Είσοδος      |     
Αρχείο

7/2/2011, Χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, στην Εκδήλωση: "Ακρωτήρι 1897 - Εκδήλωση Μνήμης"

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η υπερηφάνεια που αισθάνομαι σήμερα ως Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων ευρισκόμενος ανάμεσα σας, προκειμένου να τιμήσουμε την επέτειο του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου στις 9 Φεβρουαρίου 1897, από τους στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων και μαζί τον ήρωα Σπύρο Καγιαλέ ή Καγιαλεδάκη, που έγινε σύμβολο στον αγώνα των Κρητικών για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Έχουν συμπληρωθεί 114 χρόνια από τις 9 Φεβρουαρίου 1897, όταν ο Σπύρος Καγιαλές με απαράμιλλο ηρωισμό και θάρρος, αψηφώντας κάθε κίνδυνο για τη ζωή του, μετέτρεψε το κορμί του σε ανθρώπινο ιστό, σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία, της οποίας ο ιστός είχε προηγουμένως καταστραφεί από τις εχθρικές οβίδες των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες δεν είχαν ως στόχο μόνο τους ήρωες επαναστάτες Κρητικούς, αλλά και την Ελληνική σημαία, που κυμάτιζε μεσίστια στο Ακρωτήρι. Δύο φορές η σημαία πέφτει κάτω χτυπημένη από τις οβίδες των Μεγάλων Δυνάμεων και τότε ο επαναστάτης, Σπύρος Καγιαλεδάκης ή Καγιαλές, την σηκώνει όρθια κάνοντας το κορμί του κοντάρι για να συνεχίζει να κυματίζει ψηλά και περήφανα.

Η ενέργεια αυτή του Καγιαλέ αποτέλεσε μοναδική στα ιστορικά χρονικά έκφραση ανδρείας και αγάπης για τη Πατρίδα, η οποία ακόμα και σήμερα, προκαλεί το θαυμασμό και το σεβασμό μας.

Η άκρως ηρωική αυτή πράξη – η οποία μάλιστα προκάλεσε την τεράστια κατάπληξη μα και τον ενθουσιασμό των πληρωμάτων των ναυλοχούντων περί το Ακρωτήρι πλοίων, ήταν αυτή που ανάγκασε τους επικεφαλείς των ξένων δυνάμεων να διατάξουν να σταματήσει ο βομβαρδισμός, μόλις αντιλήφθηκαν τι ακριβώς γινόταν.

Ο θαυμασμός μάλιστα για τη πράξη αυτή του Καγιαλέ αποτυπώθηκε στα γραπτά του Ιταλού επικεφαλής του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων, υποναύαρχου Κανεβάρο, ο οποίος στα απομνημονεύματά του ανέφερε πως: «Η ανύψωση της σημαίας με αυτόν τον τόσο ηρωικό τρόπο, αποτέλεσε μια στιγμή της ζωής μου που δεν θα λησμονήσω ποτέ».

    Η είδηση για την ηρωική πράξη ταξίδευσε γρήγορα στα πέρατα του κόσμου και προκάλεσε "θύελλα". Σ'' αυτό συνέβαλαν πολλοί ξένοι έγκριτοι δημοσιογράφοι και πολεμικοί ανταποκριτές. Ήταν αιτία να οργανωθούν πολλά συλλαλητήρια σε διάφορες χώρες, κατά τα οποία απαίτησαν οι ελεύθεροι λαοί να βοηθηθεί η Κρήτη και να ζήσει επιτέλους ελεύθερος ο λαός της.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος "βάφτισε" τότε τον βομβαρδισμό του Ακρωτηρίου ως "Αντιναυαρίνο", εκφράζοντας έτσι την αποδοκιμασία του γι'' αυτόν και εξαίροντας τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Κρητικών.

Όπως διηγήθηκε αργότερα και ο ίδιος ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, που πρωτοστατούσε έντονα στα γεγονότα της εποχής,  ο ναύαρχος Κανεβάρο του είχε πει, πως έμεινε άναυδος από θαυμασμό για την ωραία αυτή και κατ'' εξοχήν ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ, που εκείνη ακριβώς την ημέρα νίκησε -στην κυριολεξία- την ευρωπαϊκή διπλωματία. Όχι μόνο γιατί προκάλεσε την άμεση παύση του βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου, αλλά και την υποβολή, από τους ναυάρχους, ευνοϊκών εισηγήσεων προς τις κυβερνήσεις τους, με αποτέλεσμα,  μετά από λίγους μήνες να κερδίσει η Κρήτη την αυτονομία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1898),  που προηγήθηκε της Ένωσής της με την Ελλάδα (1 Δεκεμβρίου 1913).

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

 

Η πράξη του Καγιαλέ, αναμφίβολα αποτέλεσε σταθμό στην ανεξαρτησία της Κρήτης και της Ένωσης της με την Ελλάδα. Αυτός ο άνδρας που έγινε ο ίδιος κοντάρι σημαίας έκανε να υψωθούν εκατοντάδες άλλες σημαίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ενέπνευσε τους συμπολεμιστές του σε τόσες άλλες μάχες, που ακολούθησαν μέχρι την τελική ελευθερία της Κρήτης.

Αποτέλεσε τη συνέχεια μιας ατέλειωτης σειράς θυσιών και αμέτρητων ηρωισμών του αδούλωτου Κρητικού λαού. Ενός λαού, η παράδοση και το όραμα του οποίου είναι εμπνευσμένα "από τον αγώνα τον καλό".

    Το γεγονός αυτής της αντίστασης του Κρητικού  έχει αποθανατίσει στο χαλκό ο Χανιώτης γλύπτης Ιωάννης Μαρκαντωνάκης, με το θαυμάσιο ανδριάντα του επαναστάτη του Ακρωτηρίου Σπύρου Καγιαλέ, μπροστά στον οποίο βρεθήκαμε όλοι πριν από λίγο.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να καλωσορίσω τον ομιλητή -Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη-, καθώς επίσης και όλους εσάς, οι οποίοι μας κάνατε την τιμή να δώσετε το παρόν σε αυτή την εκδήλωση μνήμης.