Είσοδος      |     
Αδέσποτα Ζώα

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο


Ο Δήμος Xανίων προωθεί πρόγραμμα υιοθεσιών σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις του Δήμου μας, ''Η Προστασία των Ζώων'' και ''Η μικρή Κιβώτος του Νώε''. Με τη δράση αυτή επιδιώκεται να ανατραπεί η δυσμενής εικόνα της χώρας μας, όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης των χιλιάδων αδέσποτων ζώων που ζουν στους δρόμους τής πόλης. Μίας εικόνας που όλα τα προηγούμενα χρόνια αμαυρωνόταν, μέσω δημοσιευμάτων σε εγχώρια και ξένα έντυπα, αλλά και καταγγελιών πολιτών, φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων.

Ο Δήμος Χανίων για το σκοπό αυτό, δημιούργησε την παρούσα ειδική σελίδα με τίτλο «Υιοθετήστε ένα αδέσποτο» στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr, όπου υπάρχουν τα αδέσποτα ζώα, για υιοθεσία, με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (ράτσα, χαρακτήρας, ηλικία κ.α.) και φωτογραφία αυτών. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν υπεύθυνη στάση και πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία, την φροντίδα, τον σεβασμό της ύπαρξης και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του προς υιοθεσία ζώου: Όποιος επιθυμεί, λοιπόν να δώσει μια ευκαιρία ζωής σε ένα ζώο συντροφιάς παρακαλούμε να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: d-oikanap@chania.gr ή στα τηλέφωνα 28213 41645

Όλα τα αδέσποτα ζώα που θα δίνονται για υιοθεσία θα φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, θα έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, ενώ θα αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερόμενου για την υιοθεσία.

Ο Δήμος Χανίων θα διατηρεί το δικαίωμα επικοινωνίας με τον ανάδοχο, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της υγείας και του τρόπου ζωής του υιοθετημένου ζώου.

Μερικές από τις δράσεις, που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, από το Δήμο Χανίων, με στόχο την μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας είναι:

 • Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου αδέσποτων ζώων.
 • Αίτημα του Δήμου Χανίων προς τη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης ακινήτου στην περιοχή Νεροκούρου για την δημιουργία δημοτικού καταφυγίου και ιατρείου κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 • Προμήθεια ειδών διαβίωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (τροφές, φάρμακα, αποπαρασιτικά χάπια κ.λ.π.)
 • Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς για την παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα,
 • Αντιμετώπιση δαπανών κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ανοικτή μέσω διαδικτύου πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ντόπιους κτηνιάτρους με απευθείας ανάθεση .Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα,θα περιλαμβάνει σειρά κτηνιατρικών πράξεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως στειρώσεις, αντιμετώπιση τραυμάτων, αποπαρασιτισμούς, εμβολιασμούς, ηλεκτρονική σήμανση κ.λ.π.
 • Τοποθέτηση ενημερωτικών μη απαγορευτικών πινακίδων σε πάρκα και πλατείες του Δήμου μας σχετικά με την υπεύθυνη στάση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς.
 • Κατασκευή ποτίστρων σε διάφορα σημεία του Δήμου Χανίων για την αντιμετώπιση της δίψας των ζώων.
 • Διεξαγωγή ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω διανομής φυλλαδίων σε μαθητές και κηδεμόνες καθώς και αφίσες κ.λ.π.
 • Οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος “Συμβιώνω με τα Ζώα”, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο εκπονείται από το Δήμο Χανίων και τον Σύλλογο “Η προστασία των ζώων” με διαδραστικές παρουσιάσεις, οπτικοακουστικά μέσα και αναφορές σχετικά με τους κανόνες ευζωίας των ζώων σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Χανίων.
 • Τέλος γίνεται δε γνωστό ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.4 & 9 του Ν.4039 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό”, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή όπου και φιλοξενούνται προσωρινά, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και κατόπιν εφόσον κρίνονται υγιή επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

  Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή, όπου παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού καταγράφεται μια σοβαρή δραστηριότητα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων, με τη συνεργασία και βοήθεια των Φιλοζωικών Οργανώσεων του Δήμου μας και βεβαίως με γνώμονα την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων.

  Λίστα Αδέσποτων Ζώων για υιοθεσία.