Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα & Φορέων Ενάντια στην Εγκατάσταση Αποθηκών Καυσίμων στον Κλειστό Κόλπο της Σούδας - 13/10/2009

Η Επιτροπή Αγώνα «ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ» συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009, στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σούδας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν κάτοικοι, φορείς της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, όπου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους για το θέμα.

 

Το κύριο συμπέρασμα που αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά ήταν ότι το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών υγρών καυσίμων στον κλειστό κόλπο της Σούδας είναι κυρίως πολιτικό εξαιτίας των εξωθεσμικών και πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε όλες τις εμπλεκόμενες, με τις αδειοδοτήσεις υπηρεσίες της διοίκησης προκειμένου να ενδώσουν στα παράλογα και παράνομα αιτήματα της εταιρίας Mamidoil-Jetoil. A.E, καταστρατηγώντας τη βούληση της Τοπικής κοινωνίας.

 

Επιπλέον τονίστηκε για ακόμη μια φορά ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνον την Μ.Π.Ε και την Άδεια Εγκατάστασης και σε καμία περίπτωση δε δημιουργεί τετελεσμένα για τις υπολειπόμενες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι :

 

α) εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή κατοίκων της περιοχής για την Άδεια Εγκατάστασης, η εκδίκαση της οποίας έχει ορισθεί στις 28 Μαΐου 2010

 

β ) Εκκρεμούν και δεν μπορεί να εκδοθούν.

1. Κυκλοφοριακή σύνδεση με την Παλαιά Εθνική Οδό ( Π.Ε.Ο)

2. Κυκλοφοριακή σύνδεση της Π.Ε.Ο με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης ( Β.Ο.Α.Κ)

3. Άδεια για τα λιμενικά έργα που χρειάζονται στον αιγιαλό.

4. Έγκριση για εργασίες στα όρια του Ναυτικού Οχυρού από το Γ.Ε.Ν

5. Οικοδομική Άδεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

 

Η επιτροπή Αγώνα ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε Ομόφωνα τα παρακάτω:

1.Να ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων να ανακαλέσουν τις πρόσφατες παράνομες και επιλεκτικές αποφάσεις των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και Ανάπτυξης.

 

2. Να ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α να στηρίξει πολιτικά ( όπως ακριβώς έχει γίνει εδώ και μια εικοσαετία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α ) τις ξεκάθαρες και κρυστάλλινες θέσεις της Διοίκησης του Ναυστάθμου Κρήτης και του Γ.Ε.Ν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εγκατάσταση υγρών καυσίμων στον επιβαρυμένο περιβαλλοντικά και υπερκορεσμένο στρατιωτικά κλειστό κόλπο της Σούδας. Οι θέσεις αυτές διασαφηνίζονται διαχρονικά με σωρεία εγγράφων που υπάρχουν και βασίζονται στη στρατηγική πολιτική και στις ανάγκες ασφαλείας του Ναυτικού Οχυρού και της ευρύτερης περιοχής.

 

3. Να καταθέσει υπόμνημα, υπογεγραμμένο από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα που συντάσσονται με τις θέσεις του Δήμου Σούδας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα, δεδομένου ότι ο κόλπος της Σούδας αποτελεί, μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας.

 

4. Να ζητήσει από τους τοπικούς Βουλευτές, το Νομάρχη Χανίων και τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα.

 

5. Να προχωρήσει άμεσα σε συναντήσεις – συγκεντρώσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα για τις αρνητικές συνέπειες και την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων αποθηκών υγρών καυσίμων στον κλειστό κόλπο της Σούδας.

 

Η πρώτη συνάντηση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Καλυβών του Δήμου Αρμένων.

 

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ