Πρόταση για καθιέρωση Γιορτής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Ο Δήμαρχος Σούδας και Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ Χανίων Γιάννης Περάκης έκανε την παρακάτω πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για καθιέρωση Γιορτής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέμα: «Πρόταση για καθιέρωση Γιορτής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Το Μάρτιο του 2005 μετράμε τριάντα χρόνια συνταγματικής κατοχύρωσης των δημοτικών εκλογών. Τριάντα χρόνια μέσα στα οποία ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλαξε πρόσωπο, εξελίχθηκε, κοινωνικοποιήθηκε, απέκτησε εξωστρέφεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των στενών συνόρων της αλλά της ευρύτερης περιφέρειάς της, της χώρας στο σύνολό της, του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος. Είναι ο εταίρος σε μία διαδραστική σχέση, στην οποία οι αποφάσεις και οι δράσεις της επηρεάζουν και επηρεάζονται από το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί. Δρώντας ως δέκτης και πομπός, πομπός και δέκτης, ανατρέπει τον παραδοσιακό ρόλο του εκτελεστικού οργάνου και σχεδιάζει, προγραμματίζει, υλοποιεί και πλέον συμμετέχει ισότιμα με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις άλλων χωρών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και μεγάλη υπομονή για να γίνει αντιληπτό, αν και σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, ότι τοπική αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μόνο δρόμοι και γεωτρήσεις, δεν σημαίνει μόνο τεχνικά έργα.
Τοπική αυτοδιοίκηση είναι καθαρή πόλη, προγράμματα απασχόλησης, βοήθεια στην ομαλή επανένταξη ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, εθελοντισμός, προστασία της τρίτης ηλικίας, ομαλή σχολική λειτουργία, στέκια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, βιβλιοθήκες, θεατρικές ομάδες, αυτές και άλλες δράσεις που καταστούν έναν τόπο ζωντανό και εξελίξιμο, ικανό να κρατήσει κοντά τους πολίτες του.

Δίνοντας ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στο έργο της, η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά τη βοήθεια των πολιτών της. Ζητά τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, την εθελοντική εργασία τους. Και για να τα έχει αυτά είναι απαραίτητο το άνοιγμά της στην τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνεται. Στόχος είναι ο πολίτης να επισκέπτεται το δήμο της περιοχής του όχι μόνο για να διεκπεραιώσει κάποια προσωπική του υπόθεση αλλά και για να συζητήσει, να προτείνει και γιατί όχι να δώσει βοήθεια ή λύση σε κάποιο τοπικό ζήτημα.
Οι εξελιγμένες κοινωνίες άλλωστε, είναι αυτές που έχουν ενημερωμένους, ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες.

Με αφορμή λοιπόν, την επιτυχημένη και εξελίξιμη πορεία της αυτοδιοίκησης στη διάρκεια των τριάντα χρόνων από τη συνταγματική κατοχύρωση των δημοτικών εκλογών καθώς και τη στροφή και τον προσανατολισμό της στον πολίτη, προτείνω την καθιέρωση ενός διημέρου κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο, κατά προτίμηση Παρασκευή-Σάββατο (ώστε την Παρασκευή να είναι δυνατή η επίσκεψη σχολείων), όπου οι Δήμοι και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα είναι ανοιχτά όλη την ημέρα για το κοινό. Θα είναι ένα διήμερο προσωπικής γνωριμίας των δημοτών με τις δημοτικές αρχές του τόπου τους και το υπαλληλικό προσωπικό που στηρίζει το έργο του δήμου τους. Οι πολίτες θα μπορούν αφενός να ενημερωθούν για τις λειτουργίες και τα προγράμματα του δήμου και του ΚΕΠ και αφετέρου να καταθέσουν τις απόψεις, τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους.
Κάθε δήμος θα μπορεί να εμπλουτίσει το διήμερο αυτό με πολιτιστικές δραστηριότητες, με ομιλίες-συζητήσεις, με παιχνίδια για παιδιά και γενικά με δράσεις οι οποίες θα κάνουν τον πολίτη να περάσει την πόρτα του δημαρχείου και θα τον φέρει πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο, στο στόχο της ενημέρωσης και της επαφής με τα κοινά.

Ας καθιερώσουμε λοιπόν, τη «Γιορτή της Αυτοδιοίκησης» ως επιβράβευση των ανθρώπων που υπηρετούν και εξελίσσουν αυτό το θεσμό και ως μέσο γνωριμίας, επαφής και δραστηριοποίησης των πολιτών στα κοινά τοπικά δρώμενα.
Νομίζω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και η παιδεία μεγάλου μέρους των πολιτών, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε στην επιτυχία και τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η «Γιορτή της Αυτοδιοίκησης».


Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων

 

ΠΕΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δήμαρχος Σούδας

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεώργιο Παπανδρέου
  • Γ.Γ. Κ.Κ.Ε. κα Αλέκα Παπαρήγα
  • Πρόεδρο Του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κ. Αλέκο Αλαβάνο
  • Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη
  • Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη
  • Ευρωβουλευτή Περιφέρειας Κρήτης κ. Κων/νο Χατζηδάκη
  • Ευρωβουλευτή Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
  • Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα
  • Πρόεδρο Ε.Ν.Α.Ε. κα Φώφη Γεννηματά
  • Νομάρχη Χανίων κ. Γεώργιο Κατσανεβάκη
  • Βουλευτή κ. Στέλιο Νικηφοράκη
  • Βουλευτή κ. Μανώλη Σκουλάκη
  • Βουλευτή κ. Νίκο Χριστοδουλάκη
  • Μ.Μ.Ε. Ν. Χανίων