική ενότητα, που χωροθετείται βόρεια του Νομού Χανίων και έχει συνολική έκταση 22.007 στρέμματα, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα του όρμου της Σούδας. Συνορεύει από τα βορειοανατολικά με τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου, από τα βορειοδυτικά με την πόλη των Χανίων, από τα δυτικά με τη Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου και από τα νότια με τη Δ.Ε. Κεραμιών. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 8.442 κατοίκους (απογραφή 2011).

Μετά την εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης", η Δ.Ε. Σούδας αποτελείται πλέον από μία Δημοτική Κοινότητα και  δύο Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες είναι:

  • Δημοτική Κοινότητα Σούδας (Πληθ. 6.418 κατ., απογραφή 2011),
  • Τοπική Κοινότητα Τσικαλαριών (Πληθ. 1.545 κατ., απογραφή 2011) και
  • Τοπική Κοινότητα Απτέρας (Πληθ. 479 κατ., απογραφή 2011)

Η Δ.Ε. Σούδας με την ευρύτερη περιοχή αποτελεί κύρια πύλη εισόδου – εξόδου για το Δήμο Χανίων και ουσιαστικά συνιστά το σημαντικότερο κυκλοφοριακό κόμβο. Διαμέσου της Δ.Ε. Σούδας πραγματοποιείται η σύνδεση με το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με το Λιμάνι της Σούδας – την κύρια πύλη εισόδου στο Νομό από θαλάσσης - που εξυπηρετεί τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και με το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», το οποίο εξυπηρετεί τις εναέριες μετακινήσεις και αποτελεί την βασική πύλη εισόδου στο Νομό από αέρος. Επιπλέον, η οδική είσοδος στην έδρα του Νομού – την πόλη των Χανίων - πραγματοποιείται και διαμέσου της Σούδας.

Ειδικά για το λιμάνι της Σούδας–του μεγαλύτερου και ασφαλέστερου φυσικού λιμανιού της Μεσογείου – πολλαπλών χρήσεων (επιβατική, τουριστική, ναυταθλητική, εκπαιδευτική και αλιευτική), αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς αποτελώντας σταυροδρόμι των σημαντικότερων θαλάσσιων οδών, και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμπορική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου αλλά και του Νομού Χανίων. Καθημερινά μέσω αυτού διακινούνται χιλιάδες επιβάτες, οχήματα, καθώς και εμπορεύματα πάσης φύσεως (αγροτικά, κτηνοτροφικά, κ.α.).

Επίσης την τελευταία περίοδο, το λιμάνι της Σούδας έχει ενταχθεί δυναμικά στα δρομολόγια διεθνών εταιριών κρουαζιέρας, ως προορισμός ενώ πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται και η ένταξη του λιμένα της Σούδας στη «MEDCRUIS»E, την Ένωση των Μεσογειακών Λιμένων – Προορισμών Κρουαζιέρας, γεγονός που αυξάνει την δυναμική που έχει αποκτήσει η Σούδα ως προορισμός. .

Πέραν των παραπάνω, στη Δ.Ε. Σούδας βρίσκεται εγκατεστημένο το Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος και το Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων (ΒΙΟ.ΠΑ.Χ), στο οποίο στεγάζονται πληθώρα μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Νομό, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Κρήτης Α.Ε., που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του νησιού και μία από τις σημαντικότερες αλευροβιομηχανίες της χώρας. Eκεί βρίσκεται και το σύγχρονο πρότυπο μουσείο τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα". Στην χωρική Ενότητα εντοπίζονται επίσης αξιόλογα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ινστιτούτα και ιδρύματα όπως: Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

Σημείο αναφοράς για την αθλητική ανάπτυξη στην περιοχή αποτελεί το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα της χώρας και το μοναδικό στη Νότια Ελλάδα. Επιπλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο τομέα της ιστορίας και πολιτισμού, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Σούδας υπάρχουν σημαντικά μνημεία, όπως η αρχαία πόλη της Απτέρας με το διασωζόμενο αρχαίο θέατρο, το φρούριο Ιτζεδίν, το οποίο αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας – ο τελευταίος ρόλος του φρουρίου κατά τον εμφύλιο πόλεμο και μετά ήταν ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων - η νησίδα της Σούδας στην οποία δεσπόζει η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο με τις μοναδικές οχυρώσεις, κ.α.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως η Δ.Ε. Σούδας αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής και πολιτικής σημασίας, δεδομένου ότι στον κόλπο της Σούδας – αλλά και στο Ακρωτήρι με το οποίο γειτνιάζει - φιλοξενούνται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο Ναύσταθμος Κρήτης –ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς σχηματισμούς της χώρας- με υψηλού επιπέδου επισκευαστικές, εφοδιαστικές και διοικητικής μέριμνας υπηρεσίες προσφέρει όχι μόνο στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στις συμμαχικές. Η Ελληνική Ναυτική Βάση της Σούδας, έχει χαρακτήρα τόσο εθνικό όσο και υπερεθνικό καθώς φιλοξενεί Αμερικανική  ναυτική βάση ευκολίας καθώς και ναυτική βάση του ΝΑΤΟ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε.Σούδας μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Σούδας.

Απτέρα Ιτζεδίν  Νησίδα Σούδας