Δικαιολογητικά έκδοσης αδειών Πολιτικού Γάμου και Τέλεση του Πολιτικού Γάμου

Οι ενδιαφερόμενοι μελλόνυμφοι, καταθέτουν στο Δήμο μόνιμης κατοικίας των τα παρακάτω ατομικά δικαιολογητικά, (στο γραφείο γραμματείας του Δήμου) για την έκδοση της άδειας γάμου από το Δήμαρχο, (η οποία είναι ατομική) :

  1. Αίτηση
  2. Παράβολο Δημοσίου 15 €
  3. Απόσπασμα Ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  4. Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο να προκύπτει ότι ο,η αναφερόμενος, είναι άγαμος (-η), ή διαζευγμένος (-η)
  5. Υπεύθυνη δήλωση (του άρθρ. 8 του Ν.1599/86) με την οποία δηλώνει ότι :
    «Με το άτομο που πρόκειται να κάνει γάμο, δεν συντρέχει κανένα κώλυμα των άρθρων 1354, 1356,1357,1359,1360,1362 & 1365 του Αστικού Κώδικα.
  6. Το φύλλο της τοπικής εφημερίδας στο οποίο είναι δημοσιευμένη ανακοίνωση για την τέλεση Πολιτικού γάμου.
    (η άδεια εκδίδεται αφού περάσουν επτά -7- μέρες από την ημέρα της δημοσίευσης στον τοπικό τύπο, της γνωστοποίησης του γάμου).
  7. Σε περίπτωση προηγούμενου γάμου, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη του προηγούμενου γάμου στο οποίο πρέπει να έχει εγγραφεί η λύση του. Σε περίπτωση θανάτου του ή της συζύγου προηγούμενου γάμου, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη θανάτου του ή της συζύγου του προηγούμενου γάμου

Οι ανήλικοι μελλόνυμφοι υποβάλλουν Δικαστική απόφαση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ :

Αφου χορηγηθεί η ατομική άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου, οι μελλόνυμφοι καταθέτουν στο Δήμο που θέλουν να κάνουν το γάμο, κοινή αίτηση χωρίς χαρτόσημο, μαζί με τις άδειες γάμου και ζητούν τον καθορισμό του χρόνου τέλεσης του γάμου, ο οποίος καθορίζεται με απόφαση Δημάρχου.

 

Σύμφωνα με το Νόμο περί ισότητας των δύο φύλων, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν ή στο Δήμαρχο κατά την υπογραφή της «δήλωσης γάμου» που συντάσσεται μετά την τελετή, ή στο Ληξίαρχο όταν δηλώσουν το γάμο. Αυτό μπορεί να είναι του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δηλώσουν πάνω από δύο επώνυμα.

( ο γάμος δηλώνεται στο Ληξιαρχείο του Δήμου που τελέστηκε , σε προθεςμία 40 ημερών από την τέλεση. ΄Αν δε δηλωθεί ο γάμος στο Ληξιαρχείο, είναι άκυρος. Αν δηλωθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο στους υπόχρεους).
Η τέλεση πολιτικού γάμου γίνεται ατελώς σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει.
Κατά την τέλεση του γάμου, κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα, ο οποίος πρέπει να είναι ενήλικο άτομο ανεξάρτητα από βαθμό συγγένειας. Οι μάρτυρες πρέπει απαραίτητα να κρατούν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.