Είσοδος      |     
Αρχείο

15/6/2010, Χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, στην Εκδήλωση "Σταμάτης Αποστολάκης: Ένας Κορυφαίος Λαογράφος του Τόπου μας, Ένας Θεματοφύλακας της Κρητικής Λαϊκής Παράδοσης"

Είναι ιδιαίτερη η χαρά, που αισθάνομαι σήμερα ως Δήμαρχος Χανίων, καθώς τιμούμε έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους του τόπους μας με σπουδαίο έργο, τον δάσκαλο και λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη. Η προσφορά του κ. Αποστολάκη στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη, καθώς έχει να επιδείξει τεράστια ερευνητική προσπάθεια στον τομέα της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τις Συνεδριάσεις της 10ης και της 31ης Μαΐου 2010 με τις υπ΄ αριθμ. 318 και 383 Αποφάσεις του ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων στη σημερινή εκδήλωση τιμής. 

Ο Σταμάτης Αποστολάκης αποτελεί έναν σημαντικό φάρο για όλους όσοι ασχολούνται με την παράδοση και ιδιαίτερα με τη λαογραφία. Στα έργα του κ. Αποστολάκη τηρούνται τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τις πηγές, ενώ παράλληλα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη παιδαγωγική αξία.

Εργαζόμενος χωρίς βιασύνη, με υπομονή και μεθοδικότητα, με σωστό αισθητήριο, και κυρίως διακρινόμενος από μεράκι, ο κ. Αποστολάκης έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Πρόκειται χωρίς υπερβολή για έναν από τους κορυφαίους λαογράφους του τόπου μας, μία προσωπικότητα, που έχει χαρακτηριστεί όχι τυχαία ως ο θεματοφύλακας της κρητικής λαϊκής παράδοσης.  

Ειδικότερα, ως προς το βιβλίο, που παρουσιάζεται σήμερα, με τίτλο «Ριζίτικα, τα Δημοτικά τραγούδια της Κρήτης», έχω να παρατηρήσω ότι ο καταξιωμένος δάσκαλος – λαογράφος, Σταμάτης Αποστολάκης, έχει αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή του στο συγκεκριμένο είδος. Με έναν νέο τόμο 517 σελίδων, με 799 τραγούδια, σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, ο κ. Αποστολάκης μας
δίνει έναν πραγματικό πνευματικό θησαυρό.  Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η αναφορά στον πρόλογο του βιβλίου: "Πάνω από σαράντα χρόνια φλογίζεται και αναφλογίζεται με τον ίδιο πάντα πόθο, ο συγγραφέας του, για να ερευνήσει το χώρο του τραγουδιού που τον ανάθρεψε, τον άνδρωσε και δίπλα στον οποίο, τέλος, γέρασε".

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το έργο του Σταμάτη Αποστολάκη αποτελεί πλέον κτήμα όχι μόνο των Κρητών, αλλά και όλων εκείνων που αγαπούν το δημοτικό, το Ριζίτικο τραγούδι της Κρήτης.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για όλους μας να έχουμε συμπολίτη τον εκλεκτό ερευνητή, συγγραφέα, δάσκαλο – λαογράφο και κυρίως άνθρωπο, τον Σταμάτη Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης με τη στάση ζωής και το παράδειγμα του αποτελεί φωτεινό φάρο για τα νέα παιδιά, δίνοντας τους το στίγμα, ώστε να ακολουθήσουν μία πορεία, που να διέπεται από αξιοπρέπεια και ήθος, με σεβασμό πάντοτε στην παράδοση.

 

Συγχαρητήρια και πάλι στον δάσκαλο και λαογράφο, Σταμάτη Αποστολάκη, και εύχομαι να μας χαρίσει και στο μέλλον και άλλα ξεχωριστά σε ποιότητα έργα.