Xαιρετισμός σε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοετής φοιτητές του Δημου Σουδας

 

Σεβασμιότατε, εκπρόσωποι των Διοικητικών και Στρατιωτικών αρχών , Αγαπητοί Γονείς, Κυρίες και κύριοι

Ο Δήμος μας για 13 συνεχή χρονιά είθισται να διοργανώνει, ως πρώτη εκδήλωση του χρόνου την σημερινή προς τιμή των πρωτοετών φοιτητών του Δήμου μας. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους Νέους και τις Νέες του Δήμου μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του Τόπου.

Αγαπητά μου Παιδιά,

Στη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να σας τιμήσουμε όχι μόνον γιατί περάσατε σε ένα Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Τμήμα αλλά περισσότερο γιατί εργαστήκατε σκληρά, στερηθήκατε πολλά, μοχθήσατε αρκετά προκειμένου να πετύχετε έναν στόχο ο οποίος ήταν η εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτήν σας την προσήλωση για την επίτευξη των στόχων βραβεύουμε σήμερα γιατί όλη η ζωή μας είναι αυτό, δηλαδή το να οριοθετούμε στόχους και να προσπαθούμε να τους επιτυγχάνουμε

Με τη βράβευση αυτή, ο Δήμος μας τιμά στο πρόσωπό των πρωτοετών φοιτητών μας, όλη τη νεολαία του Δήμου μας, όλα τα παιδιά που μοχθούν καθημερινά για το μέλλον τους, το μέλλον μας.

Σε εκείνους που δεν εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εύχομαι, αν το θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν και να πετύχουν. Πολλές φορές μαθητές προετοιμασμένοι, μαθητές που μόχθησαν δεν κατάφεραν, με την πρώτη φορά, να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας ενός συστήματος εισαγωγής απρόσωπου, μη δημιουργικού, και ψυχοφθόρου. Πρέπει να ξέρουν, όμως, ότι κάθε ένας μπορεί στο δικό του τομέα να διακριθεί και να εξασφαλίσει την κοινωνική και επαγγελματική του καταξίωση, αρκεί να αγαπά αυτό που κάνει...

Με την εισαγωγή σας στην Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση καλείστε να πάρετε όλες εκείνες τις βάσεις, όλα εκείνα τα εφόδια για να ανακαλύψετε νέους δρόμους, νέες αντιλήψεις και κυρίως την επιστημονική σκέψη.

Μία γνωστή ρήση άναφερει ότι: « η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Η εισαγωγή σας στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι είναι η αρχή μιας νέας ζωής σε καινούργιο περιβάλλον που θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Έτσι πολύ νωρίς πρέπει ο καθένας σας να δώσει απάντηση σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις όπως:
Γιατί σπουδάζω ?

Τι περιμένω να πετύχω τα επόμενα χρόνια?,

Τι υποχρεώσεις έχω στον εαυτό μου?

Όσο νωρίτερα απαντήσετε σε αυτά τόσο νωρίς οριοθετείτε και βάζετε νέους προς πραγματοποίηση στόχους.

Επίσης στην πορεία των φοιτητικών σας χρόνων θα σας πρότεινα να:

  • Σκύψτε με αγάπη και πίστη στην επιστήμη σας και να μάθετε όσον το δυνατόν καλύτερα τα μυστικά της.
  • Να είστε καλοί και μελετηροί φοιτητές γιατί οι γνώσεις που θα αποκτήσετε θα σας δώσουν γερές και στέρεες βάσεις στην επιστήμη που διαλέξατε.
  • Να διαχειριστείτε σωστά και να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με σύστημα και προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός στη ζωή μας είναι η διαδικασία που συντονίζει όλες τις πνευματικές και σωματικές μας δυνάμεις προς τον στόχο
  • Να θέτετε στόχους και με οδηγό την προσδοκία, τη θετική σκέψη και την πίστη σε αυτό που κάνετε να προσπαθείτε να τους εκπληρώσετε
  • Να έχετε θετική θεώρηση για τον κόσμο, την ζωή και τον εαυτό σας αγαπητοί φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ αποτελούν χώρους κατάρτισης, παιδείας, εκπαίδευσης και ανύψωσης της κουλτούρας και των ικανοτήτων του φοιτητή/ σπουδαστή. Ο αυτοσκοπός κάθε φοιτητή δεν θα πρέπει να είναι απλά ο τίτλος σπουδών, η κατοχύρωση των μαθημάτων, αλλά η ουσιαστική αποκόμιση στοιχείων που δεν θα τον ευνοήσουν μόνο στον επαγγελματικό του χώρο αλλά και στην ζωή του γενικότερα. Θα επεκτείνουν το νου του, τους τρόπους σκέψης του, θα αναπτύξουν τα ταλέντα του, όπου μέσα από την καλλιέργεια θα γίνει εν τέλει καλύτερος άνθρωπος. Είναι μεγάλο ζήτημα το θέμα της παιδείας για την κοινωνία μας, είναι αυτή στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε, αναζητώντας και αναμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, αποτελούμενο και δημιουργούμενο από ανθρώπους με αξίες, βασιζόμενο σε αρχές, όπως αυτές της ισότητας, της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης.

Η επένδυση στη γνώση αποτελεί την καλύτερη ασπίδα, αλλά και την προετοιμασία, τον καλύτερο εξοπλισμό για ν' αντιμετωπίσουμε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μια τεχνολογία που φέρνει συνεχώς επαναστάσεις, μια επικοινωνία που μας φέρνει συνεχώς και νέες ιδέες, κοντύτερα ο ένας στον άλλον και μας προκαλεί ν' αναλύσουμε, να κρίνουμε, ν' αξιολογήσουμε, να συνθέσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε.

 

Αγαπητά μου παιδιά

Μην σταματήσετε στο πρώτο πτυχίο. Πάντοτε να αναζητάτε νέους τρόπους μάθησης, να διευρύνετε τον πνευματικό σας ορίζοντα με σκοπό τον επιστημονικό ουμανισμό δηλαδή την επιστήμη υπηρέτη και λειτουργό υπέρ του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής του. Βεβαίως, όμως, πέρα από τα όποια διπλώματα η αυτομόρφωση και η κοινωνική εμπειρία είναι τα καλύτερα εφόδια στη ζωή.

Αγαπητοί φοιτητές

Στην σημερινή μας εκδήλωση σας συγχαίρουμε και σας τιμούμε για την επιτυχία σας. Θα ήταν όμως παράληψη να μην Συγχαρούμε και τους εκπαιδευτικούς που σας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια όπως και τους γονείς σας που στερήθηκαν αρκετά,, που στάθηκαν πραγματικοί συμπαραστάτες και συμμέτοχοι του αγώνα και της αγωνίας σας σε αυτόν τον ανηφορικό και δύσκολο δρόμο.

Επιτρέψτε μου τέλος να σας πω- ως παλαιός και εγώ φοιτητής που πέρασα τις δυσκολίες και τις αγωνίες που ζείτε και θα ζήσετε - ότι, τα φοιτητικά τα χρόνια είναι τα καλύτερα και όχι μόνον δε θα τα αλλάξετε με τίποτα, αλλά θα σας αφήσουν ανεξίτηλες χαρές, ωραίες αναμνήσεις και γνώση που θα σας συνοδεύον για όλη σας τη ζωή.

 

σας εύχομαι καλές σπουδές
καλά και δημιουργικά φοιτητικά χρόνια