Είσοδος      |     
Αρχείο

26/10/09, Χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, στην Ημερίδα με θέμα: "Κλιματική Αλλαγή – η Ευρωπαϊκή Διάσταση: Ενεργειακές Προκλήσεις, οι Περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου"

Θα ήθελα καταρχήν ως Δήμαρχος της ιστορικής πρωτεύουσας της Κρήτης, των Χανίων, να καλωσορίσω στην πόλη μας τους Ευρωβουλευτές μας, που τιμούν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους την ημερίδα μας, τα μέλη της αποστολής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κύπρο, την αποστολή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, καθώς και τους εξαίρετους επιστήμονες, που συγκεντρώθηκαν στα Χανιά στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – η Ευρωπαϊκή Διάσταση: Ενεργειακές Προκλήσεις, οι Περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου».

 

Τα Χανιά για λόγους γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς και όχι μόνο φιλοξένησαν στο πέρασμα των αιώνων σημαντικά γεγονότα και ανέδειξαν προσωπικότητες, που κυριάρχησαν στη διεθνή σκηνή. Φιλοδοξία μας είναι η πόλη μας να αναδειχθεί σε κέντρο του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται πέραν των άλλων προσπαθειών και με τη φιλοξενία και τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, γεγονότων και ημερίδων, όπως η σημερινή.

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών, που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC) η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι όσες πρωτοβουλίες κι αν ληφθούν από τα κράτη για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, χωρίς παγκόσμια συναίνεση και συνεργασία, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής θα είναι μόνιμα και έντονα παρούσα. Και αυτό έχει αρχίσει σταδιακά να γίνεται αντιληπτό από όλους.

 

Άλλωστε ασχολούμαστε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, τις συνέπειες του οποίου δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συνέπειες περιβαλλοντικές και οικονομικές, που μας αγγίζουν όλους.

 

Πεποίθηση μου είναι ότι κάθε πρωτοβουλία όπως η σημερινή, που βλέπει την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Πολύ δε περισσότερο όταν το βάρος της προσοχής πέφτει σε μια περιοχή «υψηλού κινδύνου», όπως είναι η Μεσόγειος. Το μεγάλο στοίχημα κρίνεται επομένως στη διαφύλαξη του μοναδικού μεσογειακού περιβάλλοντος, που είναι και η βάση της οικονομίας, του τρόπου ζωής και του πολιτισμού της περιοχής εκατοντάδες χρόνια τώρα.   

 

Η δράση όλων μας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να είναι συνεχής και συνεπής στο χρόνο. Βέβαια, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν υποδηλώνει έμμεσα ότι θα πρέπει να επιβραδύνουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους. Ούτε και μπορούμε να το κάνουμε, επιστρέφοντας στο μοντέλο ζωής των προβιομηχανικών κοινωνιών. Αρκεί να επενδύσουμε στην έρευνα, να αναπτύξουμε περαιτέρω την πράσινη τεχνολογία, αλλά και να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Φέτος, στην Κοπεγχάγη, μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι μια νέα και πραγματικά παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη είναι μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους στην ιστορία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες του πλανήτη θα αποφασίσουν σωστά.

Τον Δεκέμβρη του 2009, οι ηγέτες του πλανήτη, που θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να συμφωνήσουν μία νέα Συνθήκη για τη προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Θα πρέπει να συμφωνήσουν ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο δράσης, που να εξασφαλίζει την έγκαιρη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.
Πολλοί θεωρούν ότι
η Σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι η πιο σημαντική Παγκόσμια Διάσκεψη μετά την αντίστοιχη Διάσκεψη του Κιότο (1997), όπου υπεγράφη η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Σήμερα, είμαστε πιο έμπειροι και σοφοί και βρισκόμαστε πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή, άρα η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης πρέπει να πετύχει τους στόχους της. Η νέα Συνθήκη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα τεθεί σε ισχύ το 2012, όταν θα λήξουν οι δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Είναι ενθαρρυντικό ότι μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τη στάση τους. Όμως σε αυτό το διάλογο και σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε όλοι. Και δεν εννοώ μόνο τον αναπτυγμένο κόσμο αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες με δυναμικές οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Άλλωστε, όσο  τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται και ο κόσμος αποκτά ολοένα και περισσότερη ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση, θα γίνεται δυσκολότερο για οποιοδήποτε κράτος να είναι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενο ως παγκόσμιος ρυπαντής.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα δεδομένα, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος των ευθυνών του, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Θέτοντας το περιβάλλον ψηλά στις προτεραιότητές μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην πόλη μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.