Απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) - 23/4/2009

 

Αρχίζει από τις 10/04/2009 η διαδικασία απόδοσης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) μέσω των ΚΕΠ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε όλους τους ασφαλισμένους.

Όλοι οι ασφαλισμένοι (άμεσα ή έμμεσα) και οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης και κάθε πρόσωπο που εργάζεται ή πρόκειται να αναλάβει εργασία εντός των ορίων της χώρας είναι υπόχρεοι απόκτησης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Οι υπόχρεοι απόκτησης ΑΜΚΑ μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ της επιλογής τους, προκειμένου να απογραφούν και να αποκτήσουν ΑΜΚΑ τόσο οι ίδιοι (σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ), όσο και τα ανήλικα τέκνα τους, καθώς επίσης και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι :

Α) Για Έλληνες υπηκόους

  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή στρατιωτικής ταυτότητας
  • Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

Β) Για ξένους υπηκόους

  • Δελτίο ταυτότητας (π.χ. ομογενούς) ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μεταφρασμένο στα ελληνικά
  • Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης

Σημειώνεται οτι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, θα λειτουργούν γραφεία ΑΜΚΑ, τα οποία θα πραγματοποιούν τη διαδικασία απόδοσης παράλληλα με τα ΚΕΠ.