Έργο 8

 

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ (MIS 374820)

Η πράξη αφορά στην προμήθεια ενός φορτηγού αυτοκινήτου τύπου «κλούβας» που θα λειτουργεί ως Κινητή Μονάδα και θα κινείται στην περιοχή παρέμβασης αποτελώντας σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων. Ειδικότερα θα αποτελεί υποστηρικτικό μηχανισμό για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, συμβουλευτικής και ευαισθητοποίησης στο πεδίο (σε ανοιχτούς χώρους) είτε σε οργανωμένες ομάδες, είτε στο σύνολο της κοινότητας.
Η μονάδα διαθέτει χώρο εργασίας δύο ατόμων, δηλαδή γραφείο που είναι κατά μήκος του οχήματος και από την μεριά του συνοδηγού, επίσης θα υπάρχουν υαλοπίνακες ασφαλείας που επιτρέπουν την επικοινωνία του προσωπικού του οχήματος με τους πολίτες. Υπάρχουν δύο καθίσματα γραφείου, τα οποία θα ασφαλίζουν επί του οχήματος κατά τη διάρκεια κίνησής του. Εντός του χώρου αυτού θα υπάρχουν ράφια και ένας πάγκος εργασίας στο πίσω μέρος του οχήματος, θα είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδες επενδυμένες με φύλλο ξύλου δρυς. Τα έπιπλα θα είναι βιδωμένα και ασφαλισμένα ώστε κατά την διάρκεια κίνησης του οχήματος να είναι σταθερά και να μην ακούγονται τριγμοί. Υπάρχουν δύο μονάδες Η/Υ ένας εκτυπωτής – πολυμηχάνημα, ένα κινητό τηλέφωνο με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας και ασύρματη σύνδεση internet μέσω κινητής τηλεφωνίας με προπληρωμένο όγκο (ΜΒytes) χρήσης. Οι τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις κατά το χρόνο του διαγωνισμού προμήθειας του οχήματος.
Το δάπεδο είναι καλυμμένο με ξύλο (κόντρα πλακέ θαλάσσης) επενδυμένο με μοκέτα μεγάλης αντοχής, επίσης τα πλαϊνά θα έχουν επένδυση και δεν θα φαίνονται τα μεταλλικά μέρη του οχήματος. Επίσης ο χώρος αυτός θα επικοινωνεί με τον χώρο οδήγησης του οχήματος.
Εντός του οχήματος υπάρχει εγκατάσταση για κυκλώματα 220 V από όπου ρευματοδοτούνται οι υπολογιστές, το πολυμηχάνημα κ.λ.π.
Το όχημα κατά την διάρκεια στάθμευσης και εξυπηρέτησης του κοινού υποστηρίζεται με γεννήτρια 220V, 5 KW, που κινεί τον κλιματισμό – εξαερισμό και όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που θα υπάρχουν εντός του οχήματος.

Χρήση – δραστηριότητες που θα υποστηρίξει η κινητή μονάδα
Η κινητή μονάδα όπως προαναφέρθηκε, λειτουργεί ως υποστηρικτικός μηχανισμός για την υλοποίηση προγραμμάτων που υλοποιούνται σε δημόσιους χώρους ή δομές (σχολεία) κατόπιν πρωτοβουλίας είτε του Συμβουλευτικού Κέντρου, είτε άλλων τοπικών φορέων και θα αφορούν θεματικά πεδία όπως :

    1. Πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών : ναρκωτικά, αλκοόλ, τσιγάρο.

    2. Διατροφή και Υγεία : Διατροφή και διατροφικές συνήθειες, Παχυσαρκία, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Στοματική Υγιεινή, Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα.

    3. Κυκλοφοριακή αγωγή – πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

    4. Περιβάλλον και Υγεία: Έκθεση σε τοξικές ουσίες και στην υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, μόλυνση του περιβάλλοντος.

    5. Εθελοντισμός : Εθελοντική αιμοδοσία, προσφορά ιστών και οργάνων, Πρώτες Βοήθειες.

    6. Αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων (Σεισμοί, Πλημμύρες, Πυρκαγιές) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης σχετικών καταστάσεων.

    7. Κοινωνικό αποκλεισμό, ρατσισμό, ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες.

    8. Ενδοοικογενειακή βία, ψυχοκοινωνική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας.

    9. Συμβουλευτική γονέων

    10. Πληροφόρηση άνεργων νέων

Οι ομάδες στόχοι των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμβουλευτικής είναι :

Οικογένειες,γυναίκες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέοι.
Η κινητή μονάδα αποτελεί το μέσο μετακίνησης των βασικών ατόμων που θα διοργανώνουν και θα έχουν την εποπτεία των προγραμμάτων, αποτελεί μέσο διάδοσης υλοποίησης των προγραμμάτων (ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνου για το πότε και που γίνονται οι διάφορες εκδηλώσεις) και ταυτόχρονα μέσω αυτής μεταφέρεται όλο το ενημερωτικό υλικό.

Η Παλιά Πόλη δεδομένου ότι τελευταία έχει μετατραπεί από περιοχή κατοικίας σε περιοχή φιλοξενίας ατόμων χαμηλής οικονομικής στάθμης (αλλοδαποί, μετανάστες, φοιτητές, ηλικιωμένοι) εξαιτίας των χαμηλών συνθηκών κατοικίας και άρα χαμηλών ενοικίων, εμφανίζει σειρά κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται άμεσα με τις παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες όπως π.χ. χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, εγκληματικότητα, ρατσισμός, ανεργία κλπ.
Συγκεντρώνονται δηλαδή στην περιοχή ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που χρήζουν ενημέρωσης και στήριξης προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα προβλήματά τους, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να ενισχυθεί η κοινωνική συνείδηση και η κοινωνική συνοχή.

Η δράση ικανοποιεί το στόχο της κοινωνικής ανάπτυξης και ειδικότερα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της κοινωνικής ανισότητας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Τη λειτουργία της κινητής μονάδας θα αναλάβει η Κοινωνική Υπηρεσία του ΟΔΗΚΟΙΠ που εφαρμόζει την κοινωνική πολιτική του Δήμου Χανίων σε θέματα κοινωνικής προστασίας και προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας και υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται στην οικογένεια, το παιδί, τον έφηβο, τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Η επιτυχής και χωρίς εμπόδια λειτουργία της δράσης εξασφαλίζεται από το δραστήριο, ικανό στελεχιακό δυναμικό, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει η Υπηρεσία στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων (με εκείνα που αναφέρθηκαν παραπάνω) και στην επιτυχημένη έως σήμερα στήριξη συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.

    Τίτλος Πράξης: Κινητή Μονάδα Συμβουλευτικού Σταθμού στο Δήμο Χανίων (MIS 374820)

    ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
    63.000,00 62.730,00
    ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013, ΕΣΠΑ

img1