Χαιρετισμός Δημάρχου Σούδας κατά την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΑΚΗΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΟΥΔΑΣ
στις 27/12/2006

Σεβασμιότατε, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του Τόπου, συνεργάτες Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι του Δήμου Σούδας, αγαπητές Δημότισσες, αγαπητοί Δημότες.

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία αυτή την ξεχωριστή για τον τόπο μας μέρα της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού μας Συμβουλίου, για την κρίσιμη Τετραετία 2007-2010.
Σας ευχαριστώ όλους γιατί η παρουσία σας αυτή την ιερή στιγμή της ορκωμοσίας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στον Τόπο μας τιμά αρκούντως τον ίδιο το Δήμο μας, τις Δημοκρατικές διαδικασίες και τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύθηκαν οι Δημότισσες και οι Δημότες της Σούδας το μέλλον και την Ανάπτυξη της.


Πρωτίστως όμως, η σημερινή σας παρουσία δίδει το στίγμα της αποδοχής και της συμπαράστασης στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης από την Τοπική κοινωνία.Δίνουμε λοιπόν, όλοι εμείς τούτη την ώρα σε όλους εσάς την υπόσχεση ότι με την ευλογία της εκκλησίας θα κάνουμε την Τετραετία που έρχεται ό,τι το καλύτερο για την προκοπή και την ανάπτυξη αυτού του ευλογημένου Τόπου.

Μαζί επίσης με τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου προς τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους για την εκλογή τους, επιθυμώ να τους ζητήσω να δώσουμε μια αμοιβαία υπόσχεση ότι από κοινού θα χαράξουμε, θα διαμορφώσουμε και θα αποφασίσουμε το μέλλον του Τόπου μας με βαθύ αίσθημα ευθύνης στις επόμενες γενιές, με ανιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του Τόπου και μόνο αυτό.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δήμο μας, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Νέου Δημοτικού μας Συμβουλίου μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε καθώς μπορεί να συνταιριάξει αρμονικά και επωφελώς για τον Τόπο μας κατασταλαγμένη αυτοδιοικητική εμπειρία και ώριμη σκέψη ετών, με τον ενθουσιασμό, τη νεανική ζωντάνια και τις νέες ιδέες.


Συγκεκριμένα από το σύνολο των 25 Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων οι 15 (60%) ασχολούνται για πρώτη φορά με το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Επαναδραστηριοποιήθηκαν μετά από μικρή ανάπαυση και επιτυχή αυτοδιοικητική προσφορά στο παρελθόν 3 σύμβουλοι (12%) και συμμετέχουν επίσης από τις προηγούμενες Δημοτικές Περιόδους με πολύτιμη εμπειρία 7 σύμβουλοι (28%).
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο βαρύ φορτίο, που νιώθουμε εμείς οι παλαιότεροι στις πλάτες μας καθώς οφείλουμε να μεταφέρουμε απλόχερα και γενναιόδωρα στα νέα αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου μας τη γνώση, την εποικοδομητική αυτοδιοικητική αντίληψη και κυρίως το πνεύμα σύμπνοιας, συλλογικότητας και σύνθεσης απόψεων, που παρά τις υπάρχουσες πολλές φορές θεμιτές διαφωνίες και διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις διέκρινε πάντοτε το Δημοτικό μας Συμβούλιο αναφορικά με τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Τόπου μας.Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αναμφίβολα καθοριστικές, καθώς πλέον στη σημερινή ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί τον κύριο μοχλό της Αναπτυξιακής διαδικασίας και ότι από τις επιλογές της κρίνονται και υλοποιούνται σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης ή ακόμη και υποβάθμισης ενός Τόπου. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές. Ανάπτυξη με όποιο κόστος και κατά συνέπεια με μικρό χρονικό ορίζοντα ή αειφόρος βιώσιμη ανάπτυξη;

Στο Δήμο μας πιστεύουμε και έχουμε κάνει πράξη το δεύτερο, με τις παρεμβάσεις μας και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Έχουμε επίσης συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να βασισθεί μόνο στο κράτος και τους μηχανισμούς της αγοράς, γιατί τόσο το κράτος όσο και οι μηχανισμοί της αγοράς συχνά παραμελούν να ασχοληθούν με τομείς που είτε φαίνονται πολιτικά ασήμαντοι είτε δεν επιφέρουν κέρδος.

Χρειάζεται λοιπόν ένας τρίτος πυλώνας αναπτυξιακής διαδικασίας και αυτός δεν είναι άλλος από μία ενεργή και ισχυρή τοπική κοινωνία με πολίτες που δημιουργούν δυναμικά μοντέλα αυτοδιαχείρισης και αυτοβοήθειας.

Φίλοι Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι, ας αναλογισθούμε όλοι μας το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε από την επιλογή των Δημοτών μας στο πρόσωπο μας και ας αναδείξουμε και στη νέα Δημοτική περίοδο τη μορφή ανάπτυξης για τον Τόπο μας που το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει με ομόφωνες αποφάσεις .

Ο σχεδιασμός της Ανάπτυξης μας έχει προσδιορισθεί και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ευρύτερου γεωφυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας και κυρίως το υγρό στοιχείο με τις προοπτικές που ανοίγει. (Ήπιες μορφές ανάπτυξης, υλοποίηση των έργων του Λιμένα της Σούδας, Δημιουργία μαρίνας κ.λ.π)
Δεύτερος άξονας τα μνημεία και ο αρχαιολογικός μας πλούτος. (Προβολή των χώρων και αξιοποίηση του ανεκτίμητου πολιτιστικού μας πλούτου)


Το εξαίρετο ανανεωμένο ανθρώπινο δυναμικό που σχεδιάζει, υλοποιεί , ονειρεύεται, συμμετέχει ενεργά και αντιστέκεται είναι ο τρίτος άξονας και στυλοβάτης της όλης προσπάθειας.
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Ο σχεδιασμός μας είναι χειροπιαστός γιατί στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα που προσπαθούμε να τα αναδείξουμε συστηματικά με επιμονή και υπομονή επί σειρά ετών.Πιστεύομε στον Τόπο μας και στηριζόμαστε σε κάθε μας βήμα στις ιδιαιτερότητές του που αναμφίβολα μπορούν να οδηγήσουν σε δυναμική ανάπτυξη. Αυτή η πίστη μας δεν είναι απλά μια ιδέα. Είναι ο πόθος μας για ένα καλύτερο και Δημιουργικό αύριο σε κάθε γωνιά του Δήμου μας. Είναι η επιθυμία μας για οικονομική και κοινωνική ευημερία. Είναι η βούληση μας να προστατεύσομε το περιβάλλον και να μην επιτρέψομε άλλες οχλούσες δραστηριότητες στον κόλπο της Σούδας.

Είναι σίγουρο ότι στο δρόμο, αυτό της Ανάπτυξης υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Πολλές φορές οι ιδέες και προτάσεις μας εκ πρώτης όψεως φαίνονταν απραγματοποίητες. Σας θυμίζω ότι όταν μιλούσαμε για επισκεψιμότητα της νησίδας, μερικοί μας ειρωνεύονταν, μας νόμιζαν αιθεροβάμονες. Σήμερα όμως υλοποιούμε αυτό μας τον στόχο. Με αυτό θέλω να τονίσω ότι η θέληση, οι σωστές αποφάσεις και η συνεργασία είναι ο οδηγός προκειμένου αυτό που μοιάζει ανέφικτο να γίνει εφικτό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, δυναμικά και αποφασιστικά την πορεία μας προς τα εμπρός για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας έργου, το οποίο δεν προέκυψε τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα διαλόγου και προγραμματισμού ανθρώπων που πονάνε και νοιάζονται τούτον τον Τόπο. Είναι επίσης αποτέλεσμα της υπέρβασης των άγονων αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών, προσωπικών σκοπιμοτήτων Νεοεκλεγέντες Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι η ουσιαστική ενασχόληση με τα κοινά είναι μια δύσκολη προσωπική και κοινωνική υπόθεση. Βρίσκεσαι σε αδιάκοπη εγρήγορση και δράση για να προλάβεις τις εξελίξεις και να ανταποκριθείς σε αυτές, καταθέτεις καθημερινά τη ψυχή σου, ζεις έντονες στιγμές, βιώνεις αγωνίες, δοκιμάζεις χαρές και πικρίες .

O αγώνας αυτός δεν έχει τελειωμό, όσο υπάρχουν προβλήματα που περιμένουν λύσεις. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί ο Τόπος μας και οι άνθρωποι του το έχουν ανάγκη. Αγαπητοί συνεργάτες μας περιμένει πολύ δουλειά. Η τετραετία αυτή είναι μια πρόκληση για όλους μας στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στον καθένα μας να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα του και την επιθυμία του για προσφορά, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια μέρα από τη νέα αυτή Δημοτική περίοδο.

 

Καλή δύναμη !!