Τέλεση Πολιτικού Γάμου Αλλοδαπών

Υποβάλλουν στο Δήμο:

  1. Κοινή αίτηση για την τέλεση του γάμου προσωπικά οι ίδιοι.
  2. Άδεια γάμου της Χώρας του κάθε ενός από τους μελλονύμφους. Η άδεια αυτή, ή όπως αλλιώς λέγεται στη Χώρα των μελλονύμφων το Κρατικό έγγραφο που βεβαιώνει την ικανότητα τέλεσης γάμου, πρέπει να έχει θεωρηθεί από το Προξενείο τους στην Ελλάδα και μεταφρασμένη στα Ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και αν η χώρα προέλευσης του αλλοδαπού έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης να υπάρχει η ένδειξη ΑPOSTILLE (ειδική σφραγίδα που τοποθετείται από την αρμόδια υπηρεσία), ενώ εάν δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται καταρχήν θεώρηση του εγγράφου από την Πρεσβεία του αλλοδαπού στην Ελλάδα, στη συνέχεια θεώρηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η μετάφραση του.

    Επίσης στην παραπάνω άδεια γάμου, πρέπει να αναγράφεται ότι ο γάμος θα γίνει στην Ελλάδα και στο συγκεκριμένο Δήμο και ο αριθμός των προηγούμενων γάμων που έχει κάνει ο κάθε μελλόνυμφος.

  3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης μεταφρασμένη στα Ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και αν η χώρα προέλευσης έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης να υπάρχει η ένδειξη ΑPOSTILLE, ενώ εάν δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται καταρχήν θεώρηση του εγγράφου από την αντίστοιχη Πρεσβεία στην Ελλάδα, στη συνέχεια θεώρηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η μετάφρασή του.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση γάμου αλλοδαπού, είναι να βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα, από την υποβολή της αίτησης και μέχρι τη δήλωση του γεγονοτος στο Ληξίαρχο και κατά την τέλεση να παραβρίσκεται επίσημος μεταφραστής στη γλώσσα του ή των αλλοδαπών που παντρεύονται.


  4. Δημοσίευση της αγγελίας του γάμου για μία μέρα σε μία ημερήσια τοπική εφημερίδα. Τα ονόματα στην εφημερίδα θα πρέπει να είναι με ελληνικά γράμματα